Περιβαλλοντικές Δράσεις
-
Protect endangered animals in Cyprus
-
Recycling Sorting
-
Construct Robot Challenge
-
Greenhouse presentation
Σελιδοδείκτες eTwinning
Η Ε’2 τάξη του Σχολείου μας ολοκληρώνει γι’ αυτή τη χρονιά τη συνεργασία της με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability».
Ως τελευταία δραστηριότητα όλα τα παιδιά κατασκεύασαν σελιδοδείκτες με φυσικά υλικά, φύλλα, λουλούδια, καρπούς, που μάζεψαν από την αυλή του σχολείου και τα έστειλαν στα άλλα σχολεία. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη όταν έφτασαν οι φάκελοι από Κρήτη και Σικελία και φυσικά όταν έφτασαν οι δικοί μας φάκελοι στα αντίστοιχα σχολεία.
Όλα τα παιδιά έχουν ένα μικρό αναμνηστικό για να θυμούνται την ξεχωριστή αυτή συνεργασία που τους χάρισε γνώσεις, δεξιότητες και διασκέδαση!
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 - eTwinning Pizza
Την Παρασκευή 24 Μαΐου τα παιδιά της Ε’2 τάξης του Σχολείου μας έγιναν μάγειρες για μια μέρα, σε συνέχεια της συνεργασίας τους με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και με το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability».
Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά και των τριών σχολείων μπήκαν στις κουζίνες των σχολείων τους και μαγείρεψαν νόστιμες και υγιεινές συνταγές χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, πολλά λαχανικά. Τα παιδιά του Σχολείου μας παρασκεύασαν νόστιμη και υγιεινή πίτσα, ενώ τα παιδιά των άλλων σχολείων έφτιαξαν, εκτός από πίτσα, σαλάτα και ανάμικτα ψητά λαχανικά, καθώς και πίτα λαχανικών.
Η εμπειρία της μαγειρικής ήταν ευχάριστη για όλα τα παιδιά τόσο για τη χαρά της δημιουργίας, όσο και για τη γευστική απόλαυση!
Scavenger Hunt in nature - Παιχνίδι Χαμένου Θησαυρού στη Φύση
Η Ε’2 τάξη του Σχολείου μας συμμετείχε σε ακόμα μία δραστηριότητα με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability».
Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά και των τριών σχολείων έπρεπε να λύσουν 15 γρίφους και να βρουν στην αυλή του σχολείου τους τα υλικά από τις απαντήσεις των γρίφων. Στη συνέχεια, δημιούργησαν πρωτότυπες συνθέσεις με τα υλικά αυτά και μπήκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας της καλύτερης σύνθεσης, η οποία θα αποτελέσει και το λογότυπο του πρότζεκτ.
Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού στη φύση έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εργαστούν ομαδικά, ώστε να λύσουν τους γρίφους, να συνεργαστούν στη συλλογή και στη σύνθεση των υλικών, αλλά και να επιλέξουν τη σύνθεση της προτίμησής τους.
-
Πλοήγηση στο Μέλλον της Εκπαίδευσης στο Βερολίνο: Ένα Εκπαιδευτικό Ταξίδι με Καινοτόμες Τεχνολογίες
Ξεκινώντας μια μεταμορφωτική αναζήτηση, η εκπαιδευτικός Μαρία Ελευθερίου από το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λεμεσού (ΚΒ), έκανε πρόσφατα ένα αξιοσημείωτο ταξίδι στο Βερολίνο. Σκοπός ήταν να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο Erasmus+ με τίτλο «Transforming Education: Integrating AI, AR, VR, and 3D Printing for Effective Learning». Αυτό το συναρπαστικό πενθήμερο πρόγραμμα υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στις μεθοδολογίες διδασκαλίας, αγκαλιάζοντας την πιο προηγμένη τεχνολογία.
Από την αρχή, η πορεία του σεμιναρίου είχε έναν τόνο εξερεύνησης και ανακάλυψης. Οι στόχοι του ήταν φιλόδοξοι αλλά πρακτικοί, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών να περιηγηθούν στο ψηφιακό τοπίο με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα. Μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, διαλέξεων και πρακτικών δραστηριοτήτων, η συμμετέχουσα εξοπλίστηκε με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και της 3D εκτύπωσης στην τάξη.
Υπό την καθοδήγηση ειδικών συντονιστών, η εκπαιδευτικός «βυθίστηκε» στη σφαίρα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, εξερευνώντας τις ποικίλες εφαρμογές τους στην εκπαίδευση. Από τα έξυπνα συστήματα διδασκαλίας έως τις προσαρμοστικές πλατφόρμες μάθησης, έμαθε να προσαρμόζει τη διδασκαλία στις μεμονωμένες ανάγκες των μαθητών/τριών, προωθώντας μια πιο εξατομικευμένη και συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία.
Επιπλέον, διευκρινίστηκε η διάκριση μεταξύ τεχνολογιών AR και VR, επιτρέποντας στην εκπαιδευτικό να κατανοήσει τα μοναδικά δυνατά σημεία και τις εφαρμογές τους. Μέσα από καθηλωτικές εμπειρίες και πρακτικές επιδείξεις, ανακάλυψε πώς τα εργαλεία AR μπορούσαν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και εικονικού περιεχομένου, ενώ η τεχνολογία VR πρόσφερε απαράμιλλες ευκαιρίες για εξερεύνηση και ανακάλυψη σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα.
Το ταξίδι κορυφώθηκε με μια εξερεύνηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), κατά την οποία η εκπαιδευτικός απέκτησε πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας πρωτοτύπων και δημιουργίας τρισδιάστατων αντικειμένων. Από την κατανόηση της μηχανικής των τρισδιάστατων εκτυπωτών μέχρι την πλοήγηση σε ιστότοπους μοντελοποίησης, ανακάλυψε νέους δρόμους για δημιουργικότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση.
Καθώς η εκπαιδευτικός αναλογίζεται την εμπειρία της στο Βερολίνο, είναι γεμάτη ενθουσιασμό και προσμονή για το μέλλον της εκπαίδευσης. Οπλισμένη με νέες γνώσεις και έμπνευση, είναι πρόθυμη να εφαρμόσει καινοτόμες στρατηγικές διδασκαλίας που αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, του AR, του VR και της τρισδιάστατης εκτύπωσης για να εμπλακεί και να ενδυναμώσει τους/τις μαθητές/τρίες της.
Επιπλέον το Βερολίνο πρόσφερε περισσότερα από μια μεταμορφωτική εκπαιδευτική εμπειρία. Μεταξύ των εκπαιδευτικών συναντήσεων, η εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει την πολυπολιτισμική πόλη, απολαμβάνοντας την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τα ορόσημά της. Από την εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου μέχρι τους πολυσύχναστους δρόμους της, κάθε εκδρομή στα αξιοθέατα παρείχε μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα και μια πηγή έμπνευσης για το ταξίδι της.
Εν κατακλείδι, το ταξίδι της εκπαιδευτικού στο Βερολίνο ήταν μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Αγκαλιάζοντας το AI, το AR, το VR και την 3D εκτύπωση, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες διδασκαλίας και μάθησης, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές.
