ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΤ' (ΚΒ) - ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Mon-Fri – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 25692600
Τηλεομοιότυπο: 25692605
Μενού

75. Τετάρτη 21 Ιουνίου - Τελευταία Μέρα Σχολικής Χρονιάς!

Καλό Καλοκαίρι σε όλους!

74. Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 - Τελική Εκδρομή

73. Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 - Αποφοίτηση Στ' τάξεων

Την  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2023, έγινε  στο  σχολείο  μας  η  τελική  εκδήλωση  και  η τελετή  αποφοίτησης   των  μαθητών  της  Στ΄ τάξης.

Στο  πρώτο  μέρος  παρουσιάστηκε  ένα  σύντομο  μουσικό-χορευτικό  δρώμενο,  μέσα  από  το  οποίο  τα  παιδιά  της  Στ΄ τάξης  έκαναν  μια  νοσταλγική  αναδρομή  στα  έξι  χρόνια  που  πέρασαν  στο  Δημοτικό  Σχολείο  Αγίου  Νικολάου. Παράλληλα  εξέφρασαν  την  ανυπομονησία και  την  αγωνία  τους  για  το  επόμενο  βήμα  που  θα  κάνουν  καθώς  βρίσκονται  στο  κατώφλι  του  Γυμνασίου. Μέσα  από  τα τραγούδια, τη  μουσική, τον χορό, την  κίνηση,  την  αφήγηση  και  τις  εικόνες  θέλησαν  έτσι  απλά  να  περάσουν  όμορφα  αλλά  και  να  θυμίσουν  ξανά  σε  όλους:

  • Να  φυλάγουν  καλά  στην  καρδιά  τους  όλα  όσα  πέρασαν  και  να  παίρνουν  από  αυτά  δύναμη  και  θάρρος.
  • Να  κρατιούνται  γερά  δεμένοι  μεταξύ  τους  και  να  στηρίζονται  ο  ένας  στον  άλλο.
  • Να  συνεχίσουν  να  προσπαθούν  και  να  ελπίζουν  πάντα  για  το  καλύτερο.
  • Να  αντέχουν  σε  δύσκολους  καιρούς  και  περιστάσεις  και  να  εστιάζουν  πάντα  στην  αγάπη.

Στο  δεύτερο  μέρος  έγινε  η  τελετή  αποφοίτησης. Όλα  τα  παιδιά  της  Στ΄ τάξης παρουσίασαν  τις  σκέψεις  και  τα  συναισθήματά  τους  για  την  αποφοίτησή  τους  από  το  Δημοτικό  Σχολείο, τα  οποία  έγραψαν  τις  προηγούμενες  ημέρες. Παρακολούθησαν  ένα  φιλμάκι  με  όλες  τις  σημαντικές  στιγμές  της  τελευταίας  τους  χρονιάς  στο  Δημοτικό  Σχολείο  και  τραγούδησαν αγκαλιασμένοι, αποχαιρετώντας  τα  φιλαράκια  τους. Στο  τέλος,  ο  Σύνδεσμος  Γονέων  του  σχολείου  απένειμε στο  κάθε  παιδί  αναμνηστική  πλακέτα.

Καλή  συνέχεια  σε  όλα  τα  παιδιά  που  αποφοιτούν  τη  σχολική  χρονιά  2022-23!

Δύναμη  και  θάρρος  στο  Γυμνάσιο!   

72. Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 - Επίσκεψη σε Παγωτοβιομηχανία

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 τα παιδιά των Ε' τάξεων επισκέφτηκαν την Παγωτοβιομηχανία Πυργά στη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου. Εκεί τα παιδιά έμαθαν για τη διαδικασία παρασκευής παγωτού και ακολούθως απόλαυσαν παγωτό!

71. Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 – Ημέρα του Παιδιού

Τιμήσαμε στο Σχολείο μας τη χαρά και την ελπίδα της ζωής, το παιδί!

Το 1925 στη Γενεύη κατά την Παγκόσμια Συνέλευση για την Ευημερία των παιδιών, ανακηρύχθηκε η 1η Ιουνίου ως Διεθνής Ημέρα του Παιδιού. Από το 1950, λοιπόν, η 1η Ιουνίου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Το 1989 υπογράφτηκε η σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Καλεσμένη μας η κ. Δέσπω Μιχαηλίδου, επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία μίλησε στα παιδιά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια απάντησε ερωτήσεις που της απηύθυναν τα παιδιά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών και στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε την ελεύθερη έκφραση των παιδιών μέσα από το τραγούδι και τον χορό.

Εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στην κ. Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και στον κ. Ανδρέα Νικολάου, εκπρόσωπο του Δημάρχου Λεμεσού που μας τίμησαν με την παρουσία τους!

70. Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 - Ημερίδα Ποδηλασίας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου και στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Κυκλοφοριακή Αγωγή», που προβλέπεται για την Δ’ τάξη, την Τετάρτη 7 Ιουνίου έγινε ημερίδα ποδηλασίας στον χώρο του σχολείου μας η οποία περιλάμβανε δραστηριότητες επιδεξιότητας οδήγησης ποδηλάτου, καθώς και οδικής συμπεριφοράς των μαθητών και μαθητριών.

Στη δράση που ακολούθησε οι μαθητές πήραν πληροφορίες για το ποδήλατο, καθώς και της σωστής χρήσης του μέσα από την παρουσίαση της κ. Αναστασίας από την τροχαία Λεμεσού. Στη συνέχεια, εξασκήθηκαν με τη βοήθεια του κ. Δημήτρη από το ΑΓΟ στην κίνηση σε πορεία ζιγκ ζαγκ, στην ισορροπία με ένα χέρι και άλλων ασκήσεων.

Βασική επιδίωξη μέσα από την ημερίδα υπήρξε η υιοθέτηση των προβλεπόμενων κανόνων του Κ.Ο.Κ. και η απόκτηση δεξιοτήτων στον χειρισμό του ποδηλάτου.

69. Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 - Μουσείο Υπολογιστών Κύπρου

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 τα παιδιά των Ε' τάξεων επισκέφτηκαν το Μουσείο Υπολογιστών Κύπρου στη Λευκωσία και έλαβαν μέρος σε ενδιαφέρουσες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

68. Σάββατο 27 Μαΐου 2023 - Δώρο Ζωής

Το Σάββατο 27 Μαΐου το σχολείο μας συμμετείχε, μαζί με άλλα 22 σχολεία της Λεμεσού, στη δράση "ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ" που είχε στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αιμοδοτικης συνείδησης. 

Ευχαριστούμε τη συντονίστρια της δράσης Γεωργία Σολωμου για το υλικό που ετοίμασε και για την ευκαιρία που μας προσέφερε να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τόσα άλλα παιδιά για έναν τόσο σπουδαίο σκοπό.

67. Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 - Ημερίδα Παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών γλυκών: Δάκτυλα Κυριών

Κρατούμε ζωντανές τις παραδόσεις μας και τις μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά!! 

Πιστοί στις παραδόσεις μας και θέλοντας να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, οργανώσαμε στο Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου ακόμα μια ημερίδα παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών γλυκών.

Αυτή τη φορά φτιάξαμε και δοκιμάσαμε Δάκτυλα Κυριών!

Τα Δάκτυλα Κυριών είναι ένα από τα πιο διάσημα κυπριακά γλυκά. Φτιάχνονται με πολύ λεπτό σπιτικό φύλλο και γέμιση από κοπανισμένα αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ροδόσταμο ή ανθόνερο, τηγανίζονται σε φυστικέλαιο ή ηλιέλαιο και στο τέλος σιροπιάζονται.  Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι να διατηρήσουν την τραγανότητά τους! Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια της παρασκευή τους και φυσικά στο τέλος να κεραστούν και να τα απολαύσουν! 

Η δράση είχε εξαιρετική επιτυχία και τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγαλύτεροι την απόλαυσαν! 

Θερμές ευχαριστίες από καρδιάς σε όλες κι όλους που βρίσκονται  πάντα δίπλα μας! 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυλικειάρχη μας Παναγιώτα Μανδρή για τις υπέροχες συνταγές της και για την εξαίρετη συνεισφορά της!

66. Εμπειρίες ζωής για παιδιά και εκπαιδευτικούς του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου στην Μπίτολα, την «πόλη των προξένων», στη Β. Μακεδονία

Στην Μπίτολα, την «πόλη των προξένων» όπως σημαίνει η ονομασία της, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας ταξίδεψαν παιδιά και εκπαιδευτικοί του Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 2 (ΒΔ2). Σκοπός της κινητικότητας, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023, ήταν η συμμετοχή στην 3η διακρατική συνάντηση LTTA (Learning, Teaching, Training) που διοργανώθηκε από το Σχολείο “St. Kliment Ohridski Primary School” της πόλης. Θέμα του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024, είναι το: “Robotics Yesterday, Today, Tomorrow. Its interaction with the environment and climate”.

Τη σύμπραξη απαρτίζουν εννέα σχολεία από διάφορες χώρες της Ευρώπης, το “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας, το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το "St. Kliment Ohridski Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας, το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας, το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου και το σχολείο «Ceip Juan Garcia Perez» της Ισπανίας. Συντονιστικό σχολείο του εταιρικού προγράμματος είναι το “Ecole Communale Robert Andre Flenu” της Mons του Βελγίου.

Τι είναι όμως η ρομποτική και γιατί αποκτά χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερη αξία και θέση στην εκπαίδευση, σε όλο τον κόσμο; Οι απαντήσεις είναι οι εξής: Έρευνες που έγιναν από ειδικούς της εκπαίδευσης παιδιών ανά το παγκόσμιο έδειξαν ότι η εκπαιδευτική ρομποτική έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στα παιδιά, αφού βελτιώνει την αναλυτική τους σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τις δημιουργικές τους ικανότητες. Τα βοηθά, με άλλα λόγια, να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα με έναν τρόπο μοναδικό, αφού εκτός από το να τα διδάσκει δεξιότητες, τα βοηθά στην ανάπτυξη της περιέργειας για το STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Επιπρόσθετα, η εκπαιδευτική ρομποτική τους δίνει τα εφόδια και τις ικανότητες να αναπτύσσουν λύσεις με τη δυνατότητα της τεχνολογίας, για να αντιμετωπίζουν προβλήματα που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή. Για αυτό τον λόγο, γονείς, σχολεία και κυβερνήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να δώσουν αυτή τη ρομποτική έκθεση στα παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία. Το καλύτερο μέρος για τη Ρομποτική για παιδιά είναι ότι τα παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν αυτόν τον τρόπο μάθησης, συγκριτικά με την παραδοσιακή προσέγγιση στη σχολική τάξη. Ως εκ τούτου, παιδιά και ενήλικες, εκπαιδευτικοί και γονείς, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρομποτική για παιδιά.

Οι στόχοι της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο παρόν Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα είναι πολυάριθμοι. Μέσα από διάφορες, κοινές και μη, δραστηριότητες της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει στην ενασχόληση των μαθητών/τριών με:

  • Την έννοια της ρομποτικής και των ρομπότ, την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο και τις ανάγκες τις οποίες εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν, τις χρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται, τις διάφορες τους μορφές.
  • Την εξέλιξη των ρομπότ μέσα στον χρόνο: τα ρομπότ του παρελθόντος, του σήμερα και τα ρομπότ του μέλλοντος, όπως τα ίδια τα παιδιά τα φαντάζονται και τα ονειρεύονται.
  • Τους τομείς στους οποίους εμπλέκονται τα ρομπότ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αναμένεται να γίνει προσέγγιση, σε κατοπινό στάδιο, των βιομηχανικών, ιατρικών, φαρμακευτικών, στρατιωτικών, αεροναυτικών, χωρικών, μουσικών και κοινωνικών πεδίων ειδικότερα.
  • Την επιρροή που ασκούν τα ρομπότ στο περιβάλλον ανάλογα με τις χρήσεις τους. Είναι σημαντικό οι μαθητές/τριες να καταλάβουν ότι τα ρομπότ μπορούν να συμβάλουν από τη μια, θετικά σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριοποίησης, αλλά από την άλλη μπορούν να συμβάλουν και αρνητικά, επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή.
  • Την επιρροή που ασκούν τα ρομπότ και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δράσουν στο κλίμα και στις κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται αυτή τη στιγμή ανά το παγκόσμιο. Ακόμη, θα μελετήσουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές που περιλαμβάνουν οι χρήσεις των ρομπότ.

Σκοπός του Προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από εννέα ευρωπαϊκά σχολεία θα λέγαμε ότι είναι η ένταξη των μαθητών/τριών στον κόσμο της ρομποτικής σε όλες τις πτυχές της, ώστε να προσεγγίσουν εντελώς διαφορετικά θέματα, περιλαμβάνοντας όμως σε όλα, την πτυχή της ρομποτικής. Στην πρώτη φάση του έργου, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες μελέτησαν, αλλά και διαπίστωσαν στην πράξη, την επίδραση της ρομποτικής στη ζωή μας. Στη δεύτερη και τελευταία φάση του έργου, οι εμπλεκόμενοι στο Πρόγραμμα επιδιώκουν στη μελέτη των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ρομποτική, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τρέχουσες κλιματικές αλλαγές.