Της Μαρίας Ελευθερίου
Εκπαιδευτικός
Ως φορέα υποδοχής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1
Φορέας υποδοχής, για άλλη μια φορά, ήταν το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, το οποίο υποδέχτηκε την εκπρόσωπο του “Szkoła Podstawowa Parnas”, από το πανέμορφο και γραφικό Wroclaw της Πολωνίας, την κ. Joanna Kalinowska. Το Σχολείο ανταπέδωσε την εξαιρετική φιλοξενία που έλαβε ομάδα του Σχολείου μας τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίζοντας έτσι την εποικοδομητική συνεργασία που ξεκίνησε για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1. Η Πολωνή εκπαιδευτικός πέρασε τέσσερις ολόκληρες μέρες στο κυπριακό σχολείο πραγματοποιώντας, στο πλαίσιο του Προγράμματος, παρακολούθηση μαθημάτων σκιώδους εργασίας.
Η προγραμματισμένη κινητικότητα έλαβε χώρα τη χρονική περίοδο 02 - 05 Απριλίου 2024. Κατά την παραμονή της στην παραλιακή Λεμεσό, η Πολωνή εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου και να ξεναγηθεί στους χώρους του ιδρύματος. Γνώρισε από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται διάφορα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος. Παρακολούθησε μαθήματα στις Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική Αγωγή, Ειδική Αγωγή, Αγωγή Υγείας, Αγγλικά, στα οποία εφαρμόζεται το Πρόγραμμα CLIL, παρακολούθησε Μουσική, μαθήματα Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης κ.ά.). Παρατήρησε τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνολογίας κατά τη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών και εισηγήθηκε κι άλλα ενδιαφέροντα προγράμματα με παιγνιώδη μορφή που εφαρμόζει η ίδια στα μαθήματά της. Η εκπαιδευτικός είχε ενεργό εμπλοκή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αφού ανάμεσα στους μαθητές/τριες υπήρχαν και παιδιά από την Πολωνία, τα οποία ενθουσιάστηκαν, όταν αντάλλαξαν χαιρετισμούς, εντυπώσεις κ.ά. στην πολωνική γλώσσα.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στη φιλοξενούμενη η συνύπαρξη παιδιών από διάφορες χώρες του κόσμου, μιας και στο δικό της σχολείο τα περισσότερα παιδιά κατάγονται από την Πολωνία, ενώ τα παιδιά από άλλες χώρες είναι ελάχιστα. Όντας ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, που φιλοξενεί μαθητές/τριες από 17 διαφορετικές χώρες, η εκπαιδευτικός θέλησε να μάθει περισσότερα για αυτά, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενσωμάτωσή τους στο κυπριακό σχολείο. Αντάλλαξε σκέψεις, ιδέες, καλές πρακτικές πάνω σε διάφορα εκπαιδευτικά ζητήματα και μοιράστηκε προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Ενδιαφέρον προκάλεσαν επίσης, οι χαρούμενες αίθουσες του σχολείου που αποτελούν πηγή έμπνευσης, χαράς και δημιουργίας για τους/τις μαθητές/τριες.
Πέραν, όμως της γνωριμίας με το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, η Πολωνή εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε διάφορα μέρη του νησιού, να γευτεί με όλες της τις αισθήσεις τις ομορφιές του τόπου, να αλληλεπιδράσει με τον λαό του. Γνώρισε την κυπριακή φιλοξενία και κουλτούρα, δοκίμασε παραδοσιακά εδέσματα και νοστιμιές, καθώς έφτιαξε με τη βοήθεια Κυπρίων νοικοκυρών το γευστικότατο και πεντανόστιμο παλουζέ.
Επισκέφτηκε την πόλη της Λεμεσού και περπάτησε στο παλιό λιμάνι και τη μαρίνα, το Κάστρο του Κολοσσίου, το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το γραφικό και διάσημο για το κρασί του, Όμοδος. Δοκίμασε ζιβανία και «αρκατένα». Επιπλέον, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα, τη Λευκωσία. Ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αγώνος, στην Πράσινη Γραμμή, στην Οδό Λήδρας και στο Γυμνάσιο Φανερωμένης. Γνώρισε και την πόλη του Ζήνωνα, τη Λάρνακα, τις Φοινικούδες, γνώρισε το Μουσείο Πιερίδη, επισκέφτηκε την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Τέλος, περπάτησε στα λιθόστρωτα δρομάκια της Ορεινής Λάρνακας, τα Λεύκαρα και παρατήρησε τη χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική με τα πετρόκτιστα σπίτια. Παρατήρησε τις γυναίκες να φτιάχνουν με μεράκι και ζήλο τα περίτεχνα κεντήματα, τα γνωστά λευκαρίτικα, και αφού χόρεψε στους ρυθμούς των κυπριακών, παραδοσιακών χορών, δοκίμασε τον κυπριακό μεζέ παίρνοντας μια γεύση από την ντόπια κουζίνα. Δοκίμασε μοναδικό κλέφτικο, μακαρόνια του φούρνου, αφέλια, τταβά, κουπέπια, δάκτυλα, πουρέκκια κ.ά..
Η εβδομάδα κύλησε όμορφα και δημιουργικά για την Πολωνή επισκέπτρια, η οποία έμεινε κατενθουσιασμένη από τις ομορφιές του τόπου, τη φιλοξενία των ανθρώπων του, τη σημαντική και διαδραστική δουλειά που γίνεται στο κυπριακό σχολείο, παρόλες τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του. Ταυτόχρονα, η υποδοχή της συναδέλφου εκπαιδευτικού ήταν και για το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου μια μοναδική εμπειρία, αφού η παρουσία της φιλοξενούμενης πρόσθεσε τη δικιά της πινελιά στην ευρωπαϊκή συνεργασία και επωφέλεσε πολλαπλώς ολόκληρη τη σχολική μονάδα.
Είναι γεγονός πια πως κάθε φιλοξενία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στο Σχολείο μας και μαζί δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού. Άλλωστε, βασική επιδίωξη του Σχολείου είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών και συνεργασιών, που μόνο θετικά μπορούν να αποφέρουν για το Σχολικό Ίδρυμα επωφελώντας ολόπλευρα εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, προσφέροντάς τους μοναδικές εμπειρίες ζωής που θα κουβαλούν στη φαρέτρα τους εφ’ όρου ζωής.
Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
(Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΑ1 & ΚΑ2)
- Παρασκευή 5 Απριλίου - Αθλητική Ημερίδα με θέμα: "Ρατσισμός - Προκαταλήψεις - Στερεότυπα - Συνεργασία"
Μια μέρα γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια απόλαυσαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου και του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών, την Παρασκευή, 06 Απριλίου 2024. Η Αθλητική Ημερίδα με θέμα: «Ρατσισμός - Προκαταλήψεις - Στερεότυπα – Συνεργασία», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο σχολείων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 και αποτέλεσε μια εξαιρετικά διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία για όλους.