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο της Λεμεσού (ΚΒ) εκπροσώπησαν στη Β. Μακεδονική πόλη, δύο εκπαιδευτικοί, η κ. Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, τοπική συντονίστρια του Προγράμματος ΚΑ2 και η κ. Μαρία Ελευθερίου, εκπαιδευτικός – βοηθός συντονίστρια, συνοδεύοντας οκτώ μαθητές/τριες, των Ε’ και Στ’ τάξεων. Στο εταιρικό σχολείο της Μπίτολα, οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες του κυπριακού σχολείου συνεργάστηκαν στο κομμάτι της ρομποτικής και έφτιαξαν, με μεράκι και ζήλο, διάφορες μηχανές, μαζί με άλλα παιδιά από τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι μηχανές που έφτιαξαν είχαν σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες ανθρώπινες, καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα, μέσα από τα κοινά εργαστήρια ρομποτικής, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, σκέψεις, προβληματισμούς και γύρω από άλλα θέματα, εκπαιδευτικά και μη, καθώς επίσης να δημιουργήσουν φιλίες και κανάλια επικοινωνίας στοχεύοντας σε περισσότερες συνεργασίες.

Επιπρόσθετα, οι φιλοξενούμενοι είχαν τον χρόνο να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές επισκέψεις με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη και τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί επισκεφθήκαν το Εθνικό Πάρκο Pelister και θαύμασαν τις φυσικές του ομορφιές. Γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας βιολογικού εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ξεναγήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μπίτολα, περιηγήθηκαν στα στενά της πόλης και επισκέφθηκαν το μουσείο της. Επιπλέον, ταξίδεψαν στην κοντινή πόλη Οχρίδα για να δουν την πανέμορφη λίμνη της, το Bone Museum και την υπέροχη εκκλησία του Αγίου Ναούμ. Τέλος, ταξίδεψαν στο Μαύροβο, έναν ορεινό προορισμό, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που περιλαμβάνει μεγάλες καταπράσινες δασικές περιοχές, ποτάμια και καταρράκτες.

Η πενθήμερη παραμονή στην πόλη κύλησε όμορφα και δημιουργικά φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους από διάφορες χώρες της Ευρώπης, από διαφορετικούς  πολιτισμούς, με διαφορετικές ιδέες και φιλοσοφίες, αλλά κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Το επόμενο ραντεβού για τις ανάγκες του Προγράμματος δόθηκε στα τέλη Ιουνίου 2023, στην πόλη Biga της Τουρκίας με τη συμμετοχή των τοπικών συντονιστών. Κατά τη διακρατική συνάντηση, θα αξιολογηθεί το πρώτο έτος συνεργασίας και θα γίνει η ενδιάμεση έκθεση του Σχεδίου, θα προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις και θα συζητηθούν οι δραστηριότητες και κινητικότητες της επόμενης χρονιάς.

Των Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου,                                               Μαρίας Ελευθερίου

*Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων                           **Εκπαιδευτικός

Erasmus+ KA1, KA2

65. Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 – Εκπαιδευτική Επίσκεψη Δ' τάξεων στο Χωριό Φασούλα

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 τα παιδιά των Δ’ τάξων επισκέφτηκαν το χωριό Φασούλα στο πλαίσιο δράσεων του ΔΡΑ.Σ.Ε.+ στο οποίο περιλαμβάνεται η καινοτόμος εφαρμογή προγραμμάτων «Εναλλακτικής Εκπαίδευσης».

64. Τρίτη 9 Μαΐου 2023 – Εκπαιδευτική Επίσκεψη Στ' τάξεων στο Χωριό Φασούλα

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 τα παιδιά των Στ’ τάξων επισκέφτηκαν το χωριό Φασούλα στο πλαίσιο δράσεων του ΔΡΑ.Σ.Ε.+ στο οποίο περιλαμβάνεται η καινοτόμος εφαρμογή προγραμμάτων «Εναλλακτικής Εκπαίδευσης».

63. Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 – Εκπαιδευτική Επίσκεψη Ε' τάξεων στο Χωριό Φασούλα

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 τα παιδιά των Ε’ τάξεων επισκέφτηκαν το χωριό Φασούλα στο πλαίσιο δράσεων του ΔΡΑ.Σ.Ε.+ στο οποίο περιλαμβάνεται η καινοτόμος εφαρμογή προγραμμάτων «Εναλλακτικής Εκπαίδευσης». Τα παιδιά έλαβαν μέρος στις εξής δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1: Ξενάγηση στο πάρκο γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη – Μικρή Σαλαμίνα

Δραστηριότητα 2: Δημιουργικό εργαστήριο στο πάρκο γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη – Μικρή Σαλαμίνα

Δραστηριότητα 3: Ξενάγηση στα τρία μουσεία της κοινότητας – Λαογραφικό Μουσείο – Γεωργικό Μουσείο – Ελαιόμυλος

Δραστηριότητα 4: Παρασκευή παραδοσιακών κουλουριών

62. Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 - Πρόγραμμα Προσανατολισμού

Τα παιδιά των Ε' τάξεων του Σχολείου μας συμμετείχαν στην Ημερίδα Προσανατολισμού την Τετάρτη 26/4/23 στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Το πρόγραμμα διοργάνωσε το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Προσανατολισμού. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνίδι προσανατολισμού στο φυσικό περιβάλλον με την καθοδήγηση των εκπροσώπων της ομοσπονδίας και την επίβλεψη των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν τον χάρτη με την ομάδα τους και εντόπισαν τα σημεία στον κήπο με τη σειρά που τους δόθηκαν.

61. Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 - Κονσόλα Ήχου

Η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου, όχι απλά τον απαλλάσσει από το άγχος, αλλά και τον βοηθά στο να διαχειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις με ευστροφία και δημιουργικότητα. Ειναι σημαντικό λοιπόν όλοι να κάνουμε καταφύγιό μας τη μουσική.

Ντύνουμε λοιπόν τα διαλείμματα των παιδιών μας με μουσική!

Μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του Σχολείου μας αποκτήσαμε πρόσφατα μία κονσόλα ήχου!

Στόχος μας να δώσουμε στα διαλείμματα μας μουσική, ενέργεια και ψυχαγωγία!

Γιατί το Σχολείο μας πρέπει να  είναι ανθρώπινο και δημιουργικό για μικρούς και μεγάλους!

Θερμές ευχαριστίες στη Σχολική Εφορεία Λεμεσού που ικανοποίησε κι αυτό το αίτημά μας!

    

 

 

 

 

60. Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 - Παράδοση Πασχαλινών Δώρων σε Παιδιά και Προσωπικό

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα το ΚΜΣ του Σχολείου μας μοίρασε την Παρασκευή 7 Απριλίου, λαμπάδες κι ευχές στο γραμματειακό και βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου μας. Επίσης, ο Σύνδεσμος Γονέων πρόσφερε δώρα σε όλα τα παιδιά και κλήρωσε τα δώρα των πασχαλινών λαχείων.

Καλό Πάσχα!

Καλές γιορτές!

59. Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 - Παραδοσιακά και μοντέρνα έθιμα του Πάσχα

Τα παιδιά των Ε' τάξεων έπαιξαν πασχαλινό κρυμμένο θησαυρό, ένα μοντέρνο έθιμο που έρχεται από το εξωτερικό, αλλά επίσης τίμησαν και το παραδοσιακό έθιμο παρασκευάζοντας λαζαράκια. Τα παιδιά διασκέδασαν, χάρηκαν και απόλαυσαν το γλυκό έδεσμα!

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων και γιορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού Χριστό. Από τα πιο γνωστά έθιμα που σχετίζονται με την ημέρα αυτή είναι τα «λαζαράκια». Τα «λαζαράκια» ή οι «λαζάρηδες» όπως λέγονται επίσης, είναι γλυκά ψωμάκια που πλάθονται ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου και έχουν σχήμα σαβανωμένου ανθρώπου. Φτιάχνονται στη μνήμη του Λαζάρου και σύμφωνα με την παράδοση σε κάθε σπίτι πρέπει να φτιάχνονται τόσα όσα είναι και τα παιδιά της οικογένειας. Μάλιστα παλιά συνήθιζαν να λένε τη φράση: «Λαζαράκια αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».


 

 

 

 

 

58. Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 - Παράδοση Δώρων από το Κέντρο Νεότητας Αγίου Νικολάου, Ομάδα Καλαθόσφαιρας

"Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν".

Έμπρακτη απόδειξη  αγάπης "προς τον πλησίον" και ενσυναίσθησης αποτελεί η πράξη της ομάδας καλαθόσφαιρας του Κέντρου Νεότητας  Αγίου Νικολάου Λεμεσού!

Σε μια πράξη αλτρουισμού κι ανθρωπιάς τα μέλη της ομάδας καλαθόσφαιρας του Κέντρου Νεότητας παρέδωσαν, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στο Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΑ - ΚΒ) - Αγίου Νικολάου ένα σεβαστό χρηματικό ποσό καθώς και κουπόνια για αγορά αγαθών, για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού. 

Τόσο τα κουπόνια όσο και το χρηματικό ποσό έχουν ήδη δοθεί στον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου μας για να τα αξιοποιήσει αναλόγως.

Εκφράζουμε, τις από καρδιάς ευχαριστίες μας, στα μέλη της ομάδας καλαθόσφαιρας του Κέντρου Νεότητας Αγίου Νικολάου για την όμορφη κι αξιέπαινη πράξη τους κι ευχόμαστε ο Αναστάντας Χριστός να τους καθοδηγεί και να τους προστατεύει!

Τέτοιες πράξεις αποτελούν έμπρακτη απόδειξη πως γύρω μας υπάρχει ακόμα Ανθρωπιά, Αλτρουισμός,  Ενσυναίσθηση, Σεβασμός κι Αγάπη προς τον πλησίον!

Τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων μας, στέλλουν τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους κι εύχονται η Ανάσταση του Θεανθρώπου να φέρει το αναστάσιμο φως στις καρδιές μας και την ελευθερία στην πατρίδα μας!

Καλό Πάσχα!

57. Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 - Λάζαρος

Την Πέμπτη 6 Απριλίου οι μαθητές/τριες των Δ' τάξεων τραγούδησαν το τραγούδι του Λαζάρου και παιδιά της Ε' τάξης έκαναν αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου.

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού. Οι αδελφές του Λαζάρου, Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν τον Χριστό πολλές φορές στη Βηθανία. Λίγες μέρες πρό του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος, οπότε είπε στους μαθητές του πάμε τώρα να τον ξυπνήσω. Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου, ο οποίος ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει τον τάφο του.

Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγές έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο τετραήμερος νεκρός. Ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του.

Η Ανάσταση του Λαζάρου επέτεινε το μίσος των Εβραίων που μόλις την έμαθαν ζήτησαν να σκοτώσουν τον Λάζαρο και τον Χριστό. Η αρχαία παράδοση λέγει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια στην Κύπρο. Τελείωσε τον επίγειο βίο του στην Κύπρο το έτος 63 μ.Χ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».

56. Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 - Ενόργανη Γυμναστική

Μια όμορφη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές/τριες του  Στ'  Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου, τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

Μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης του σχολείου, οι πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, Σωκράτης Πηλλακούρης και Μιχάλης Χαρή, επισκέφθηκαν το σχολείο.

Οι αθλητές μίλησαν στους μαθητές/τριες για τον αθλητισμό, τους στόχους και τα όνειρά τους. Τους ενημέρωσαν για το τι έχουν περάσει και τι έχουν στερηθεί για να φτάσουν εκεί που έφτασαν. Ακόμα τους είπαν για τους μελλοντικούς τους στόχους που είναι η συμμετοχή στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Επίσης οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους, να τους υποβάλουν ερωτήσεις καθώς και να τους απολαύσουν σε μια μικρή επίδειξη των ασκήσεων τους!

Μικροί και μεγάλοι ενθουσιάστηκαν και απόλαυσαν την παρουσία τους στο Σχολείο μας!

Εύχομαστε στους αθλητές καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στους στόχους τους!

Καλή επιτυχία, καλά επιτεύγματα!

Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει η βάση για μια καλύτερη κοινωνία!

Τέτοια υγιή πρότυπα χρειάζονται τα παιδιά μας!

55. Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 - Παρασκευή Φλαούνων

Κρατούμε ζωντανές τις παραδόσεις μας και τις μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά!

Πιστοί στις παραδόσεις μας και θέλοντας να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας οργανώσαμε στο Σχολείο μας ημερίδα παρασκευής της παραδοσιακής φλαούνας.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τις/τους δασκάλους τους για τα έθιμα της Εβδομάδας των Παθών και της Ανάστασης, να ζήσουν από κοντά όλα τα στάδια της παρασκευής των φλαούνων και φυσικά, στο τέλος, να κεραστούν και να τις απολαύσουν!

Η δράση είχε εξαιρετική επιτυχία και τοσο τα παιδιά όσο και οι μεγαλυτεροι την απόλαυσαν!

Πάμε για το επόμενο!

Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό πασχαλινό κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί παφίτικο, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.

Η ετοιμολογία της λέξης φλαούνα προέρχεται < από την αρχαία ελληνική πᾰλάθη >φλάω (χτυπώ, μασώ) >fladonis >flaon >flado >fladonem, κ.λπ..

Πιστεύεται ότι η φλαούνα αποτελεί χριστιανική συνέχιση ενός αρχαίου ελληνικού εθίμου, της κατασκευής ενός είδους γλυκίσματος από ξηρούς καρπούς που λεγόταν παλάθη. Η αρχαία ελληνική παλάθη προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και κατ’ επέκταση την άνοιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα ακόμη η φλαούνα προσφερόταν επίσης ως φιλοδώρημα στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν’ αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Χριστού ή και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους, για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.  Η αρχαία παλάθη περιείχε επίσης και παστά σύκα [Πηγή: Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια. Επιμέλεια: Άντρου Παυλίδη, Λευκωσία (1984-1996)].

Η παρασκευή της φλαούνας δεν είναι και εύκολη δουλειά.  Συνήθως η κάθε οικογένεια μαζεύεται και βοηθάνε στο φτιάξιμο τους.

Το κάθε μέλος της οικογένειας είχε και μια δουλειά να κάνει.  Μερικές άνοιγαν το φύλλο και οι άλλες το έβαζαν στο σουσάμι, μετά έβαζαν τον φουκό, τις έκλειναν και πίεζαν τις γωνίες να κολλήσουν και μετά τις έβαζαν ανάμεσα σε καθαρά σεντόνια με μια κουβέρτα από πάνω για να φουσκώσουν.

Αφού φούσκωναν, τις άλειφαν με το αυγό, τις έβαζαν σε λαμαρίνες και βουρ για τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της γειτονιάς να πάρουν σειρά για το ψήσιμο.

 

54. Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 - Εορτασμός 1ης Απριλίου 1955-59

«Με τη βοήθεια του Θεού, με πίστη εις τον τίμιο αγώνα μας , με τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνισμού και με τη βοήθεια των Κυπρίων, αναλαμβάνουμε τον αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίο μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας: "Η ταν ή επί τας"».

   ****************

Τα παιδιά των Ε' τάξεων του Σχολείου μας ετοίμασαν ενδοσχολικό εορτασμό για να τιμήσουν την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955-59, ζωντανεύοντας στη μνήμη απαράμιλλες σκηνές από τα γεγονότα της περιόδου. Οι παρευρισκόμενοι ένιωσαν τιμή και δέος για τον κυπριακό λαό, που μπορεί να ήταν μικρός σε αριθμό, αλλά ήταν τεράστιος σε καρδιά και ψυχή.

53. Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 - Ενημέρωση για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή

Όλοι/όλες είμαστε καταναλωτές! Παίρνουμε αποφάσεις και κάνουμε επιλογές! Το σημαντικότερο προσόν για έναν καταναλωτή είναι η κριτική άποψη, κάτι που αποκτά κανείς μέσα από την ορθολογική αξιολόγηση των αναγκών του και την έρευνα αγοράς.

 Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα δικαιώματα του καταναλωτή, την Πέμπτη 28/3/23 οι μαθητές των Ε’ τάξεων του Σχολείου μας ενημερώθηκαν από λειτουργό του Υπουργείου Εμπορίου, για το πιο πάνω θέμα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά έμαθαν ότι πριν προχωρήσουν σε μία αγορά πρέπει:   

  • Να ενημερώνονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προτίθενται να αγοράσουν.
  • Να ζητούν να λάβουν και να μελετήσουν έντυπα και πληροφορίες από:
    • Τον προμηθευτή του προϊόντος ή της υπηρεσίας.
    • Τους προμηθευτές παρόμοιων/ανταγωνιστικών προϊόντων.
    • Συμπολίτες σας που αγόρασαν παρόμοιο ή ίδιο προϊόν.
    • Το διαδίκτυο.
  • Όπου είναι δυνατόν να  ζητούν να δοκιμάσουν το προϊόν/υπηρεσία.
  • Να ελέγχουν την τιμή στην οποία προσφέρεται.

Αποφασίστε ΕΣΕΙΣ για τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει το προϊόν ή η υπηρεσία, τον χρόνο που θα το αποκτήσετε, τον τρόπο αποπληρωμής του, τον προμηθευτή ή ακόμη και τη χώρα από την οποία θέλετε να το προμηθευτείτε.

52. Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 - Παρουσίαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να επισκεφθούν το Σχολείο μας, μαθητές και μαθήτριες από το γειτονικό Λύκειο Αγίου Νικολάου, μαζί με τον καθηγητή τους, πατήρ Ιωάννη. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου πέρασαν από όλες τις τάξεις του Σχολείου μας, έγιναν για λίγο δάσκαλοι και συζήτησαν μαζί με τα παιδιά μας, μια παρουσίαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.

Μέσα από την παρουσίαση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεταξύ άλλων, τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει, τις χώρες - μέλη που την απαρτίζουν, τις πόλεις που αποτελούν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων κ.ά..

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πατρίδα μας, την Κύπρο, που απο την 1 Μαΐου του 2004 αποτελεί μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει, ώστε να βρεθεί σύντομα μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

 

 

 

 

51. Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 - Κατασκευή Λαμπάδων

Φέτος οι μαθητές/τριες του Σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν το αναστάσιμο φως με τη δική τους καλαίσθητη λαμπάδα.

Τα παιδιά με καλή διάθεση, όρεξη και δημιουργικότητα έφτιαξαν τις πολύχρωμες λαμπάδες τους, όπως εκείνοι επιθυμούσαν με πλούσια υλικά που τους προμήθευσε το σχολείο, πρωτότυπα σχέδια και πολλή φαντασία με την απαραίτητη καθοδήγηση από τη δασκάλα τους στο πλαίσιο των μαθημάτων του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και των Εικαστικών Τεχνών. Παράλληλα, έμαθαν για τον συμβολισμό των λαμπάδων και γενικότερα τον ρόλο των κεριών στις άγιες μέρες του Πάσχα.

Το έθιμο της λαμπάδας

Σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση το έθιμο της λαμπάδας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, βρίσκει τις ρίζες του στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν το Μεγάλο Σάββατο βαφτίζονταν οι νέοι πιστοί ως χριστιανοί και την ώρα του μυστηρίου κρατούσαν στα χέρια τους λαμπάδα αναμμένη, η φλόγα της οποίας συμβόλιζε το φως του Χριστού, που στο εξής θα φώτιζε την ψυχή του νέου χριστιανού.

Στις μέρες μας, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου ανάβουμε τη λαμπάδα μας με το Άγιο Φως, το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Το Άγιο Φως, όπως υποστηρίζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί ανά τον κόσμο, αποτελεί ένα θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο στον πανάγιο τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με την παράδοση, στον θόλο του Ναού της Αναστάσεως κάθε χρόνο, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, εμφανίζονται φλόγες και αστραπές που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Μαρτυρίες μάλιστα, αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών ανάβουν μόνες τους και ότι η φλόγα δεν μπορεί να τους κάψει τα πρώτα λεπτά. Το Άγιο αυτό Φως μεταφέρεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, έτσι ώστε να μεταδοθεί από τους ιερείς στις λαμπάδες των πιστών, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Θεωρείται, επίσης, μεγάλη τύχη να φτάσει κάποιος με τη λαμπάδα αναμμένη στο σπίτι του μετά την εκκλησία, ενώ πολλοί με τη φλόγα των κεριών σχηματίζουν έναν σταυρό στο κατώφλι του σπιτιού τους, για να έχουν καλή τύχη.

Το έθιμο, λοιπόν, της πασχαλινής λαμπάδας ουσιαστικά συμβολίζει τη δύναμη της αγάπης, την οποία λαμβάνουμε από το φως του Χριστού την ώρα της Ανάστασής του και το οποίο εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα της αγάπης από τον έναν στον άλλο.

 

 

 

 

50. Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 - Νόστιμες Δημιουργίες

Στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας οι μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων⁩ δημιούργησαν νοστιμιές που μας τρυπησαν, κυριολεκτικά, τη μύτη!!! 

 

 

 

 

49. Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 - Παιχνίδια για τις Ε' τάξεις

Στο πλαίσιο ενότητας των Ελληνικών "Παιχνιδια", οι μαθητές των Ε' τάξεων παίζουν παιχνίδια, επιτραπεζια, επιδαπέδια/ επιτραπέζια κι εκτος σχολικης ταξης!

48. Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 - Διάλεξη για τις Καρδιοπάθειες

Την Τρίτη 28/3/23 τα παιδιά των Δ' τάξεων παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για την πρόληψη των καρδιοπαθειών "Αγαπώ την καρδιά μου". Το πρόγραμμα αποτελείται από δραστηριότητες και φύλλα εργασίας σχετικά με την υγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, την άσκηση και το άγχος.

                 

 

 

 

 

47. Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 - Παρασκευή υγιεινού προγεύματος... (Μέρος Β)

Το καλό παράδειγμα ξεκινά από τους εκπαιδευτικούς... Εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό σε δράση... Παρασκευή υγιεινού προγεύματος... (Μέρος Β)

Γιατί η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη και ... το ζύμωμα παραδοσιακών εδεσμάτων έγινε πια μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας...!

46. 20-26 Μαρτίου 2023 - Μαθήματα Ρομποτικής για το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) στο Pazardzhik της Βουλγαρίας για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 

Κάτω από την κοινή, ευρωπαϊκή ομπρέλα της Ρομποτικής, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από εννέα ευρωπαϊκά σχολεία ένωσαν δυνάμεις, γνώσεις, ιδέες και όνειρα ξεκινώντας μια όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 2 (ΒΔ2) με θέμα το: «Robotics yesterday, Today, Tomorrow. Its interaction with the environment and climate». Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024.

Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το “Ecole Communale Robert Andre Flenu» της Mons του Βελγίου. Εταιρικά σχολεία είναι: το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το "St. Kliment Ohridski" Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας, το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας, «Ceip Juan Garcia Perez» της Ισπανίας, το “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας και το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου.

Στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας λοιπόν, το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) πραγματοποίησε τη δεύτερη κινητικότητα LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) στο Pazardzhik της Βουλγαρίας, από τις 20 – 26 Μαρτίου 2023. Το σχολείο της Κύπρου αντιπροσώπευσαν εννέα μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών τους, την Αγγέλα Χριστάκη Φίλιππου, συντονίστρια του Προγράμματος, και τη Στάλω Βασιλείου, εκπαιδευτικό Αγγλικών. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες δραστηριοποιήθηκαν σε ενδιαφέροντα προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα οποία είχαν αντισταθμιστικό χαρακτήρα, αφού είχαν σχεδιαστεί για να είναι προσβάσιμα από όλους/ες ανεξαιρέτως τους μαθητές/τριες και των εννέα σχολείων της σύμπραξης. Οι δραστηριότητες συνέβαλαν στην άρση των ταξικών, φυλετικών κι έμφυλων φραγμών, καθώς και στην παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος. Να σημειωθεί ότι την κύρια ευθύνη των εργαστηρίων είχαν διδακτικό προσωπικό και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Τι ακριβώς όμως είναι η εκπαιδευτική ρομποτική και γιατί τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στα σχολικά ιδρύματα ανά το παγκόσμιο; Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένας διασκεδαστικός, αποτελεσματικός και συναρπαστικός συνάμα, τρόπος διδασκαλίας πολλών μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Όπως ειδικοί του θέματος υποστηρίζουν και έχει αποδειχτεί και στην πράξη, η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, όπως είναι: η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη και η συνεργασία. Επιπρόσθετα, συμβάλλει θετικά τόσο στον γνωστικό τομέα, όσο και στον συναισθηματικό και στον κοινωνικό, αφού οι μαθητές/τριες ενδυναμώνονται αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμησή τους. Ταυτόχρονα, κοινωνικοποιούνται και απομυθοποιούν την έννοια της δυσκολίας.

Εντάσσοντας τη ρομποτική στη διδασκαλία, ο εκπαιδευτικός μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, όπως είναι η ενίσχυση της ομαδικής εργασίας, η μύηση στην επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή, πειραματισμός, αξιολόγηση), η απόκτηση της ικανότητας της οργάνωσης και της διαχείρισης ενός έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων) και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και νοητικών δεξιοτήτων (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη). Με την εκπαιδευτική ρομποτική οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά, να σκέφτονται κριτικά, να καλλιεργούν δεξιότητες για την αξιοποίηση της νέας γνώσης, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες. Μέσα από το υπέροχο ταξίδι της ρομποτικής οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν κλίσεις και ταλέντα, προωθείται η ερευνητική τους σκέψη, εξοικειώνονται με ερευνητικά ερωτήματα και μεθόδους και ενισχύεται η εξωστρέφειά τους.

Εκτός από τα εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν μαθητές/τριες και τις συναντήσεις των συντονιστών, οι Ευρωπαίοι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα μέρη της πόλης του Pazardzhik και να κατανοήσουν καλύτερα τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τους ανθρώπους της. Επισκέφθηκαν διάφορα σημεία της πόλης, όπως είναι το Ethnographic Museum of Pazardzhik, η St. Bogoroditsa Church, το Ostrova Park. Ακόμη, επισκέφτηκαν το  Bachkovo Monastery, την πρωτεύουσα Σόφια (The Presidency building, the Parliament, the Alexander Nevski Cathedral) και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Plovdiv (Archaeological Complex "Nebet Tepe" and Thracian Village, Ancient Theater of Philippopolis).

Η εξαήμερη παραμονή στην πόλη κύλησε όμορφα δημιουργώντας όμορφα συναισθήματα κι αναμνήσεις για όλους. Μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, θρησκειών, κουλτούρων κ.λπ. κατάφεραν να γκρεμίσουν γεωγραφικά σύνορα, να μειώσουν τις όποιες διαφορές και να συνεργαστούν, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας τη διαπολιτισμική συνείδηση και ταυτότητα όλων των συμμετεχόντων. Το ραντεβού, της ομάδας συνεργασίας, ανανεώθηκε για τα μέσα Μαΐου 2023, στην πόλη Bitola της Β. Μακεδονίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η 3η συνάντηση LTTA με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας.

 

45. Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 - Επίσκεψη μαθητών Στ' τάξης στο Γυμνάσιο Νεάπολης

44. Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 - Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Το Σχολείο μας γιόρτασε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια της Επανάστασης με παρουσίαση που έγινε από τα παιδιά της Ε' 2. Αφιερώσαμε όλη την ημέρα για να μελετήσουμε τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση και ακολούθως φτιάξαμε ζωγραφιές, αφίσες και κατασκευές.

43. Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 - Βιβλιοπαρουσίαση Φυτούλας Βακανά

Μεσά στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας οι μαθητές/τριες της Ε' τάξης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί με τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Φυτούλα Βακανά την περιπέτεια της Ρεγγίνας Πρετιόζα. Μέσα από το τελευταίο της βιβλίο, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, γνώρισαν τους πρωταγωνιστές και πλησίασαν "στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα".

 

 

 

 

 

42. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 - Βιβλιοπαρουσίαση Γιώτας Διάκου

Μεσά στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί με τη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Γιώτα Διάκου μία διαδικτυακή αποστολή γεμάτη κωδικούς και περίεργα μηνύματα! 

Μέσα από το 2ο βιβλίο της Πράκτορας Αστραπής "Μυστική αποστολή με αερόστατο" από τις Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο - Biblioscopio Books, οι μαθητές έγιναν κατάσκοποι, ταξίδεψαν με το αερόστατο, έπαιξαν και έμαθαν για την άγρια ζωή που κινδυνεύει, καθώς επίσης πως ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Ακόμα έμαθαν ότι μπορεί να μην είναι super ήρωες, αλλά με το μυαλό τους και τη φαντασία τους μπορούν να κάνουν πολλά!

 

 

 

 

41. Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 - Υγιεινό Πρόγευμα

Μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας και της προσπάθειας του Σχολείου μας να παροτρύνει τα παιδιά να επιλέγουν ένα σωστό τρόπο διατροφής με τα κατάλληλα θρεπτικά τρόφιμα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 μια ιδιαίτερα ξεχωριστή δράση με θέμα «Υγιεινό Πρόγευμα».

Για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί, το βοηθητικό προσωπικό, ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου και καθηγητές και μαθητές της Γ’  Τεχνικής Σχολής Λεμεσού.

Αρχικά, τα παιδιά ενημερώθηκαν από τον κ. Γιάννη Βασιλείου και τον κ. Σωτήρη Νοεφυτίδη, καθηγητές στη Γ’ Τεχνική Σχολή, για τα πλεονεκτήματα της σωστής διατροφής και άσκησης στη ζωή μας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του προγεύματος για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί παρέχει ενέργεια, αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και απόδοσης στο σχολείο, αλλά και στις αθλητικές δραστηριότητες και στο παιχνίδι, ενισχύει την καλή διάθεση και βοηθά στη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους. Επίσης, έγινε συζήτηση για το ποια τρόφιμα είναι καλύτερα να επιλέγονται σε ένα υγιεινό/ θρεπτικό πρόγευμα και ποια να αποφεύγονται.

Στη συνέχεια, στρώθηκε ένα πλούσιο και εντυπωσιακό μπουφέ με ξεχωριστά παρασκευάσματα που ετοιμάστηκαν από τους καθηγητές, τους μαθητές της Γ’ Τεχνικής και το βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου μας. Περιελάμβανε κυρίως κυπριακά προϊόντα όπως χαλούμι, αναρή φρέσκια, γιαούρτι, γάλα, μέλι, χαρουπόμελο, μαύρο ψωμί, δημητριακά (μούσλι), ξηρούς καρπούς, φρέσκα και παστά φρούτα, λαχανικά και κόλλυβα.

Τα παιδιά, αφού επέλεγαν όσα ήθελαν να δοκιμάσουν, κάθονταν με την παρέα τους σε τραπέζια που στήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό στο θέατρο του Σχολείου, το οποίο διαμορφώθηκε σε ένα ιδιαίτερο χώρο ειδικό για να τα φιλοξενήσει να προγευματίσουν.

Με τη συνοδεία όμορφης μουσικής, απόλαυσαν  το πρόγευμά τους με όλες τις νέες γεύσεις και προτάσεις για ένα διαφορετικό και συνάμα νόστιμο και υγιεινό πρόγευμα, που μπορούν να υιοθετήσουν και στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και για καλύτερη υγεία.

Η όλη δράση ήταν μια πολύ ευχάριστη νότα στη σχολική καθημερινότητα. Όλοι  απόλαυσαν το ξεχωριστό αυτό πρόγευμα. Πολλά παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να προσφερθεί υγιεινό πρόγευμα στο Σχολείο μας ξανά και πολύ σύντομα.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές και μαθητές της Γ’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, τον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου μας και τους χορηγούς του υγιεινού προγεύματος που με μεγάλη προθυμία πρόσφεραν πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν (Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ και Σκλαβενίτης, Γαλακτοβιομηχανία Κρίστης-Χαραλαμπίδης και Φούρνοι Ζορπάς).

40. Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 - Ολυμπιακά Αθλήματα Ε' τάξεων

Την Παρασκευή, 10/3/23, οι μαθητές των Ε' ταξεων του Στ' Δημοτικού σχολείου Λεμεσού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γνωριμία με Ολυμπιακά Αθλήματα" που διεξάχθηκε στο Αθλητικό κέντρο Σπύρου Κυπριανού.  Η ημερίδα αποτελείτο από δύο μέρη. 

Στο πρώτο μέρος οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον αθλητή κολύμβησης Νικόλα Αντωνίου, ο οποίος τους μίλησε για τα θετικά του αθλητισμού καθώς επίσης τους έλυσε πολλές από τις απορίες τους. Η ενότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΝ (Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού) με το Αθλητικό Γραφείο του Δήμου Λεμεσού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα παιδιά, με την καθοδήγηση των προπονητών των αθλητικών ομοσποδιών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα ολυμπιακά αθλήματα καθώς επίσης είχαν τη σημαντική εμπειρία να μάθουν μέσα από την παρουσίαση των κανονισμών και της τεχνικής διάφορων ολυμπιακών αθλημάτων όπως της χειροσφαίρισης και της καλαθόσφαιρας. Επιπλέον μπόρεσαν για πρώτη φορά να έρθουν σε επαφή με λιγότερα γνωστά αθλήματα όπως αυτά της ξιφασκίας, της τοξοβολίας και του γκολφ. 

Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη. Μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας οι μαθητές και προπονητές συναντήθηκαν έχοντας κοινό στόχο την ανάπτυξη υγιών στάσεων ζωής.

39. Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 - Ημέρα της Γυναίκας

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου το Σχολείο μας τίμησε τη μέρα της Γυναίκας. 

Σε συγκέντρωση που έγινε στο Θέατρο, το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο χάρισε σε όλες τις γυναίκες του Σχολείου μας, εκπαιδευτικούς, γραμματειακό  και βοηθητικό προσωπικό, από ένα τριαντάφυλλο.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες!

 

 

 

 

 

38. Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 - Επίσκεψη καθηγητών Γυμνασίου Νεάπολης στις Στ' τάξεις

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθηγητές από το Γυμνάσιο Νεάπολης έδωσαν πληροφορίες στους μαθητές/τριες των Στ' τάξεων για τα μαθήματα και τους κανονισμούς του γυμνασίου. Στη συνάντηση αυτή απαντήθηκαν αρκετά ερωτήματα που τέθηκαν από τα παιδιά.

37. Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 - Εκδρομή Στ' τάξεων στο ΚΠΕ Κοιλανίου

Οι μαθητές/τριες των Στ' τάξεων και της Μονάδας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μια γουλιά κρασί... Η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μέσα από τον οίνο». Τα παιδιά έλαβαν μέρος σε όμορφες και διασκεδαστικές δραστηριότητες και έμαθαν πολλά πράγματα για το σταφύλι και το κρασί.

36. Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 - Εκδρομή Ε' τάξεων στο ΚΠΕ Κοιλανίου

Οι μαθητές/τριες των Ε' τάξεων και της Μονάδας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μια γουλιά κρασί... Η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μέσα από τον οίνο». Τα παιδιά έλαβαν μέρος σε όμορφες και διασκεδαστικές δραστηριότητες και έμαθαν πολλά πράγματα για το σταφύλι και το κρασί.

35. Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 - "Ξοδεύοντας Έξυπνα"

Οι μαθητές της Στ' 2 του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα "Ξοδεύοντας Έξυπνα". Το πρόγραμμα “Ξοδεύοντας Έξυπνα” αποτελεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Στ' Δημοτικού. Ο Junior Achievement Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου υλοποιούν το πρόγραμμα δωρεάν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία παγκύπρια. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το πρόγραμμα “Ξοδεύοντας Έξυπνα” έχει στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με έννοιες σχετικές με την κοινωνία και την οικονομία, όπως η διαχείριση χρημάτων, η αποταμίευση, η δημιουργία επιχείρησης, η ηθική λήψη αποφάσεων στις οικονομικές συναλλαγές και το διεθνές εμπόριο. Οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες, όπως η πρωτοβουλία, η αυτάρκεια, η ανάληψη ευθύνης, η δημιουργικότητα, η συνεργασία και να συζητήσουν, επίσης, για τα ενδιαφέροντά τους, συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διάφορων κατευθύνσεων. Παίζοντας τα παιχνίδια οι μαθητές/τριες καταλαβαίνουν τον ρόλο του χρήματος στη ζωή μας και μαθαίνουν πώς κερδίζουν, δαπανούν, μοιράζονται και εξοικονομούν χρήματα. Το πρόγραμμα προσφέρεται μέσω 5 διδακτικών περιόδων. Οι εθελοντές/τριες που προέρχονται από τον Τραπεζικό και Επιχειρηματικό τομέα βοηθούν τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν πώς μπορούν να αναπτύξουν και να διαχειριστούν την επιχείρησή τους.

   

 

 

 

 

34. Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 - Ενημέρωση για το Κάπνισμα Στ' τάξεων

Η ιατρική επισκέπτρια του σχολείου μας μίλησε στους μαθητές των Στ' τάξων για το κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στις περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το τσιγάρο είναι ένα προϊόν το οποίο κατασκευάστηκε για να προκαλεί εθισμό στον καταναλωτή του και τελικά να σκοτώνει τους μίσους από τους χρήστες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οποία φροντίζει για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε μελέτες ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές. Πολύ περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να γίνονται παθητικοί καπνιστές, κυρίως παιδιά. Γενικός σκοπός του Εργαστήριου είναι η αποτελεσματική πρόληψη του καπνίσματος. Θα γίνει προσπάθεια τα παιδία να οικοδομήσουν γνώσεις γύρω από τους κινδύνους του καπνίσματος. Επιπρόσθετα να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις συμπεριφοράς, οι οποίες θα τους προστατέψουν στο μέλλον από το κίνδυνο να αρχίσουν το κάπνισμα.

   

 

 

 

 

33. Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 - Παρουσίαση βιβλίου, "Το σημειωματάριο ενός booklover"

Στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας παρουσιάσαμε και συστήσαμε «Το σημειωματάριο ενός booklover», των συγγραφέων Ελένης Παπαθεοδώρου και Μαρίας Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς.

Ένα πολύτιμο εργαλείο και ένας πλήρης οδηγός οργάνωσης των βιβλίων που διαβάζουν τα παιδιά μας. Κοντά μας είχαμε τη συγγραφέα Ελένη Παπαθεοδώρου, η οποία μας μίλησε για αυτό και τα παιδιά το επεξεργάστηκαν καλύτερα μέσα από δραστηριότητες.

32. Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 - Εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων.

Οι μαθητές του σχολείου μας (ΚΑ και ΚΒ) την Τετάρτη 1η Μαρτίου, έλαβαν μέρος στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπανίων Γενετικών Νοσημάτων “Μοναδικά Χαμόγελα”.

Η 28η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα Σπάνιων Παθήσεων. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σπανίων Γενετικών Νοσημάτων “Μοναδικά Χαμόγελα”, αποτελεί την ομπρέλα κάτω από την οποία μπαίνουν όλα τα παιδιά και οι ενήλικες, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί ως άτομα με σπάνια νοσήματα ή και σύνδρομα στη χώρα μας.

Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας, είναι το τρίπτυχο Ακούστε με! Νιώστε με! Κατανοήστε με! Όταν τα άτομα τυπικής ανάπτυξης είναι σε θέση να ακούσουν αρχικά και στη συνέχεια να νοιώσουν, τότε φτάνουμε και στο ουσιαστικό στάδιο της αποδοχής που είναι το κύριό μας μέλημα. Οι σπάνιες γενετικές παθήσεις μπορεί να είναι εμφανείς, σε αρκετές όμως περιπτώσεις είναι και αόρατες. Σε κάθε περίπτωση, οι ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλούνται, αν και δεν φαίνονται επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη σωματική και πνευματική ευεξία του παιδιού, αλλά και του γονέα του.

Ας προσπαθήσουμε όλοι, με αφετηρία την 28η Φεβρουαρίου να ακούσουμε, να νιώσουμε και να κατανοήσουμε αυτούς που είναι διαφορετικοί, γιατί άλλωστε η διαφορετικότητα είναι ποικιλομορφία και ομορφιά.

Ακουστέ με! Νιώστε με! Κατανοήστε με!
Μόνος είμαι σπάνιος, μαζί είμαστε δυνατοί.

31. Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 - Εβδομάδα της Τυρινής - παρασκευή πουρεκιών

"ENAΣ ΛAOΣ ΠOY EXEI XAΣEI THN ΠAPAΔOΣH TOY, EINAI ΣAN TON ANΘPΩΠO ΠOY EXEI XAMENO TO MNHMONIKO TOY, ΠOY EXEI ΠAΘEI AMNHΣIA."

(ΦΩTHΣ KONTOΓΛOY)

Πιστoί, λοιπόν, στην παpάδοση μας και υπέρμαχοι στη διατήρηση άσβεστης της φλόγας της δικής μας μνήμης, τηρήσαμε στο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου το έθιμο της παρασκευής πουρεκιών με αναρή.

Κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας και τις μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά.