Η Αθλητική Συνάντηση προώθησε τη φυσική δραστηριότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ενθάρρυνε τους 60 εμπλεκόμενους μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων των δύο σχολείων να συμμετάσχουν, να ενεργήσουν και να συνεργαστούν σε αθλητικές δραστηριότητες καλλιεργώντας τον αθλητισμό στο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα, μέσα από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες κατάφεραν να:
- Καλλιεργήσουν ηθικές και δημοκρατικές αξίες, όπως είναι: η ακεραιότητα, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός, η αποδοχή στη διαφορετικότητα κ.ά.,
- Εξασκήσουν την αυτοαντίληψη, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους,
- Διαμορφώσουν την προσωπική ταυτότητά τους σε σχέση με το φύλο και την κοινωνική ομάδα,
- Εξασκήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και να καλλιεργήσουν τον καθορισμό και τη δέσμευση για την επίτευξη ενός κοινού ομαδικού στόχου,
- Ψυχαγωγηθούν και να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής.
Οι μαθητές/τριες, αφού έπαιξαν όλοι μαζί ένα παιχνίδι καλωσορίσματος, με σκοπό τη γνωριμία και το σπάσιμο του πάγου, χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες, που περιλάμβαναν μαθητές/τριες και από τα δύο σχολεία. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκαν κυκλικά σε 6 σταθμούς.
Σταθμός 1: Ο κόμπος
Σταθμός 2: Ο καθοδηγητής
Σταθμός 3: Το κύπελλο των πρωταθλητών
Σταθμός 4: Παιχνίδια “ Survivor ”
Σταθμός 5: Το παράξενο ζώο
Σταθμός 6: Πόσο καλά γνωρίζεις την … Ευρώπη;
Κάθε σταθμός έδινε, τόσο σε κάθε παιδί ξεχωριστά, όσο και στην ομάδα, την ευκαιρία για δημιουργική και απολαυστική ενεργοποίηση προωθώντας θετικές αθλητικές συμπεριφορές. Μέσα από τις διάφορες αθλητικές δοκιμασίες τα παιδιά βοηθήθηκαν στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, έχτισαν την αυτοπεποίθησή τους και ανέπτυξαν αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες συνέβαλαν στην ευγενή άμιλλα, το σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανεκτικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες.
Η Αθλητική Ημερίδα ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα όμορφο, δημοκρατικό και ευχάριστο κλίμα σκορπίζοντας πολλά χαμόγελα στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες ανάλογες δράσεις και συνεργασίες με άλλα σχολεία. Τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους δίδαξαν σωστή αθλητική συμπεριφορά και ευπρέπεια. Συνειδητοποίησαν πως ο αθλητισμός από μόνος του είναι ένα μεγάλο σχολείο, το οποίο δε σε προετοιμάζει μόνο για τους αγώνες, αλλά και για την ίδια τη ζωή.
Της Αγγέλας Χρ. Φιλίππου
(Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ1 και ΚΑ2)
- Παρασκευή 15 Μαρτίου - 1η Διαδικτυακή Συνάντηση Σχολείων για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning
Η Ε’2 τάξη του σχολείου μας συνεχίζει τη συνεργασία της με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability».
Τα παιδιά των τριών σχολείων είχαν την πρώτη διαδικτυακή τους συνάντηση, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024. Η συνάντηση ξεκίνησε με μία γνωριμία, καθώς τα παιδιά είπαν το όνομά τους, την ηλικία τους και την αγαπημένη τους ασχολία. Στη συνέχεια, το κάθε σχολείο παρουσίασε φυτά, αρωματικά, θάμνους και δέντρα της πατρίδας του. Η τηλε-συνάντηση έκλεισε με ένα διαδικτυακό κουίζ στο οποίο τα παιδιά έπρεπε να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με θέμα τις παρουσιάσεις που είχαν προηγηθεί για τη χλωρίδα του κάθε νησιού.
Η διαδικτυακή συνάντηση άρεσε σε όλα τα παιδιά, γιατί είχε πολλαπλά οφέλη, τη γνωριμία μεταξύ τους, τη μάθηση φυτών άλλων χωρών και φυσικά, τη διασκέδαση! Η συνεργασία συνεχίζεται με νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες!
- Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου - 2η Δραστηριότητα eTwinning - Γνωριμία
Η Ε’2 τάξη του σχολείου μας συνεχίζει τη συνεργασία της με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability». Τα παιδιά και των τριών σχολείων έγραψαν στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα Padlet, το όνομα και την ηλικία τους, το αγαπημένο τους μάθημα, ασχολία/ δραστηριότητα και φαγητό, ώστε να έρθουν πιο κοντά παρόλο που βρίσκονται τόσο μακριά.
Η συνεργασία συνεχίζεται και αναμένονται ακόμα περισσότερες δραστηριότητες.
- Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 - Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning
Τα παιδιά της Ε’2 τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability» μαζί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία. Στόχος του πρότζεκτ είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της κηπουρικής, τις βιώσιμες πρακτικές και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Σχετίζεται επίσης με την παράδοση των τροφίμων και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η πρώτη δραστηριότητα ήταν η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών οι οποίες κατασκευάστηκαν από φυσικά υλικά που μάζεψαν τα παιδιά από τον κήπο του σχολείου.
Φορέας υποδοχής το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1
Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου 2024 (26-28/02/2024) επέλεξε ομάδα επτά εκπαιδευτικών από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, για παρακολούθηση σκιώδους εργασίας στο Σχολείο μας, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου. Η παρακολούθηση του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης έγινε στο πλαίσιο του διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο στο Αγρίνιο.
Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό εκπαιδευτικοί και μαθητές άνοιξαν τις πόρτες των τάξεων τους, για να υποδεκτούν τους φιλοξενούμενούς τους, οι οποίοι πέρασαν τρεις πολύ δημιουργικές, όμορφες και γεμάτες ημέρες, για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού τους πρότζεκτ.
Οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί αρχικά, ξεναγήθηκαν σε όλες τις τάξεις του Σχολείου (Δ’ – Στ’), ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση από το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και να γνωρίσουν τους Κύπριους συναδέλφους και τους μαθητές τους. Ακολούθως, παρακολούθησαν μαθήματα Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας, σε διάφορες τάξεις και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε τάξη αλλογλώσσων. Και οι δύο πλευρές, αντάλλαξαν καλές πρακτικές, ιδέες, προβληματισμούς σχετικά με τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος του δημοτικού σχολείου, τον τρόπο διεξαγωγής τους στα σχολεία τους, αλλά και διάφορα άλλα θέματα και δυσκολίες που άπτονται της χώρας προέλευσης του μαθητικού πληθυσμό τους.
Είδαν τον τρόπο εμπλοκής και ενεργοποίησης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, για την προσέλκυση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών. Επιπρόσθετα, οικειοποιήθηκαν δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διαφοροποίησης και διαφορετικότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός χαρούμενου, δημιουργικού και ευχάριστου για όλους, σχολείου. Συνάμα, έβαλαν τα άσπρα τους μπλουζάκια και τα τζιν τους και συμμετείχαν με όλο τον μαθητικό και εκπαιδευτικό πληθυσμό στην εκδήλωση για την Ημέρα των Σπανίων Γενετικών Παθήσεων (10 χρόνια ΠΣΣΓΠ – Μοναδικά Χαμόγελα).
Οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεκλέψουν και λίγο χρόνο από την ολιγοήμερη παραμονή τους στο νησί, να γνωρίσουν την κυπριακή φιλοξενία και κουλτούρα, να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον λαό του. Επισκέφτηκαν το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, τη μαρίνα της πόλης, την παλιά Λεμεσό, τον Άγιο Αμβρόσιο. Έφτιαξαν παραδοσιακό παλουζέ, χαλλούμι, αναρή, καθώς γεύτηκαν τη γνωστή Κουμανταρία και την κυπριακή κουζίνα.
Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου με τη φιλοξενία αυτή, ανοίγει νέο παράθυρο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, λειτουργεί ως φορέας υποδοχής εκπαιδευτικών από άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, με σκοπό να παρέχει μαθήματα παρακολούθησης σκιώδους εργασίας. Από τον Ιανουάριο του 2023 κατέχει τη Διαπίστευση της ΒΔ1, στοχεύοντας στη διεθνοποίησή του. Με τη συνεργασία αυτή κάνει νέα ξεκινήματα, επιδιώκοντας σε διάφορα ανοίγματα, εκπαιδευτικά και μη, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με σχολεία της Ευρώπης προς όφελος ολόκληρης της σχολικής μονάδας, αλλά και όσων σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με αυτήν.
Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
(Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 και ΚΑ2)
Μαθήματα σκιώδους εργασίας στη Μαδέιρα για το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Λ/σού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου
Τη δεύτερη του κινητικότητα στη μακρινή Μαδέιρα της Πορτογαλίας πραγματοποίησε εκπαιδευτικός του Διαπιστευμένου Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, με σκοπό την παρακολούθηση μαθημάτων σκιώδους εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Έργο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1, ξεκίνησε για το Δημοτικό Σχολείο το καλοκαίρι του 2023 και ολοκληρώνεται με το τέλος της προγραμματικής περιόδου, το 2027.
Συγκεκριμένα, από τις 18-25 Φεβρουαρίου 2024, η λογοθεραπεύτρια Σόνια Αλεξάνδρου, σε ρόλο εκπαιδευόμενης, μπήκε στις σχολικές αίθουσες του εκπαιδευτικού ιδρύματος “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Σαντάνα, για να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα λογοθεραπείας. Τα μαθήματα, ατομικά και ομαδικά, έδωσαν μια καλή εικόνα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν παιδιά, που όχι μόνο αντιμετωπίζουν ζητήματα λόγου, αλλά αντιμετωπίζουν και άλλα ζητήματα όπως είναι τα βίαια ξεσπάσματα, οι κρίσεις θυμού, τα ουρλιαχτά, τα κλάματα, οι φωνές. Επιπρόσθετα, τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως είναι οι βασικές δεξιότητες, συχνά προηγούμενων ηλικιακών σταδίων, για παράδειγμα το κράτημα ενός ψαλιδιού, ενός πιρουνιού, το κάθισμα σε μια καρέκλα, η συνύπαρξη με άλλα άτομα, η αναμονή για τη σειρά τους, η επικοινωνία χωρίς βία κ.λπ..
Η λογοθεραπεύτρια μελέτησε τα ατομικά προγράμματα παιδιών, τα οποία ήταν προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και στις ικανότητες των παιδιών. Τα μαθήματα περιλάμβαναν διδασκαλία τεχνικών και μεθόδων στοχεύοντας στην αύξηση της προσβασιμότητας των παιδιών στη γνώση. Παρακολούθησε μαθήματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, στρώσιμο τραπεζιού, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, επιτραπέζιων παιχνιδιών, τεχνολογίας και απλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαδραστικών παιχνιδιών, μαθήματα σχολικής καντίνας, μαθήματα παιχνιδιού/μαγειρικής, καθώς επίσης και μαθήματα Τέχνης/Εργοθεραπείας. Τα παιδιά σε όλα τα μαθήματα ανεξαιρέτως μαθαίνουν απλές, καθημερινές, βασικές δεξιότητες, απαραίτητες για τη ζωή τους. Συνάμα, μπήκε και σε τάξεις διδασκαλίας που είχαν παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.
Τα μαθήματα παρακολούθησης αποδείχτηκαν αποτελεσματικά για την Κύπρια λογοθεραπεύτρια, η οποία επωφελήθηκε πολλαπλώς από την ευρωπαϊκή της συμμετοχή. Γνώρισε κι άλλους, διαφορετικούς τρόπους βελτίωσης της γλώσσας και της άρθρωσης των μαθητών. Εξοικειώθηκε με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια, για να κάνει τα μαθήματά της πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικά, ώστε να βοηθήσει τους/τις μαθητές/τριες να κατανοήσουν διάφορες γραμματικές έννοιες, όπως είναι τα επιρρήματα («αριστερά», «δεξιά» κ.ά.) κ.λπ., καθώς και να χρησιμοποιούν όλο και πιο περίπλοκες περιγραφές και να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
Ήρθε σε επαφή με νέα γνωστικά αντικείμενα, την κηπουρική, δραστηριότητα η οποία δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να κάνουν ερωτήσεις και να χρησιμοποιούν προτάσεις με λεπτομέρειες για να βελτιώσουν τη γλώσσα και την άρθρωση. Η κηπουρική παρείχε θεραπευτικά οφέλη στους/στις μαθητές/τριες με λεπτές κινητικές δεξιότητες, γλωσσική και αισθητηριακή επεξεργασία. Η δραστηριότητα αποδείχτηκε ένας, καθόλα διασκεδαστικός και δημιουργικός, τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί ενθάρρυναν τους μαθητές να βγουν έξω και να κάνουν κάτι που έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους ευεξία.
Στα ατομικά μαθήματα η Πορτογαλίδα εκπαιδευτικός εργάστηκε με τους/τις μαθητές/τριες βοηθώντας τους/τις να αναπτύξουν δεξιότητες γραφής, λεπτές κινητικές δεξιότητες και δεξιότητες καθημερινής ζωής. Η εκπαιδευτικός αξιοποίησε τις αισθήσεις των παιδιών (όραση, ήχος, όσφρηση, αφή, γεύση, ισορροπία), ειδικά στην περίπτωση των οπτικών μαθητών/τριών, για να τα βοηθήσει να κατανοήσουν το περιβάλλον τους.
Μέσω της Τέχνης/Εργοθεραπείας τα παιδιά είχαν ενθαρρυνθεί να εκφραστούν και να πειραματιστούν στη δημιουργία τέχνης και να αναπτύξουν μια αίσθηση καινοτομίας σημαντική για την ενήλικη ζωή τους. Στο μάθημα είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν με έναν μοναδικό τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν μέσα από άλλα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, μιας και η ενσωμάτωση της τέχνης, όπως και έρευνες έχουν δείξει, είναι πολύ φυσική και αποτελεσματική με την επικοινωνία. Η Κύπρια συμμετέχουσα ήρθε σε επαφή και με άλλους τρόπους προσέγγισης του μαθήματος, οι οποίοι παρέχουν εύκολους, αλλά δημιουργικούς συνάμα τρόπους προσέγγισης των πραγμάτων από διαφορετικές οπτικές γωνίες σκεπτόμενοι «εκτός από το κουτί».