Προσωπικό και γιαγιάδες του σχολείου μας με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας και με πολλή αγάπη και μεράκι παρασκεύασαν για τα παιδιά του σχολείου μας τα παραδοσιακά πουρέκια της αναρής

Έτσι, τα παιδιά,  είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους δασκάλους τους για τα έθιμα της Εβδομάδας της Τυρινής, να δoυν από κοντά όλα τα στάδια παρασκευής πουρεκιών και φυσικά, στο τέλος, να κεραστούν και να τα απολαύσουν!

Η δράση είχε εξαιρετική επιτυχία και τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγαλύτεροι την απόλαυσαν!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και βοήθησαν στην παρασκευή των πουρεκιών!

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ!

ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

30. Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 - Άσκηση Σεισμού

Στο πλαίσιο ασκήσεων του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκε  Άσκηση Σεισμού στο σχολείο μας. Η άσκηση περιλάμβανε: μέτρα αυτοπροστασίας των μαθητών μέσα στη τάξη, εκκένωση των τάξεων και σύσταση των ομάδων δράσης των μαθητών μαζί με τους εκπαιδευτικούς.

29. Πέμπτη & Παρασκευή 23 - 24 Φεβρουαρίου 2023 - "Ξοδεύοντας Έξυπνα"

Οι μαθητές της Στ' 1 του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα "Ξοδεύοντας Έξυπνα". Το πρόγραμμα “Ξοδεύοντας Έξυπνα” αποτελεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Στ' Δημοτικού. Ο Junior Achievement Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου υλοποιούν το πρόγραμμα δωρεάν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία παγκύπρια. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το πρόγραμμα “Ξοδεύοντας Έξυπνα” έχει στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με έννοιες σχετικές με την κοινωνία και την οικονομία, όπως η διαχείριση χρημάτων, η αποταμίευση, η δημιουργία επιχείρησης, η ηθική λήψη αποφάσεων στις οικονομικές συναλλαγές και το διεθνές εμπόριο. Οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες, όπως η πρωτοβουλία, η αυτάρκεια, η ανάληψη ευθύνης, η δημιουργικότητα, η συνεργασία και να συζητήσουν, επίσης, για τα ενδιαφέροντά τους, συνδέοντάς τα με πιθανά μελλοντικά επαγγέλματα διάφορων κατευθύνσεων. Παίζοντας τα παιχνίδια οι μαθητές/τριες καταλαβαίνουν τον ρόλο του χρήματος στη ζωή μας και μαθαίνουν πώς κερδίζουν, δαπανούν, μοιράζονται και εξοικονομούν χρήματα. Το πρόγραμμα προσφέρεται μέσω 5 διδακτικών περιόδων. Οι εθελοντές/τριες που προέρχονται από τον Τραπεζικό και Επιχειρηματικό τομέα βοηθούν τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν πώς μπορούν να αναπτύξουν και να διαχειριστούν την επιχείρησή τους.

28. Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 - Ενημέρωση για το Κάπνισμα Ε' τάξεων

Η ιατρική επισκέπτρια του σχολείου μας μίλησε στους μαθητές των Ε' τάξων για το κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στις περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το τσιγάρο είναι ένα προϊόν το οποίο κατασκευάστηκε για να προκαλεί εθισμό στον καταναλωτή του και τελικά να σκοτώνει τους μίσους από τους χρήστες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οποία φροντίζει για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε μελέτες ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές. Πολύ περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να γίνονται παθητικοί καπνιστές, κυρίως παιδιά. Γενικός σκοπός του Εργαστήριου είναι η αποτελεσματική πρόληψη του καπνίσματος. Θα γίνει προσπάθεια τα παιδία να οικοδομήσουν γνώσεις γύρω από τους κινδύνους του καπνίσματος. Επιπρόσθετα να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις συμπεριφοράς, οι οποίες θα τους προστατέψουν στο μέλλον από το κίνδυνο να αρχίσουν το κάπνισμα.

27. Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 - Θεατρική Παράσταση

Στο πλαίσιο των Δράσεων που οργάνωσε το Σχολείο μας για τα Γράμματα, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Παττίχειο Θέατρο, τη θεατρική παράσταση «Το Μαγεμένο Δέντρο», από ηθοποιούς του Σατιρικού Θεάτρου.

Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των Δράσεων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού.

Μετά από τα δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, τα παιδιά χάρηκαν την παράσταση στον αναβαθμισμένο θεατρικό χώρο, πήραν τα μηνύματα που ήθελε να στείλει και έζησαν όμορφες στιγμές μαγεμένοι από τους υπέροχους ρόλους που ενσάρκωσαν οι ηθοποιοί.

26. Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Στ' Δημοτικού Λεμεσού – Αγίου Νικολάου (Κ.Β) οργάνωσαν ημερίδα με αφορμή την Τσικνοπέμπτη. Οι μαθητές πέρασαν από διάφορους σταθμούς που περιλάμβαναν παραδοσιακά παιχνίδια, όπως σχοινί, μαντίλι, τυφλόμυγα. Η μέρα περιλάμβανε και πιο σύγχρονα παιχνίδια, έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν γερμανικό, ουρές και μπόουλινγκ. Η μέρα φυσικά περιείχε ζωντανή μουσική, τραγούδι και νόστιμα σουβλάκια. Όλα τα παιδιά απόλαυσαν την ημερίδα και πέρασαν υπέροχα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα πολλά πράγματα για τη μέρα της Τσικνοπέμπτης!

25. Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 – Επίσκεψη ηθοποιού Προκόπη Αγαθοκλέους

Με αφορμή τον μήνα γραμμάτων καλέσαμε στο σχολείο μας, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, τον καταξιωμένο ηθοποιό Προκόπη Αγαθοκλέους. Ο Προκόπης Αγαθοκλέους γεννηθηκε στον Αρακαπά Λεμεσού. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου Ελλάδος με λαμπρή πορεία. Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση, όπως ο Άγιος Παΐσιος. Τελευταία μεγάλη του επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο "Τα φώτα της πόλης" που ενσαρκώνει τον Τσάρλι Τσάπλιν σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Μανδρή που είναι και αυτή ηθοποιός και έχουν 2 παιδιά.

Ο ηθοποιός μίλησε για τη σπουδαιότητα της υποκριτικής ως μέρος έκφρασης συναισθημάτων μέσα από ένα παιχνίδι φαντασίας και πραγματικότητας. Τα παιδιά γεμάτα ζωντάνια και ενθουσιασμό παρακολούθησαν τον ηθοποιό να μιλά και να υποδύεται ρόλους, κυρίως του Τσάρλι Τσάπλιν. Με τεράστια χαμόγελα κατέκλισαν τον ηθοποιό με ερωτήσεις για το πώς ανταπεξέρχεται στους ρόλους του και αυτός τους έδωσε συμβουλές και πρακτικές ενός πετυχημένου ηθοποιού.

Αφήσαμε τα παιδιά να γνωρίσουν το θέατρο. Τι καλύτερο από το να τα βλέπουμε γεμάτα ζωντάνια, ενθουσιασμό και με ένα τεράστιο χαμόγελο δημιουργίας στα πρόσωπά τους…

Με μια τεράστια αγκαλιά αποχαιρέτισαν τον ηθοποιό, ο οποίος έφυγε γεμάτος χαρά και συγκίνηση. Τον ευχαριστούμε πολύ και ανυπομονούμε να τον ξαναδούμε!

24. Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 - Ημερίδα Γραμμάτων

Mέσα στο πλαίσιο του «Μήνα Γραμμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» που οργανώνει το σχολείο μας, την Παρασκευή 10/2/23, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια ολόκληρη μέρα αλλιώτικη από τις άλλες. Διαφορετικά ρούχα, διαφορετικά βιβλία, διαφορετική ομάδα, διαφορετικές δραστηριότητες.

Έτσι, φορώντας το καθένα ρούχα που διάλεξε το ίδιο και όχι τη στολή του και φέρνοντας μαζί τους μόνο ένα λογοτεχνικό βιβλίο που πάλι διάλεξαν τα ίδια και τα χρωματιστά τους μολύβια, έφταναν στο σχολείο για να δημιουργήσουν έξι νέες ομάδες χρωματιστές και γεμάτες βιβλία. Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν παιδιά από όλα τα τμήματα του σχολείου. Στις ομάδες που δημιουργήθηκαν δόθηκαν τα ονόματα: Τα κόκκινα  Βιβλία, Τα Πράσινα Βιβλία. Τα Άσπρα Βιβλία, Τα Γαλάζια Βιβλία, Τα Κίτρινα Βιβλία και Τα Πορτοκαλί Βιβλία.

Πρώτα, όλα τα παιδιά μαζεύτηκαν στο θέατρο του σχολείου και αφού παρακολούθησαν μια προβολή για τη ζωή και το σπουδαίο έργο των Τριών Ιεραρχών και άκουσαν πόσα καλά προσφέρουν στον άνθρωπο τα βιβλία, στη συνέχεια ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών μέσα από την αφήγηση ιστοριών από τους δασκάλους τους και άκουσαν όμορφα τραγούδια με θέμα τα βιβλία και τα παραμύθια. Ύστερα τα παιδιά χωρίστηκαν στις χρωματιστές ομάδες τους και πάντα με την καθοδήγηση και βοήθεια των δασκάλων τους, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες:

α) Θεατρικό Παιχνίδι

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά πάντα απολαμβάνουν. Με τη βοήθεια της κ. Νάταλυς Αμμάν, ασχολήθηκαν με ένα βιβλίο γεμάτο λέξεις: «Ο Συλλέκτης Λέξεων». Προσπάθησαν να «συλλέξουν» όσες περισσότερες λέξεις μπορούν κάνοντας όμορφα ταξίδια  πότε στο διάστημα και πότε στο βυθό της θάλασσας γεμάτα κίνηση, χορό και περιπέτεια. Σε αυτή  την  προσπάθεια δεν έλειπαν και τα διασκεδαστικά παιχνίδια.

β)Δημιουργική Αφήγηση Παραμυθιών

Τα παιδιά προσπάθησαν να γίνουν και τα ίδια «Μικροί Συγγραφείς». Με τη βοήθεια παραμυθοκαρτών που παρουσίαζαν τους ήρωες, τα μέρη, τους κακούς, τους συμμάχους, τα μαγικά αντικείμενα και το τέλος προσπαθούσαν να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες, βάζοντας πολλή φαντασία, αρκετό χιούμορ, λίγη αίσθηση περιπέτειας  και κάμποση καλή διάθεση.

γ) Τα δικαιώματα του Μικρού Αναγνώστη

Τα παιδιά γνώρισαν ότι και οι αναγνώστες έχουν δικαιώματα.

Κάποια από αυτά ίσως να μην μπορούσαν να τα φανταστούν, όπως για παράδειγμα, ότι ένας αναγνώστης έχει το δικαίωμα απλά να ξεφυλλίζει ένα βιβλίο ή να διαβάζει ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο

γιατί το απολαμβάνει. Επίσης  ότι μπορεί να αφήνει ένα βιβλίο στη μέση ή και να νιώθει ο ίδιος ο ήρωας του βιβλίου. Φυσικά, όπως κάθε δικαίωμα δημιουργεί και μια υποχρέωση, τα παιδιά έμαθαν πως πρέπει να σέβονται τους άλλους αναγνώστες αλλά και τα ίδια τα βιβλία.

δ) Προβολή ταινίας

Τα παιδιά παρακολούθησαν πρώτα  τη βραβευμένη με Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων ταινία μικρού μήκους «Τα Φανταστικά Ιπτάμενα Βιβλία του κυρίου Mόρρις Λέσμορ». Ταξίδεψαν και αυτά μέσα από τις υπέροχες εικόνες και τη μουσική στο μαγικό κόσμο των βιβλίων και στη  συνέχεια  ασχολήθηκαν με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες  σε σχέση με την ταινία.

ε) Ανάγνωση Λογοτεχνικού Βιβλίου

Κάθε παιδί  είχε στη διάθεσή του αρκετή ώρα για να ταξιδέψει με το αγαπημένο του λογοτεχνικό βιβλίο, αυτό που έφερε από το σπίτι του.

δ)Κατασκευή σελιδοδείκτη

 Ένας σελιδοδείχτης είναι πάντα χρήσιμος όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο. Γι’αυτό και τα παιδιά ασχολήθηκαν με τη φιλοτέχνηση σελιδοδειχτών  χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και πολλή φαντασία.

23. 3 Φεβρουαρίου 2023 – Storytelling

Στο πλαίσιο του μήνα φιλαναγνωσίας και του μαθήματος των Αγγλικών παρουσιάστηκαν τα παραμύθια ‘Class 2 at the zoo’ και ‘The selfish crocodile’ στα παιδιά των Δ’ και Ε’ τάξεων, αντίστοιχα.

Τα παραμύθια αποτελούν ένα πολύτιμο διδακτικό εργαλείο στο μάθημα των Αγγλικών, καθώς προάγουν τη θετική στάση των παιδιών απέναντι στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας, ενώ παράλληλα τους ανοίγουν παράθυρα σε άλλους πολιτισμούς.

Το storytelling στο μάθημα των Αγγλικών γίνεται σε τρία στάδια: pre-storytelling, while-storytelling και after-storytelling. Στο πρώτο στάδιο, τα παιδιά προετοιμάζονται κατάλληλα (π.χ. εκμάθηση απαραίτητου λεξιλογίου) για να μπορούν να παρακολουθήσουν την ιστορία. Στο δεύτερο στάδιο, γίνεται η αφήγηση του παραμυθιού, κατά το οποίο οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά (π.χ. περιγράφοντας τις εικόνες ή προβλέποντας τη συνέχεια του παραμυθιού). Και τέλος, στο τρίτο στάδιο γίνεται η εξάσκηση και η εμπέδωση του νέου λεξιλογίου, αλλά παράλληλα γίνεται και συζήτηση για το περιεχόμενο και τα μηνύματα της ιστορίας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να απολαμβάνουν τις ιστορίες και η εκμάθηση της ξένης γλώσσας να γίνεται αβίαστα.

22. 31 Ιανουαρίου 2023 - Παρουσίαση Σώτου Βοσκαρίδη

Την Τρίτη 31.01.23, στο πλαίσιο του μήνα Φιλαναγνωσίας, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν τη μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσουν τον καταξιωμένο γελοιογράφο- σκιτσογράφο και καθηγητή ηλεκτρονικής μηχανικής Δρ. Σώτο Βοσκαρίδη, γνωστό και ως «BOSS».  Ο κύριος Βοσκαρίδης, αφού αρχικά μίλησε στα παιδιά για την τέχνη της γελοιογραφίας, τους εξήγησε με κατανοητό τρόπο πώς μπορούν και τα ίδια να δημιουργήσουν σκίτσα και γελοιογραφίες. Ακόμη, μέσα από το πηγαίο χιούμορ του και τον αυτοσαρκασμό, τους έδειξε με ποιο τρόπο μπορούν να φτιάξουν πετυχημένες γελοιογραφίες με τη βοήθεια των αριθμών. Ακολούθως, τα παιδιά ζωγράφισαν δικές τους γελοιογραφίες με πρόσωπα και ζώα. Η συνάντηση και η γνωριμία των παιδιών μαζί με τον κ. Βοσκαρίδη αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη και εποικοδομητική εμπειρία για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, και τους έφερε πιο κοντά στην τέχνη της γελοιογραφίας και της δημιουργικότητας.

Εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον κ. Βοσκαρίδη για την τόσο ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαμε μαζί του.

21. 27 Ιανουαρίου 2023 - Βιβλιοπαρουσιάσεις

Στο πλαίσιο του μήνα Φιλαναγνωσίας, επισκέφτηκαν το σχολείο μας δύο Κύπριοι λογοτέχνες, ο Γιώργος Φιλίππου και ο Νίκος Αντωνίου με τα παραμύθια τους «Μια ιστορία σαν καμία» και «Μια μέρα μόνο», αντίστοιχα.

Ο κ. Φιλίππου παρουσίασε το παραμύθι του στα παιδιά των Ε’ τάξεων. Τους διάβασε ένα μέρος της ιστορίας, συζήτησαν για την ομοιοκαταληξία και τα παιδιά προσπάθησαν να φτιάξουν δικά τους στιχάκια που να κάνουν ρίμα. Ακολούθως, τραγούδησαν στιχάκια του παραμυθιού με κυπριακό παραδοσιακό ρυθμό, αλλά και με σύγχρονο ρυθμό ραπ. Ζωγράφισαν το παρδαλό φόρεμα της πρωταγωνίστριας και δραματοποίησαν μία σκηνή του παραμυθιού.

Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνίου παρουσίασε το παραμύθι του στους/στις μαθητές/τριες των Δ’ και Στ’ τάξεων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραστατική αφήγηση της ιστορίας παρακολουθώντας ταυτόχρονα την ταιριαστή εικονογράφηση, να προβληματιστούν για τα θέματα που απορρέουν από αυτή (όπως το εφήμερο της ζωής και την αξιοποίηση κάθε στιγμής) και να συζητήσουν τα σημαντικά οφέλη της φιλαναγνωσίας.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας πέρασαν όμορφα, διασκέδασαν και μπήκαν για λίγο στα «παπούτσια» των παραμυθάδων!

20. 25 Ιανουαρίου 2023 - Διαπίστευση Erasmus ΚΑ1 (2023-2027)

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί για τη Διαπίστευση Erasmus με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των οργανισμών Σχολικής Εκπαίδευσης που αποδεικνύουν μέσω της αίτησής τους ότι έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 1 του νέου Προγράμματος Εrasmus (2021-2027). Η διαπίστευση Erasmus δίνει την ευκαιρία στους οργανισμούς και τα σχολεία να λαμβάνουν τακτικά χρηματοδότηση για δραστηριότητες κινητικότητας για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

 

 

 

 

19. 25 Ιανουαρίου 2023 - Ημέρα Γνωριμίας με το Άθλημα της Τοξοβολίας

Την Τετάρτη 25/01/2023 οι μαθητές/τριες του σχολείου μας με την καθοδήγηση της κυρίας Χριστίνας Μανδριώτου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της τοξοβολίας. Πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση από τους μαθητές σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

18. Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 - Ταινία

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν στο θέατρο του σχολείου ταινία με θέμα τη διαφορετικότητα και την αγάπη για τα ζώα. Τα παιδιά πέρασαν όμορφα, ξεκουράστηκαν και πήραν μηνύματα για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται σε ανθρώπους και ζώα.

17. Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 - Άγιος Βασίλης

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου ο Άγιος Βασίλης μοίρασε ημερολόγια στα παιδιά και έδωσε πολλή χαρά σε όλους!

16. 22 Δεκεμβρίου 2022

Ημερίδα Ενημέρωσης Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου για τις κινητικότητες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ERASMUS+ KA1, KA2* 

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τη συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΑ1 και ΚΑ2, Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, για τη συμμετοχή μας στα δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Πέραν από την αναφορά στο σκοπό της εμπλοκής μας στα Προγράμματα, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις κινητικότητες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, από τον Σεπτέμβριο 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο 2022.

Επιπρόσθετα παρουσιάσθηκε σχετικό φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τα τρία εκπαιδευτικά ταξίδια. Οι συμμετέχοντες στις κινητικότητες μαθητές μίλησαν για τις εμπειρίες τους, εξέφρασαν συναισθήματα, απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμαθητών τους. Αναφέρθηκαν τα κριτήρια επιλογής των μαθητών που θα συμμετάσχουν σε επόμενες κινητικότητες και οι απαιτήσεις που απορρέουν από την εκπροσώπηση του Σχολείου μας σε τέτοιου είδους Προγράμματα.

Κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας, τονίστηκε ιδιαίτερα η αξία συμμετοχής ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας στα Προγράμματα Erasmus+, οι πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις που προσφέρει σε κάθε, άμεσα και έμμεσα, εμπλεκόμενο συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων του. Η εμπλοκή δίνει πολλαπλές ευκαιρίες για συμμετοχή στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες, και την επιτυχή μετάβαση στην αγορά εργασίας. Συνάμα, υπογραμμίστηκε η συνεισφορά των Προγραμμάτων Erasmus+ στην εκπαίδευση γενικότερα, αφού προάγουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς αποκλεισμούς, με την αξιοποίηση της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Ταυτόχρονα, ενισχύεται κι η ευρωπαϊκή της διάσταση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.  

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Erasmus+ είναι ανοικτό σε όλους. Στο επίκεντρο του βρίσκονται άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, μετανάστες και πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.

*Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου

Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

15. Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου - Σχολικό Ημερολόγιο 2023*

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά είναι δρόμος που δίνει, όχι μόνο την ελευθερία της εξερεύνησης, με έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, αλλά και  προσανατολίζει και αναδεικνύει την έμφυτη περιέργειά των παιδιών, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους και να διαπρέψουν σε αυτόν. Με άλλα λόγια, η Ρομποτική βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ τους.

Με την ευκαιρία λοιπόν της συμμετοχής του Σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο της Ρομποτικής με θέμα: “Robotics yesterday, today, tomorrow. Its interaction with the environment and climate”, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εργάσθηκαν βάζοντας τα δυνατά τους και συνεργάσθηκαν, δημιούργησαν τα δικά τους σχέδια και εργασίες πάνω στο κομμάτι της Ρομποτικής. Μέρος της δουλειάς αυτής, που θέτει τις βάσεις για ανακαλυπτική μάθηση στη συνέχεια, και αφορά το πρώτο τετράμηνο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, παρουσιάζεται στο Σχολικό μας Ημερολόγιο του 2023.

Το Ημερολόγιο 2023 του Σχολείου μας, είναι μια προσπάθεια που έγινε με πολλή αγάπη και ζήλο, ώστε να παρουσιάζει μέρος της δουλειάς που ξεκινήσαμε πάνω στη Ρομποτική. Συγκεκριμένα, όλα τα τμήματα μας ασχολήθηκαν με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου και δημιουργικού λογότυπου που να παρουσιάζει και να αντικατοπτρίζει τη διετή, και καθόλα, εποικοδομητική μας συνεργασία. Επιπρόσθετα, κάθε τμήμα μελέτησε από ένα κεφάλαιο της Ρομποτικής και το παρουσίασε ομαδικά, με ένα εικαστικό έργο. Σε κάθε μήνα του Σχολικού μας Ημερολογίου προβάλλονται τα έργα των παιδιών της κάθε τάξης του Σχολείου μας.

Σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο, αξίζουν “Συγχαρητήρια” και “Χίλια Μπράβο”. Επέδειξαν όλοι πραγματικό ζήλο, προθυμία και ενθουσιασμό σε κάθε στάδιο της ενασχόλησης με το θέμα βάζοντας τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ενασχόληση με το θέμα γενικότερα και με το Σχολικό Ημερολόγιο 2023 ειδικότερα, έδωσε την ευκαιρία στα μικρά μας παιδιά να επωφεληθούν πολλαπλώς. Επίσης, τους δόθηκε η ευκαιρία να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να δημιουργήσουν και να νιώσουν χαρά και ευχαρίστηση για το τελικό αποτέλεσμα.

Τις πιο θερμές μας ευχαριστίες εκφράζουμε στους Χορηγούς μας, που χάρη στην ευγενική χορηγία τους, το Σχολικό Ημερολόγιο 2023 έγινε πραγματικότητα και μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά του Σχολείου μας, ΔΩΡΕΑΝ. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.

Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού  (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου εύχεται σε όλες/όλους σας ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2023.

*Της Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου

Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Erasmus+ KA1, KA2

---------------------------------------------

Για να απολαύσετε το Σχολικό Ημερολόγιο 2023 του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού  (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, πατήστε εδώ.

14. Erasmus+ KA1 Ρουμανία 10 - 17 Δεκεμβρίου 2022

Το Στ΄ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου ολοκληρώνει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 στη μια από τις πιο σημαντικές art nouveau πόλεις στην Ευρώπη, την Οράντεα της Ρουμανίας

Το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2022-23) ολοκληρώνει τη Βασική Δράση 1 (KA1) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που αφορά στη μαθησιακή κινητικότητα ατόμων (εκπαιδευτικών και μαθητών) με το θέμα: «So many colours, so many shapes: Let’s get together and make a global rainbow». Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι από τις 10 ως τις 17 Δεκεμβρίου 2022, στην Οράντεα της Ρουμανίας και συγκεκριμένα, στο Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu. Το Σχολείο μας εκπροσώπησαν δύο εκπαιδευτικοί, η βοηθός διευθύντρια Άντρη Μελή και η δασκάλα Μαρία Ελευθερίου μαζί με εφτά μαθητές/τριες της Στ’ τάξης.

Ο σκοπός των δραστηριοτήτων κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ είναι η παροχή ευκαιριών μάθησης σε άτομα, καθώς και η στήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησης και της θεσμικής ανάπτυξης των σχολικών μονάδων. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο και χρήσιμο σε σχολεία με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, όπως είναι το Σχολείο μας, το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, για μία εβδομάδα παρακολούθησαν, αλλά και συμμετείχαν ενεργά στα διάφορα μαθήματα του Ωρολογίου Προγράμματος του σχολείου σε διάφορες τάξεις. Με τη συμμετοχή τους οικοδόμησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες, γνώρισαν νέους ανθρώπους με τους οποίους συζήτησαν κι αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες. Η αλληλεπίδραση με εκπαιδευτικούς και μαθητές και η παρακολούθηση μαθημάτων με διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας, τους ωφέλησε πολλαπλώς. Συγκεκριμένα, παρακολούθησαν μαθήματα στα οποία γινόταν χρήση της τεχνολογίας με υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες, ενώ στο μάθημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ενότητα του Προγραμματισμού.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν την πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας, τα ήθη και έθιμα των ανθρώπων και του τόπου, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της χώρας. Συνάμα, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλές και πρωτότυπες ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες που οργάνωσαν οι εξαιρετικά φιλόξενοι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Ανάμεσα σε άλλα, επισκέφτηκαν το όμορφο κέντρο της πόλης της Οράντεας με το Δημαρχείο και τα άλλα επιβλητικά ιστορικά κτίρια, ξεναγήθηκαν στους πιο σημαντικούς δρόμους και άκουσαν πληροφορίες και γεγονότα σε σχέση με την ιστορία και την αρχιτεκτονική των κτιρίων που έβλεπαν. Περπάτησαν στην εμπορική στοά «Μέγαρο του Μαύρου Αετού» (Black Eagle Palace) και θαύμασαν τα εντυπωσιακά βιτρό. Ανέβηκαν στο Τown Hall Tower με τα αμέτρητα σκαλοπάτια, ένα κτίριο γεμάτο ιστορία και ομορφιά και θαύμασαν τη θέα από ψηλά. Επισκέφτηκαν, επίσης, το Φρούριο της Οράντεας (The Fortress of Oradea) με το πενταγωνικό σχήμα, τα οχυρωματικά τείχη και τις εντυπωσιακές αίθουσές του, που φιλοξενούν πληθώρα ενδιαφέρουσες θεματικές εκθέσεις και συλλογές.

Ταξίδεψαν με τουριστικό λεωφορείο διασχίζοντας τις παλιές, αλλά και τις νέες συνοικίες της πόλης και τη θαύμασαν από το πιο ψηλό σημείο της. Ξεναγήθηκαν  στο Μπαρόκ Μέγαρο της Οράντεας με τα 365 περίφημα παράθυρα και στον Μπαρόκ Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό.