Στα μαθήματα παιχνιδιού/μαγειρικής οι Πορτογάλοι/λίδες μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να εμπλέξουν τις ικανότητες και τις αισθητηριακές τους εμπειρίες. Μερικές από τις στρατηγικές διδασκαλίας που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν την παροχή συνταγών ή οπτικών υποστηρικτών, τη χρήση ενός μοντέλου βίντεο και την παροχή προτροπών. Το μαγείρεμα μαζί, ήταν ένας τρόπος για να χτίσουν κοινωνικά «συνδεσιμότητα» με φυσικό τρόπο.
Η συμμετέχουσα είδε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το σχολικό κυλικείο και τη λειτουργικότητά του στην επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, είδε στην πράξη πώς το σχολικό κυλικείο βοηθά τα παιδιά να επικοινωνούν εύκολα με ενήλικες και άλλα παιδιά, να ονομάζουν αριθμούς και νομίσματα, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να κάνουν ερωτήσεις.
Με άλλα λόγια, οικειοποιήθηκε κι άλλες προσεγγίσεις, που να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά, ώστε να ενισχύουν και να εξασκούν τη δημιουργικότητά τους, βοηθώντας τα στη χρησιμοποίηση όλο και πιο σύνθετων περιγραφών. Τα οφέλη από τις πρακτικές τους δεξιότητες συμπεριλήφθηκαν στην ενθάρρυνση της αυτομάθησης και στην αύξηση της ανεξαρτησίας και της εμπιστοσύνης στον χώρο εργασίας. Με την ενσωμάτωση παιχνιδιών οι μαθητές/τριες αναπτύσσουν θετική στάση απέναντι στην ομιλία.
Προσθετικά, η συνάδελφος μπήκε σε διάφορες τάξεις του σχολείου για να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος της χώρας. Παρακολούθησε τον τρόπο διδασκαλίας των Πορτογάλων εκπαιδευτικών, τη χρήση της τεχνολογίας και τον τρόπο ενσωμάτωσης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της εκτεταμένης εφαρμογής διαφοροποίησης εργασίας, η οποία παρείχε σε μεγάλο αριθμό παιδιών την ευκαιρία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μαθησιακής διαδικασίας και να πετύχει τους μαθησιακούς στόχους.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επίσκεψης, η λογοθεραπεύτρια του Σχολείου μας ξέκλεψε χρόνο για να γνωρίσει το καταπράσινο νησί με τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα του τόπου. Η εβδομάδα παρακολούθησης μαθημάτων σκιώδους εργασίας στο χωριό Σαντάνα κύλησε πολύ όμορφα δημιουργώντας ωραίες εντυπώσεις στην εκπαιδευτικό, Σόνια Αλεξάνδρου, η οποία εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, σχετικά με το γνωστικό της αντικείμενο. Οικειοποιήθηκε ωραίες και δημιουργικές ιδέες, δραστηριότητες και καλές πρακτικές για να βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά που εντάσσονται στην ειδική εκπαίδευση/λογοθεραπεία. Η ευκαιρία που της δόθηκε με την ευρωπαϊκή της συμμετοχή στο μακρινό αυτό προορισμό ήταν μοναδική και καθόλα ωφέλιμη από διάφορες απόψεις που, αναμφισβήτητα, θα τη βοηθήσουν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.
* Σόνια Αλεξάνδρου: Λογοθεραπεύτρια
* Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου: Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2
Ημερίδα Διαφοροποίησης «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα»
Μια όμορφη εμπειρία έζησαν οι μαθητές της Ε’2 και της Στ’2 του Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου, στις 14 Φεβρουαρίου 2024, όταν κάθισαν στα ίδια θρανία με τα παιδιά των Ε’ τάξεων του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών. Η ιδέα για συνεργασία με συνδιδασκαλία γεννήθηκε με αφορμή ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 1, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, τον Δεκέμβριο του 2023, με θέμα τη Διαφοροποίηση, το οποίο παρακολούθησαν η διευθύντρια Ιλιάδα Τοφαρίδου και η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χρ. Φιλίππου.
Με βασικό θέμα τη Διαφοροποίηση, αλλά και τη Διαφορετικότητα, οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Παναγιώτου, Μαρία Ελευθερίου και Αγγέλα Χρ. Φιλίππου ένωσαν δυνάμεις, με τη συμβολή και υποστήριξη της διευθύντριας Ιλιάδας Τοφαρίδου, και οργάνωσαν ένα διαθεματικό μάθημα, βασισμένο στο βιβλίο του Νικόλα Ανδρικόπουλου με τίτλο: «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους».
Το πρώτο ογδοντάλεπτο της ημερίδας αναλώθηκε σε διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες γύρω από το περιεχόμενο και την κατανόηση του λογοτεχνικού βιβλίου. Σκοπός ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να εργαστούν, να συνεργαστούν και να δραστηριοποιηθούν μέσα στις μικτού τύπου ομάδες τους, ανάλογα με τον βαθμό και τον τρόπο πρόσληψης της γνώσης από τον καθένα/καθεμιά ξεχωριστά. Έγινε προσπάθεια διαβάθμισης των εργασιών, εντός αλλά και εκτός των ομάδων, στο σύνολο της τάξης. Σκοπός των εκπαιδευτικών ήταν να βοηθηθεί ο/η προικισμένος/η μαθητής/τρια να προχωρήσει βαθύτερα, ο/η «αδύνατος/η» μαθητής/τρια να «στηριχθεί» και να αρχίσει ανοδική πορεία, όπως και σε κάθε άλλο μαθητή/τρια να βελτιωθεί.
Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τη στρατηγική διαφοροποίησης: εναλλακτικούς τρόπους Εργασίας/Οργάνωσης, καθώς και μέσω της αξιοποίησης των κέντρων μάθησης/ ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί-στάδια μάθησης. Κάθε παιδί, μέσα στην ομάδα του, δραστηριοποιήθηκε δημιουργικά και συνεργατικά περνώντας από όλους τους σταθμούς, οι οποίοι ακολουθούσαν την κυκλική μορφή. Πιο αναλυτικά:
Σταθμός 1 - Κινητικά Παιχνίδια Συνεργασίας
Στον πρώτο σταθμό, τα παιδιά των τεσσάρων τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικά, κινητικά παιχνίδια. Εκεί κλήθηκαν να συνεργαστούν σε διάφορες, όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Σταθμός 2 - Ανθρώπινη βιβλιοθήκη
Στον δεύτερο σταθμό, έγινε αξιοποίηση της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, στην οποία οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, η οποία μοιράστηκε εμπειρίες από τη συμμετοχή της σε αποστολή στην Αφρική. Τους έδειξε σχετικό φωτογραφικό, καθώς και άλλο υλικό που μάζεψε από τη μαύρη ήπειρο. Ακολούθως, η εκπαιδευτικός απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριών, τις οποίες ετοίμασαν είτε ατομικά είτε ομαδικά.
Σταθμός 3 - Θεατρικό παιχνίδι
Στον τρίτο σταθμό, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν άλλοτε ατομικά κι άλλοτε σε δυάδες ή σε μεγαλύτερες ομάδες, δραματοποιώντας σκηνή/ές από το παραμύθι της επιλογής τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της παγωμένης εικόνας, όλα τα παιδιά εκτέλεσαν άψογα τον ρόλο τους και δημιούργησαν ένα όμορφο αποτέλεσμα, που άλλοτε τα έκαναν να συγκινηθούν, να στενοχωρηθούν, να κλάψουν κι άλλοτε να χαρούν και να σκάσουν στα γέλια.