Πραγματοποίησαν με λεωφορείο, εκδρομή σε μια πανέμορφη περιοχή της επαρχίας του Βihor. Πρώτα επισκέφτηκαν τη Σπηλιά της Αρκούδας (Bear’s Cave), ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, ένα θαύμα της φύσης με μεγάλη ιστορία, σκελετούς αρκούδων και απαράμιλλης ομορφιάς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ύστερα ανέβηκαν στο κατάλευκο από το χιόνι βουνό, με τις πραγματικά πρωτόγνωρες μαγευτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα, και απόλαυσαν το μοναδικό και ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο και το παιχνίδι στο χιόνι.

Επισκέφτηκαν τις εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα στολισμένες πλατείες και αγορές, όλες φωταγωγημένες με χιλιάδες λαμπιόνια και άλλα στολίδια και απόλαυσαν παραδοσιακά προϊόντα και φαγητά από τα μικρά ξύλινα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια. Επίσης, έκαναν  πατινάζ  στο όμορφο παγοδρόμιο, έπαιξαν σε διάφορα παιχνίδια και άκουσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από χορωδίες και μπάντες.

Επισκέφτηκαν τον μοναδικό χώρο του Νymphaea Aquapark Oradea, με τις θερμαινόμενες πισίνες και τις νεροτσουλήθρες και απόλαυσαν παιχνίδι και δραστηριότητες στο νερό. Γευμάτισαν σε παραδοσιακές ρουμάνικες ταβέρνες και εστιατόρια και γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά και ήρθαν σε επαφή με τις γευστικές συνήθειες και τις  παραδόσεις  του  τόπου.

Η εβδομάδα κύλησε υπέροχα με μόνο θετικά συναισθήματα και οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο σχολείο μας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εμπλούτισαν τις εμπειρίες τους και αποκόμισαν πολλές γνώσεις και δεξιότητες. Δημιουργήθηκαν, επίσης, νέες φιλίες, ενισχύθηκε η διαπολιτισμική συνείδηση και μέσα από την αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

13. Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου - Ζεστή Σοκολάτα

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου τα παιδιά του σχολείου μας έφεραν τα φλιτζάνια τους και απόλαυσαν ζεστή σοκολάτα που έφτιαξε το προσωπικό του σχολείου και τη συνόδεψαν με γεμιστά μπισκότα σοκολάτας!

12. Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 – Πρόγραμμα eTwinning

Στις 30 Νοεμβρίου 2022 τα παιδιά της Ε’ 2 είχαν τη χαρά να γνωρίσουν και να παίξουν με παιδιά από το Δημοτικό Νεάπολης του νομού Λασιθίου Κρήτης, στο πλαίσιο συνεργασίας του προγράμματος eTwinning. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία νεαρών μαθητών/-τριών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με θέματα που αντλούνται από το μάθημα της Αγωγής Υγείας.

Έτσι, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή δράση με θέμα «Τα συναισθήματα». Τα Κρητικόπουλα μας παρουσίασαν το παραμύθι «Το τερατάκι των χρωμάτων» («Colour Monster»), ενώ τη σκυτάλη πήραμε εμείς, παίζοντας το παιχνίδι «ο τροχός των συναισθημάτων» κατά το οποίο δείχναμε με τις εκφράσεις του προσώπου μας διάφορα συναισθήματα και τα Κρητικόπουλα καλούνταν να τα μαντέψουν. Η συνάντηση έληξε με τα παιδιά από την Κρήτη να τραγουδούν και να χορεύουν ένα αγαπημένο τους τραγούδι, τους «12 Μήνες Αθλητές» από τη Λιλιπούπολη.

Πολλές ευχαριστίες εκφράζουμε στη συνάδελφο και φίλη εκπαιδευτικό Ιωάννα Παλόγου και τους μαθητές/τριες για τις όμορφες δραστηριότητες που κάναμε μαζί!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Erasmus+ KA2 Ισπανία, 20 – 28 Νοεμβρίου 2022

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου

ταξιδεύει στην Τενερίφη της Ισπανίας για τις ανάγκες του

Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2

-------------------------------------------------------------------------

Στο μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού, την Τενερίφη, πραγματοποίησε την πρώτη του κινητικότητα LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 2 (ΒΔ2). Θέμα του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024, είναι: «Robotics yesterday, Today, Tomorrow. Its interaction with the environment and climate».

Επιδίωξη της σύμπραξης είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν ότι ο κόσμος της ρομποτικής υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά με διαφορετικές μορφές από αυτές που είναι γνωστές σήμερα. Η λέξη ρομπότ υπήρχε ήδη στο παρελθόν, αλλά έχοντας διαφορετική έννοια και σημασία.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλοί. Μέσα από διάφορες, κοινές και μη, δραστηριότητες της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει στην ενασχόληση των μαθητών με:

o την έννοια της ρομποτικής και των ρομπότ, την εξέλιξή τους ανά τους αιώνες και τους στόχους στους οποίους στόχευαν, τις χρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνταν, τις διάφορες μορφές που είχαν.

o την εξέλιξη των ρομπότ μέσα από τις τρεις διαστάσεις του χρόνου: τα ρομπότ του παρελθόντος, του σήμερα και τα ρομπότ του μέλλοντος, όπως εμείς τα φανταζόμαστε.

o τους τομείς στους οποίους εμπλέκονται τα ρομπότ. Θα γίνει προσέγγιση των βιομηχανικών, ιατρικών, φαρμακευτικών, στρατιωτικών, αεροναυτικών, χωρικών, μουσικών και κοινωνικών πεδίων ειδικότερα.

o την επιρροή που ασκούν τα ρομπότ στο περιβάλλον, ανάλογα με τις χρήσεις τους. Είναι σημαντικό οι μαθητές μας να καταλάβουν ότι τα ρομπότ μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι βοηθοί για τους ανθρώπους, αλλά μπορούν επίσης, να είναι και πηγές κινδύνων με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή.

o την επιρροή που ασκούν τα ρομπότ και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δράσουν στο κλίμα και στις κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται αυτή τη στιγμή. Επιπρόσθετα, θα μελετήσουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές που περιλαμβάνουν οι χρήσεις των ρομπότ.

Σκοπός του Προγράμματος δηλαδή, είναι να ενταχθούν οι μαθητές στον κόσμο της ρομποτικής σε όλες τις πτυχές της και να προσεγγίσουν εντελώς διαφορετικά  θέματα μεταξύ τους, που όμως σχετίζονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, σε πρώτη φάση, θα μελετήσουν, αλλά και θα διαπιστώσουν στην πράξη, την επίδραση της ρομποτικής στην ζωή μας. Σε δεύτερη φάση θα μελετήσουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρομποτική, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τρέχουσες κλιματικές αλλαγές.

Κάτω από την κοινή, ευρωπαϊκή ομπρέλα της Ρομποτικής λοιπόν, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα εννέα ευρωπαϊκά σχολεία της σύμπραξης, το συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης “Ecole Communale Robert Andre Flenu» της Mons του Βελγίου και τα εταιρικά σχολεία: “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας, το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το "St. Kliment Ohridski" Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας, το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας, το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β΄) και το σχολείο «Ceip Juan Garcia Perez» της Ισπανίας, έδωσαν ραντεβού στο εταιρικό σχολείο των Κανάριων Νήσων, ανανεώνοντας έτσι, το ραντεβού που δόθηκε στη Λεμεσό, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι το κυπριακό σχολείο διοργάνωσε την πρώτη κινητικότητα της σύμπραξης συνεργασίας, όπου φιλοξενήθηκαν οι συντονιστές των εννέα σχολικών ιδρυμάτων, με σκοπό να τεθούν οι βάσεις της διετούς συνεργασίας.

Η διακρατική κινητικότητα (LTTA) στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε από τις 20 – 28 Νοεμβρίου 2022, στο ισπανικό σχολείο που βρίσκεται στην πόλη San Isidro, του δήμου Granadilla de Abona. Το σχολείο υποδέχτηκε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με σκοπό τα παιδιά να συνεργαστούν πάνω σε κοινές δραστηριότητες, γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της Ρομποτικής. Την κυπριακή αποστολή αποτελούσαν δύο εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας, η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου, καθώς και τέσσερις μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και Στ’ τάξεων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο ισπανικό σχολείο, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές ένωσαν δυνάμεις, φαντασία, δημιουργικότητα και έφτιαξαν μοντέλα μηχανών σε μικρή κλίμακα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώστε να επιλύσουν προβλήματα της καθημερινής ζωής. Μέσα από τα κοινά εργαστήρια ρομποτικής, πέραν από το θέμα επεξεργασίας των εννέα συνεργαζόμενων σχολικών ιδρυμάτων, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, σκέψεις, προβληματισμούς και γύρω από άλλα θέματα, εκπαιδευτικά και μη, καθώς επίσης και να δημιουργήσουν φιλίες και κανάλια επικοινωνίας με προοπτική για περισσότερες συνεργασίες. Επιπρόσθετα, τα παιδιά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, ψήφισαν το  λογότυπο της αρεσκείας τους, επιλέγοντας αυτό της Ισπανίας ως το λογότυπο που θα αντιπροσωπεύει την εννεαμελή ομάδα κατά τη διετή συνεργασία.

Πέραν από τα εργαστήρια και τις συναντήσεις των συντονιστών, οι Ευρωπαίοι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα μέρη της Τενερίφης και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα του νησιού και του τόπου. Επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα Santa Cruz, τις πόλεις El Medano, El Puerto de la Cruz, San Cristóbal de La Laguna, την περιοχή Las Américas και Los Cristianos. Ξεναγήθηκαν ακόμη στο Teide National Park και στο Science and Cosmos Museum. Δοκίμασαν την τοπική κουζίνα, με ποικιλία θαλασσινών, και ήρθαν σε επαφή με τις συνήθειες και τις παραδόσεις του τόπου.

Η βδομάδα πέρασε όμορφα και εποικοδομητικά φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, συντελώντας έτσι, στην ενίσχυση κι ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής συνείδησης και ταυτότητας όλων των συμμετεχόντων. Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τα τέλη Μαρτίου 2023, στην πόλη Pazardzhik της Βουλγαρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η 2η συνάντηση LTTA με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και δασκάλων του σχολείου μας.

*Tης Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου

Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Erasmus+ KA1, KA2

10. 15 Νοεμβρίου - Ημέρα Καταδίκης του Ψευδοκράτους

15 Ιουλίου 1974 – Γίνεται το πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

20 Ιουλίου 1974 – Η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο.

Φωτιά – Καταστροφή – Θάνατος

Νεκροί – Αιχμάλωτοι – Αγνοούμενοι – Εγκλωβισμένοι – Πρόσφυγες

15 Νοεμβρίου 1983 -Η Τουρκία ανακηρύσσει  το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος της κυπριακή γης σε «ανεξάρτητο κράτος». Το ονομάζει «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Σήμερα,

48 χρόνια μετά  την τούρκικη εισβολή και 

39  χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους...

«ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ  ΔΕΝ  ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ»

Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης – διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας την κυρία Χαρίτα Μάντολες, τη γυναίκα σύμβολο του αγώνα της Κύπρου, τη γυναίκα που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται όχι μόνο για την ανεύρεση των αγνοουμένων, αλλά για τη δικαίωση και την ελευθερία της Κύπρου.

Η κυρία Χαρίτα έζησε τα τραγικά γεγονότα του 1974 από την πρώτη μέρα, αφού το χωριό που κατοικούσε βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο που έγινε η απόβαση των Τούρκων.

Μέσα από μια συγκλονιστική, με πολλές λεπτομέρειες αφήγηση βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν όλα όσα έγιναν εκείνες τις μαύρες μέρες. Μέσα από την ιστορία της δικής της οικογένειας, ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια τους το δράμα, τις δυσκολίες, τον φόβο και τα βάσανα που πέρασε ο κυπριακός λαός. Τα παιδιά την άκουσαν με μεγάλο σεβασμό και δέος και στο τέλος, τη ρώτησαν πολλά, με έντονη επιθυμία να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

ΓΝΩΡΙΖΩ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ – ΔΙΕΚΔΙΚΩ

9. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής Δ' τάξεων - 10 Νοεμβρίου 2022

Τα παιδιά της Δ΄ τάξης συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής με τίτλο «Ο τόπος μας με την παλέτα των ζωγράφων», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού. Γενικός στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας, μέσα από έργα παλαιότερων και νεότερων Κύπριων καλλιτεχνών.

8. Εκπαιδευτική Εκδρομή Ε’ τάξεων - 7 Νοεμβρίου 2022

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 οι Ε’ τάξεις επισκέφτηκαν το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου. Τα παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εξερευνώ και μαθαίνω στο Θεατρικό Μουσείο». Πιο συγκεκριμένα, είχαν διαδραστική γνωριμία με το μουσείο με στοιχεία ξενάγησης και θεατρικοπαιδαγωγικές δραστηριότητες σε επιλεγμένους σταθμούς συμπληρώνοντας φυλλάδιο εργασίας. Ακολούθως, δημιούργησαν ένα θεατρικό καπέλο με κολάζ διάφορων υλικών.

7. Erasmus+ KA1 Ελλάδα, 30 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2022

Το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου

ταξιδεύει στον Κολινδρό Πιερίας στα πλαίσια του

Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2022-23) ολοκληρώνει τη Βασική Δράση 1 (KA1) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που αφορά στη Μαθησιακή κινητικότητα ατόμων (εκπαιδευτικών και μαθητών) με το θέμα: «So many colours, so many shapes: Let’s together and make a global rainbow». Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας, εκπαιδευτικό ταξίδι από τις 30/10/22 μέχρι τις 04/11/2022 και συγκεκριμένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν δύο εκπαιδευτικοί, η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και ο β. διευθυντής Νίκος Κεραυνός, καθώς και τέσσερις μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων.