Σταθμός 4 - Εργαστήριο Αγωγής Υγείας και κατασκευών
Ο τέταρτος σταθμός ήταν ένα Εργαστήριο Αγωγής Υγείας και κατασκευών εικαστικών συνθέσεων, στον οποίο τα παιδιά κλήθηκαν, εμπνευσμένα από τους ήρωες της ιστορίας, «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους», να κατασκευάσουν διαφορετικούς, χρωματιστούς ανθρώπους με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά.
Η όλη προσπάθεια έγινε με πολλή όρεξη και αγάπη από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και το αποτέλεσμα φαίνεται να ευχαρίστησε, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην Ημερίδα. Η ξεχωριστή, προσωπική πινελιά όλων όσοι έλαβαν μέρος, από τους μικρούς μαθητές/τριες μέχρι τους μεγαλύτερους, τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, και το ιδιαίτερο χρώμα καθενός, γέμισαν με χρώματα την ημέρα όλων, όπως και την κάθε μικρή ή μεγάλη γνώση, δεξιότητα και εμπειρία που αποκόμισαν. Η ημέρα, με τον τρόπο και τον ρυθμό που κύλησε, έβγαλε όλους έξω από τη ρουτίνα και τα συνηθισμένα και έφερε πολλά χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης στα πρόσωπα. Γέμισε με χρώματα και αρώματα κάθε στιγμή της μοιράζοντας αισιόδοξα για τη συνέχεια, μηνύματα, αφού στην τελική «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα».
Ευχαριστίες: Στις διευθύντριες των δύο σχολείων, Δρ Ιλιάδα Τοφαρίδου και Βασούλα Κούλα και στους/στις εκπαιδευτικούς Μαρίνο Καραγιώργη (ΒΔ), Αλεξία Μανδριώτου, Σωτήρη Νικολάου, Έφη Χατζηκωνσταντή, Βασίλη Βασιλείου και Στέλλα Κλεοβούλου για την πολύτιμη βοήθειά και την όρεξή τους που οδήγησε στο όμορφο, χρωματιστό αποτέλεσμα.
Κείμενο: Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
(Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 και ΚΑ2)
Βίντεο: Maria Eleftheriou
(Εκπαιδευτικός)
Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου ταξιδεύει σε …φόντο λευκό
Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για τη Διαπίστευση Erasmus+, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
Στόχοι Διαπίστευσης Erasmus+ Στ΄ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου
Με τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:
Η επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας σε θέματα σχετικά με τις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της πολυπολιτισμικότητας.
Η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.
Η ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη των παιδιών μας, κυρίως όσων προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας σε θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης και σύγχρονου ψηφιακού πεδίου για πρόκληση πολλαπλών τύπων νοημοσύνης και προσφορά μεγαλύτερων μαθησιακών ερεθισμάτων.
Ο ενστερνισμός καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων και τεχνικών για τη διδασκαλία των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Στο πανέμορφο Βρότσλαβ της Πολωνίας
Άλλο ένα ταξίδι έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 για το Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, από τις 03 μέχρι τις 09 Δεκεμβρίου 2023. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το πανέμορφο Βρότσλαβ της Πολωνίας, που ήταν ντυμένο κυριολεκτικά, στα λευκά.
Η διακρατική αυτή κινητικότητα ήταν η τέταρτη, κατά σειρά, για τη φετινή σχολική χρονιά, που πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της Διαπίστευσης του Σχολείου μας. Τους επτά μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων που επιλέγηκαν από το διδασκαλικό σύλλογο για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ταξίδι, και οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν εξ’ αρχής από το Σχολείο, συνόδευσαν η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και η εκπαιδευτικός Τώνια Πίττα.
Τα πρωινά, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες παρακολουθούσαν μαθήματα στο Πολωνικό Σχολείο “Prywatna Szkoła Podstawowa i Gimnazjum Językowe Parnas”, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μέσα από τα διάφορα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που οργανώθηκαν για τις ανάγκες της συνεργασίας, τα παιδιά μπόρεσαν να αλληλεπιδράσουν, να αλληλοδιδακτούν, να ηγηθούν εκπαιδευτικών ομάδων, να αποκτήσουν μοναδικές μαθησιακές εμπειρίες. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που κατέκτησαν, οι μαθητές/τριες των δύο χωρών παρουσίασαν τις χώρες τους, στην παρουσία γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου υποδοχής. Τα παιδιά γνώρισαν άλλους συνομήλικούς τους, έκαναν καινούργιους φίλους, έπαιξαν, γέλασαν με την καρδιά τους και απόλαυσαν κάθε τους στιγμή μαζί.
Ταυτόχρονα, το Σχολείο υποδοχής οργάνωσε και μία σειρά άλλων εξωσχολικών παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, την πρώτη μέρα, ξεκίνησαν για το κέντρο της πόλης. Εκεί έπαιξαν το παιχνίδι των νάνων (Find the dwarves). Σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν σκορπισμένα διάφορα αγαλματίδια, που παριστάνουν νάνους, τα οποία έπρεπε να εντοπίσουν και στη συνέχεια να φωτογραφήσουν. Στο παιχνίδι εντοπισμού των νάνων συμμετείχαν παιδιά από την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο. Μοιράστηκαν σε πέντε, μικτές ομάδες, που αποτελούνταν από αγόρια και κορίτσια και από τις τρεις χώρες. Ακολούθως, και μετά από το άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι, περπατώντας στα στολισμένα δρομάκια της πόλης έφτασαν όλοι μαζί στην υπέροχη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βρότσλαβ που, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η ωραιότερη και εντυπωσιακότερη της χώρας.
Τις επόμενες ημέρες, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Lego Land, που περιλάμβανε μια μεγάλη συλλογή από εκθέματα κατασκευασμένα από Lego. Επίσης, εκεί είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές. Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν το τρίτο μεγαλύτερο κάστρο της Πολωνίας το Kziaz όπου έμαθαν την ιστορία του, καθώς επισκέφθηκαν και το ορυχείο χρυσού. Τα παιδιά ξέκλεψαν και λίγο χρόνο από τις διάφορες περιηγήσεις τους, για να παίξουν χιονοπόλεμο, αλλά και για να φτιάξουν τους δικούς τους χιονάνθρωπους.
Τέλος, πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κρακοβία, όπου περιηγήθηκαν στην πόλη για να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα ιστορικά μνημεία της και τους μύθους της παλιάς πόλης -The Trumpeter of St Mary’s Basillica, The two Brothers, The Wawel Dragon. Την τελευταία μέρα, οι συμμετέχοντες πήραν τα διπλώματά τους και ακολούθως, επισκέφθηκαν μαζί με τους μαθητές/τριες του Σχολείου υποδοχής το ζωολογικό κήπο. Η ξενάγηση στους χώρους του ζωολογικού κήπου, έκοβαν πραγματικά την ανάσα του επισκέπτη. Το βράδυ επισκέφθηκαν για μια τελευταία φορά την μαγευτική χριστουγεννιάτικη αγορά.
Η ώρα της επιστροφής για την Κύπρο όμως έφτασε… Έχοντας όλοι γεμίσει το μυαλό με υπέροχες εικόνες κι εμπειρίες, αποχαιρέτησαν με συγκίνηση τους καινούργιους φίλους τους, κλείνοντας τους για πάντα στην καρδιά τους. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, στην Κύπρο.
Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+
Τώνια Πίττα Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
*Εκπαιδευτικός Εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικός/ Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2
Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου στη Φλωρεντία και στο Δουβλίνο με το Erasmus+
Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για τη Διαπίστευση Erasmus+ με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus+ είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των οργανισμών Σχολικής Εκπαίδευσης που αποδεικνύουν, μέσω της αίτησής τους, ότι έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου Προγράμματος Εrasmus+ (2021-2027). Η Διαπίστευση Erasmus+ δίνει την ευκαιρία στους οργανισμούς και τα σχολεία να λαμβάνουν τακτικά χρηματοδότηση για δραστηριότητες κινητικότητας για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Στόχοι Διαπίστευσης Erasmus+ Στ΄ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ)
Με τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:
- Η επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών μας σε θέματα σχετικά με τις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της πολυπολιτισμικότητας.
- Η ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.
- Η ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη παιδιών, κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες.
- Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης και σύγχρονου ψηφιακού πεδίου για πρόκληση πολλαπλών τύπων νοημοσύνης και προσφορά μεγαλύτερων μαθησιακών ερεθισμάτων.
- Ο ενστερνισμός καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων και τεχνικών για τη διδασκαλία των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Το ΣΤ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ1, πραγματοποίησε δυο εκπαιδευτικά σεμινάρια, το ένα στη Φλωρεντία της Ιταλίας και το άλλο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας:
1οΕκπαιδευτικό Σεμινάριο ERASMUS+ με θέμα: «The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools»
Το Σχολείο μας συμμετείχε σε σεμινάριο Διαχείρισης Ζωής του δικτύου Europass Teacher Academy, στη Φλωρεντία με τον Βοηθό Διευθυντή κ. Νίκο Κεραυνό. Η συνεχής επαγγελματική μάθηση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας αποτελεσματικής σχολικής μονάδας και στο πλαίσιο αυτό, το Σχολείο μας συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα που αποσκοπούν στην επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών.
Εκτός από τον εκπρόσωπο του Σχολείου μας, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Πολωνία, Δανία και Βουλγαρία παρακολουθήσαν επίσης το συγκεκριμένο σεμινάριο, το οποίο αναφερόταν σε τέσσερις ικανότητες: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία, που έχουν προαναγγελθεί ως μερικές από τις πιο βασικές ικανότητες που οφείλουν να κατακτήσουν οι μαθητές/τριες του 21ου αιώνα. Η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αντιπροσωπεύουν αδιαχώριστες στάσεις και ικανότητες για καινοτομία, οι οποίες, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε τάξη. Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι θεμελιώδεις δεξιότητες ζωής από τις οποίες οι μαθητές/τριες μπορούν να αντλήσουν από τις καθημερινές τους εμπειρίες στο σχολείο και να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να ζουν, να συνδέονται με άλλους και να διαμορφώνουν το μέλλον.
Το σεμινάριο σκοπό είχε να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αυτοπεποίθηση για να ενσωματώσουν αυτές τις δεξιότητες στο σχολικό τους περιβάλλον. Σε ένα συνεργατικό περιβάλλον μάθησης με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση σε σχέση με το τι συνεπάγονται αυτές οι ικανότητες και όχι μόνο πώς να τις διδάξουν.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας του σεμιναρίου αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στο πώς να αξιοποιούν τη δική τους ικανότητα να δημιουργούν, να σκέφτονται κριτικά, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, με απώτερο σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν ανάλογα, στα δικά τους σχολικά συγκείμενα.
2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ERASMUS+ με θέμα: «Instructional Strategies to Address the Diverse Needs of All Students»
Το δεύτερο σεμινάριο παρακολούθησε η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χρ. Φιλίππου, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το σεμινάριο οργανώθηκε και προσφέρθηκε επίσης, από τον Οργανισμό Europass Teacher Academy και παρακολούθησαν επίσης, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία και Ισπανία.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να εφοδιάσει τους εκπαιδευτικούς στα σημερινά σχολεία με τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες, που θα τους ενδυναμώσουν κατάλληλα, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν μαθητές/τριες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες. Είναι ξεκάθαρο ότι για τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης ποικιλίας μαθητών/τριών είναι δύσκολο να σχεδιαστούν ευκαιρίες μάθησης, που να ανταποκρίνονται 100% σε αυτές.
Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα για την προσέγγιση του Universal Design for Learning (UDL) και τη στρατηγική της διαφοροποίησης. Βασική επιδίωξη είναι να καταστούν οι εκπαιδευτικοί ικανοί να σχεδιάζουν ένα προσβάσιμο εκπαιδευτικό πλαίσιο, που να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες όλων των μαθητών/τριών (π.χ. μαθητές με ειδικές ανάγκες, μετανάστες κ.λπ..) και να διασφαλίζει την εκπαιδευτική και κοινωνική τους ένταξη.
Το πλαίσιο Universal Design for Learning (UDL) στοχεύει επιπρόσθετα, να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές/τριες έχουν πλήρη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους, ανεξάρτητα από τις ανάγκες και τις ικανότητές τους. Όσον αφορά στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, η Διαφοροποίηση είναι μια στρατηγική που αντιμετωπίζει το μαθησιακό προφίλ, την ετοιμότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε μαθητή/τριών.
Μαθησιακά αποτελέσματα σεμιναρίου:
Nα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να:
Ενισχύσουν την κατανόησή τους για την έννοια της διαφορετικότητας των μαθητών/τριών (δυνατά σημεία, προτιμήσεις και διαφορετικές ανάγκες) και τις επιπτώσεις της στη διδασκαλία και τη μάθηση.
Εξερευνήσουν τις βασικές αρχές του UDL και της διαφοροποίησης και να εξασκηθούν στις τεχνικές και τις στρατηγικές για την προώθηση της ενεργού συμμετοχής και των κινήτρων στις διαφορετικές τάξεις του σήμερα.
Χρησιμοποιήσουν κατευθυντήριες γραμμές, στρατηγικές και τεχνικές για την εφαρμογή των αρχών του UDL και της διαφοροποίησης για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της διδασκαλίας των μαθημάτων και για την υποστήριξη υψηλού επιπέδου δέσμευσης και επιτευγμάτων, για όλους τους μαθητές/τριες.
Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+
Νίκος Κεραυνός Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
*Β. Διευθυντής * Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2
Το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου πραγματοποιεί την πρώτη του Δραστηριότητα Σκιώδους Εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1
Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί για τη Διαπίστευση Erasmus με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των οργανισμών Σχολικής Εκπαίδευσης που αποδεικνύουν μέσω της αίτησής τους ότι έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 1 του νέου Προγράμματος Εrasmus (2021-2027). Η Διαπίστευση Erasmus δίνει την ευκαιρία στους οργανισμούς και τα σχολεία να λαμβάνουν τακτικά χρηματοδότηση για δραστηριότητες κινητικότητας για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Η διαπίστευση Erasmus λειτουργεί υποστηρικτικά στους φορείς που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν και έχει τους ίδιους στόχους που έχει το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, με τη διαπίστευση Erasmus επιδιώκεται:
Το Στ’ Δημοτικό σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) ταξιδεύει στο όμορφο Wissen της Γερμανίας
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, στο οποίο συμμετέχει το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε για φέτος η πρώτη κινητικότητα σκιώδους εργασίας. Η εκπαιδευτικός Στάλω Βασιλείου επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Franziskus – Grundschule στην πανέμορφη πόλη Wissen της Γερμανίας, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Η επίσκεψη αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στοχεύει στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών προς όφελος των παιδιών.
Η κινητικότητα αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την εκπαιδευτικό, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε κινητικότητα σκιώδους εργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας παρακολούθησε διάφορα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος σε διάφορες τάξεις του Franziskus – Grundschule. Παράλληλα της δόθηκε η ευκαιρία να διδάξει το μάθημα των Αγγλικών στις Ε’ και Στ’ τάξεις του Franziskus – Grundschule.
Το σχολείο Franziskus – Grundschule είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο με 410 παιδιά, τα περισσότερα με μεταναστευτική βιογραφία. Το σχολείο φιλοξενεί παιδιά από Ουκρανία, Ρωσία, Ελλάδα, Συρία, Τουρκία, Ελλάδα και Πολωνία. Όλο το προσωπικό του σχολείου αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά αυτά και τους παρέχει τις ευκαιρίες έτσι ώστε να ενσωματωθούν ταχύτατα στη μαθησιακή διαδικασία. Στόχος είναι να ενσωματωθούν τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία διατηρώντας παράλληλα την δική τους κουλτούρα. Στις τάξεις εφαρμόζεται εκτεταμένα η διαφοροποίηση εργασίας για να παρέχεται σε όλα τα παιδιά η ευκαιρία ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μαθησιακής διαδικασίας και να πετύχουν τους μαθησιακούς στόχους. Ως γνωστό, η προώθηση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, ως διδακτικής πρακτικής στην τάξη, αποτελεί διαχρονική επιδίωξη στη δημοτική εκπαίδευση της Κύπρου.
Στα πλαίσια της επίσκεψης, η εκπαιδευτικός του Σχολείου μας μοιράστηκε διάφορες τεχνικές ενσωμάτωσης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα του τόπου και ν’ απολαύσει τη φυσική ομορφιά της πόλης Wissen. Η εβδομάδα Σκιώδους Εργασίας κύλησε πολύ όμορφα δημιουργώντας τις καλύτερες εντυπώσεις στην εκπαιδευτικό, Στάλω Βασιλείου, η οποία εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες της, σχετικά με την ομαλή ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.
Των
Στάλω Βασιλείου Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου
*Εκπαιδευτικός *Εκπαιδευτικός
* Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2
Το Διαπιστευμένο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου… ταξιδεύει στη Φλωρεντία
Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus+
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο 2021-2027. Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η νεολαία και ο αθλητισμός είναι βασικοί τομείς που στηρίζουν τους πολίτες στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Η εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και η τυπική και άτυπη μάθηση, στην ουσία εφοδιάζουν τους νέους και τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη δημοκρατική κοινωνία, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την επιτυχή μετάβαση στην αγορά εργασίας. Με βάση την επιτυχία του προγράμματος κατά την περίοδο 2014-2020, το Erasmus+ ενισχύει τις προσπάθειές του για αύξηση των ευκαιριών που προσφέρονται σε περισσότερους συμμετέχοντες και σε ευρύτερο φάσμα οργανισμών, εστιάζοντας στον ποιοτικό του αντίκτυπο και συμβάλλοντας σε κοινωνίες πιο συνεκτικές, με μεγαλύτερο οικολογικό προσανατολισμό και καλύτερα ψηφιακά προετοιμασμένες.
Tο πρόγραμμα 2021-2027 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο. Στηρίζει προτεραιότητες και δραστηριότητες που καθορίζονται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, στο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση και στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα στηρίζει, επίσης, τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 ή/και αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση στον αθλητισμό.
Διαπίστευση Erasmus ΚΑ1 (2023-2027)
Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για τη Διαπίστευση Erasmus με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των οργανισμών Σχολικής Εκπαίδευσης που αποδεικνύουν μέσω της αίτησής τους ότι έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου Προγράμματος Εrasmus (2021-2027). Η Διαπίστευση Erasmus δίνει την ευκαιρία στους οργανισμούς και τα σχολεία να λαμβάνουν τακτικά χρηματοδότηση για δραστηριότητες κινητικότητας για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Στόχοι Διαπίστευσης Erasmus+ Στ΄ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ)
Με τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:
Το ΣΤ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού σε σεμινάριο ERASMUS + με θέμα: «The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools»
Το ΣΤ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου, συμμετείχε σε σεμινάριο Διαχείρισης Ζωής του δικτύου Europass, στη Φλωρεντία με τον Βοηθό Διευθυντή κ. Νίκο Κεραυνό. Η συνεχής επαγγελματική μάθηση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας αποτελεσματικής σχολικής μονάδας και στο πλαίσιο αυτό, το Σχολείο μας συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα που αποσκοπούν στην επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών.
Εκτός από τον εκπρόσωπο του Σχολείου μας, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Πολωνία, Δανία και Βουλγαρία παρακολουθήσαν επίσης το συγκεκριμένο σεμινάριο, το οποίο αναφερόταν σε τέσσερις ικανότητες: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία, που έχουν προαναγγελθεί ως μερικές από τις πιο βασικές ικανότητες που οφείλουν να κατακτήσουν οι μαθητές του 21ου αιώνα. Η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αντιπροσωπεύουν αδιαχώριστες στάσεις και ικανότητες για καινοτομία, οι οποίες, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε τάξη. Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι θεμελιώδεις δεξιότητες ζωής από τις οποίες οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν από τις καθημερινές τους εμπειρίες στο σχολείο και να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να ζουν, να συνδέονται με άλλους και να διαμορφώνουν το μέλλον.
Το σεμινάριο σκοπό είχε να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αυτοπεποίθηση για να ενσωματώσουν αυτές τις δεξιότητες στο σχολικό τους περιβάλλον. Σε ένα συνεργατικό περιβάλλον μάθησης με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση σε σχέση με το τι συνεπάγονται αυτές οι ικανότητες και όχι μόνο πώς να τις διδάξουν.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας του σεμιναρίου αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στο πώς να αξιοποιούν τη δική τους ικανότητα να δημιουργούν, να σκέφτονται κριτικά, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, με απώτερο σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν ανάλογα, στα δικά τους σχολικά συγκείμενα.
Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+
Νίκος Κεραυνός Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου
*Β. Διευθυντής *Εκπαιδευτικός
* Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 - ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΚΑ1
Η συμμετέχουσα στη διακρατική κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στο Wissen της Γερμανίας, κ. Στάλω Βασιλείου, μοιράζεται με το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου μας εμπειρίες και καλές πρακτικές από το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, βρίσκει χρόνο να μας μιλήσει για τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τα έθιμα της χώρας.
Erasmus +, σας ευχαριστούμε για τις μοναδικές εμπειρίες ζωής που μας χαρίζεις!!!