Ο σκοπός των δραστηριοτήτων κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ είναι η παροχή ευκαιριών μάθησης σε άτομα, η στήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησης και της θεσμικής ανάπτυξης των σχολικών μονάδων. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο και χρήσιμο σε σχολεία με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, όπως είναι το  σχολείο μας, το Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου.  Ειδικότερα, μέσα από αυτές τις δράσεις αναμένεται να:

  • Προωθηθούν οι αξίες της συμπεριληπτικότητας και της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής.
  • Ενισχυθούν οι γνώσεις σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και την πολυμορφία.
  • Υποστηριχθεί η ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Καλλιεργηθεί η έμφαση στη χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και της γλωσσικής πολυμορφίας στα σχολεία.
  • Διασφαλιστεί ότι η μαθησιακή κινητικότητα αποτελεί ρεαλιστική δυνατότητα για κάθε μαθητή στη σχολική εκπαίδευση.

Στα πλαίσια της κινητικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις δραστηριότητες της σχολικής μονάδας υποδοχής. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του σχολείου μας για πέντε εργάσιμες ημέρες παρακολούθησαν τα μαθήματα του Ωρολογίου Προγράμματος της Ε’ και Στ’ τάξης  του σχολείου και πήραν μια μικρή γεύση από το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Είχαν επίσης την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν καινούριους φίλους.

Πέρα από τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εντός της σχολικής μονάδας, το σχολείο υποδοχής οργάνωσε και μία σειρά εξωσχολικών παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα παραδοσιακών χορών στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας, έλαβαν μέρος σε βραδιά καραόκε με παιδιά της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού. Απόλαυσαν τις όμορφες παραλίες της Κατερίνης και της Μεθώνης, το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Περπάτησαν σε μονοπάτι της φύσης στους πρόποδες του βουνού Ολύμπου και επισκέφθηκαν το γραφικό χωριό Λιτόχωρο. Επισκέφτηκαν ακόμη το τοπικό οινοποιείο, ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του Κολινδρού και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, καθώς πραγματοποίησαν και εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκαν τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και τον Λευκό Πύργο, καθώς επίσης απόλαυσαν μια όμορφη βαρκάδα στον Θερμαϊκό.

Η εβδομάδα κύλησε όμορφα και δημιουργικά αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις, τόσο για τους Κύπριους συμμετέχοντες, όσο και για τους Ελλαδίτες που τους υποδέχτηκαν. Το εκπαιδευτικό ταξίδι στην κοινότητα Κολινδρού, μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+, υπήρξε μια υπέροχη εμπειρία για τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που πρώτη φορά συμμετείχαν σε κινητικότητα Erasmus+. Δημιουργήθηκαν νέες φιλίες, ενισχύθηκε η διαπολιτισμική συνείδηση, και μέσα από την αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

6. Φιλαρμονική Ορχήστρα Αστυνομίας Κύπρου - 2 Νοεμβρίου 2022

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας Κύπρου παρουσίασε στο Σχολείο μας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν τα πνευστά και τα κρουστά όργανα της Φιλαρμονικής.

Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μικρή συναυλία.

Ευχαριστούμε πολύ τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αστυνομίας Κύπρου, για την υπέροχη εμπειρία που μας χάρισε.

5. Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Τέλη της δεκαετίας του 1930. Τα σύννεφα του πολέμου σκέπασαν την Ευρώπη. Ο Χίτλερ δημιούργησε μια φοβερή πολεμική μηχανή και τον Σεπτέμβριο του 1939 επιτέθηκε. Άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο αιματηρότερος πόλεμος  που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι λαοί παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης έπεφταν στα χέρια του Χίτλερ.

28 Οκτωβρίου 1940. Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν και στην Ελλάδα. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο. Οι Έλληνες στρατιώτες ρίχτηκαν στη μάχη αψηφώντας  την αριθμητική υπεροχή του εχθρού και όλες τις άλλες δυσκολίες. Στα αλβανικά  βουνά γράφτηκε το έπος του 40. Σύντομα ο γερμανικός στρατός έφτασε στην  Ελλάδα. Κατοχή, πείνα, χιλιάδες νεκροί... Ο ελληνικός λαός όμως, μέσα από τα  συντρίμμια, βρήκε τη δύναμη ν’ αντισταθεί, ώσπου ξημέρωσε και πάλι η μέρα της  λευτεριάς. 

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τίμησαν και φέτος τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (Κ.Β’). Μέσα από πολλές  δραστηριότητες που έγιναν σε όλα τα τμήματα τις προηγούμενες μέρες, όπως την ανάγνωση κειμένων και ποιημάτων που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα της  εποχής, την προβολή σχετικών ταινιών και την ενασχόληση με πολλές δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα, τα παιδιά άντλησαν πληροφορίες και συμπεράσματα για τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος στην ανθρωπότητα και την αξία της ειρήνης.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση όλων των τμημάτων στο θέατρο του σχολείου την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, όπου πραγματοποιήθηκε μια  μικρή εκδήλωση. Η εκδήλωση περιλάμβανε ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, προβολή μικρής παρουσίασης για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων μέσα από  αφήγηση και τρία μικρά θεατρικά αποσπάσματα από τα παιδιά της Στ’ 1 και Στ’ 2, τραγούδια από τα παιδιά της Δ’ 1 και Δ’ 2 και τον Εθνικό Ύμνο.

4. 5 Οκτωβρίου 2022 - Μαθητική Αυτοδιοίκηση - Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

Η 5η Οκτωβρίου  κάθε  χρόνο,  γιορτάζεται  σε  πάρα  πολλές  χώρες  του  κόσμου  ως  η  Παγκόσμια  Ημέρα  Εκπαιδευτικού.

Η  μέρα  αυτή  καθιερώθηκε  το  1994  από  την  Unesco  και  τη  Διεθνή  Οργάνωση  Εκπαιδευτικών  για  να  υπενθυμίζει  σε  όλους. 

τον  πολύ  σπουδαίο  ρόλο  που  διαδραματίζει  ο  εκπαιδευτικός  μέσα  στην  κοινωνία, είτε  αυτός  εργάζεται  με  παιδιά, με  εφήβους  ή  ενήλικες,  σε  μια  μεγαλούπολη  ή  σε  ένα  μικρό  χωριό,  σε  ένα  σύγχρονο  σχολείο  ή  σε  μια τάξη  με   ένα  πίνακα μόνο. Το  έργο  κάθε  εκπαιδευτικού  ξεχωριστά  και  όλων  μαζί  συμβάλλει  καθοριστικά  στην  ανάπτυξη,  την  πρόοδο  και  την  ευημερία  των  λαών  και  των  κοινωνιών.

Γι’ αυτό,  τα  παιδιά  του  σχολείου  μας  θέλησαν  να  πουν    ευχαριστώ   σε  όλους  τους  δασκάλους  τους,  χαρίζοντάς  τους  και ένα  μικρό  δώρο  που  έφτιαξαν  τα  ίδια  με  όλη  τους  την  αγάπη.

Μαθητική  Αυτοδιοίκηση  

Η μαθητική  κοινότητα  κάθε  σχολείου  είναι  οργανωμένη  τόσο  σε  επίπεδο  τάξης  όσο  και  σε  επίπεδο  σχολείου.  Η εμπλοκή  των  παιδιών  στη  μαθητική  αυτοδιοίκηση  στοχεύει  στην  ανάπτυξη  του  σεβασμού, της  ευθύνης  και  της  αλληλοστήριξης  ανάμεσα  στα παιδιά  και  κατ΄επέκταση  στη  δημιουργία  υπεύθυνων  πολιτών  με  δημοκρατική  συνείδηση  που  ενδιαφέρονται  ενεργά  για  τα  κοινά.

Έτσι,  πραγματοποιήθηκαν  και  φέτος στο  σχολείο  μας οι μαθητικές  εκλογές. Τα  παιδιά  κάθε  τμήματος  εξέλεξαν  το  Μαθητικό τους Συμβούλιο  και  στη  συνέχεια,  τα  Μαθητικά  συμβούλια των  τμημάτων εξέλεξαν  το  Κεντρικό  Μαθητικό  Συμβούλιο.

Τα  πρώτα  θέματα  που  απασχόλησαν  το  Κ.Μ.Σ.,  ήταν  η  ανάπτυξη  υγειών  συμπεριφορών  και  δράσεων από  όλα  τα  παιδιά  καθόλη  τη  διάρκεια  του  προγράμματος  του  σχολείου  και  ο  καταρτισμός  του  Κώδικα  Καλής  Συμπεριφοράς   καθώς  και  η  Οργάνωση Παιχνιδιών  κατά  τη  διάρκεια  των  διαλειμμάτων. 

Σε  κοινή  συγκέντρωση  που  πραγματοποιήθηκε  στο  θέατρο  του  σχολείου,  την  Τετάρτη  5  Οκτωβρίου  2022, παρουσιάστηκαν  σε  όλα  τα  παιδιά  τα  Μαθητικά  Συμβούλια  των  τμημάτων  και  το  Κεντρικό  Μαθητικό  Συμβούλιο.

Στη  συνέχεια, ανακοινώθηκαν  από  τα  μέλη  του  Κ.Μ.Σ.  οι  αποφάσεις  που  πάρθηκαν και καλέστηκαν  όλοι  οι  μαθητές  να  εργαστούν  ομαδικά στα  τμήματά τους και  να  υποβάλουν  τις  εισηγήσεις  τους  τόσο  για  τον  Κώδικα  Καλής  Συμπεριφοράς  όσο  και  για  την  Οργάνωση  των  Παιχνιδιών. 

ΜΑΘΗΤΙΚΑ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ  ΤΑΞΕΩΝ         

       Μαθητικό Συμβούλιο Δ' 1 τάξης

  • Πρόεδρος: Νάνα Αρχοσασβίλι

  • Αντιπρόεδρος: Τόλης Παρασκευάς
  • Γραμματέας: Μάριος  Ασπρή
  • Μέλη: Μαγδαλένα Αρζουμανίδου

                            Βλαντ Κοτλάου

     Μαθητικό Συμβούλιο Δ' 2 τάξης 

  • Πρόεδρος: Σβετλάνα Ουστίνα
  • Αντιπρόεδρος: David Sperlea
  • Γραμματέας: Αντρέι Ραούλ Τουντοράκε
  • Μέλη: Ρόουζ Κέυλα Ρίντχεντ

                     Γκρέης Άτηγουη     

       Μαθητικό Συμβούλιο Ε' 1 τάξης 

  • Πρόεδρος: Δομνίκη  Μέφερη
  • Αντιπρόεδρος: Βικτώρια  Βαρσανίδου
  • Γραμματέας: Μαρία  Σιαγκλαμιτζάν 
  • Μέλη: Παναγιώτα  Χατζηκώστα

                    Κατερίνα  Αχμάτ 

        Μαθητικό Συμβούλιο Ε' 2 τάξης 

  • Πρόεδρος: Αντρέας  Παρασκευαϊδης
  • Αντιπρόεδρος: Ευτυχία Al Hussein
  • Γραμματέας: Μάγια Χρυσαυγή Ρίντχεντ
  • Μέλη: Rafik Mohamed Al Hussein

                     Σταύρος Στυλιανού Ζιχνί

       Μαθητικό Συμβούλιο Στ' 1 τάξης                            

  • Πρόεδρος: Ανάλια Φατέμι
  • Αντιπρόεδρος: Μάρκος Συμκάσης
  • Γραμματέας: Κάρμεν Πρισεκάρου
  • Μέλη: Μιχάλης Μακρίδης

                     Χρυσάνθη Λάζου

     Μαθητικό Συμβούλιο Στ' 2 τάξης 

  • Πρόεδρος: Αλέξανδρος Βασίλικα                                     
  • Αντιπρόεδρος: Κατρίνα Ιορδάνοβα Ουζόνοβα
  • Γραμματέας: Άννα Μαρία Πεντανιάν
  • Μέλη: Μιχαήλ Κασιούκοβ

                      Ραφαηλία Χριστοφόρου

ΚΕΝΤΡΙΚΟ  ΜΑΘΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • Πρόεδρος:  Μάρκος Συμκάσης (Στ' 1)
  • Αντιπρόεδρος: Αντρέας   Παρασκευαϊδης (Ε' 2)
  • Γραμματέας:  Αλέξανδρος Βασίλικα (Στ' 2)
  • Μέλη:   Κατερίνα  Αχμάτ (Ε' 1)                   

           Ρόουζ Κέυλα Ρίντχεντ(Δ' 2)

3. 27 Σεπτεμβρίου 2022 - Φιλοξενία Erasmus+ KA2 στο σχολείο μας!

Συμμετοχή Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου

στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με θέμα:

«Robotics Yesterday, Today, Tomorrow.

Its interaction with the environment and climate»

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγίου Νικολάου από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, και συγκεκριμένα στη Βασική Δράση 2 (ΒΔ2). Η σύμπραξη συνεργασίας έχει ως θέμα το: «Robotics yesterday, Today, Tomorrow. Its interaction with the environment and climate».

Η Σύμπραξη Συνεργασίας της ΒΔ2 είναι στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας, μεταξύ διάφορων οργανισμών από χώρες του Προγράμματος ή χώρες-εταίρους, που έχει κύριο στόχο την:

Απόκτηση εμπειριών σε ό,τι αφορά τη διεθνή-διακρατική συνεργασία.

Ανάπτυξη και ενίσχυση δικτύων.

Ενίσχυση της ποιότητας των εργασιών, δραστηριοτήτων και πρακτικών των συμμετεχόντων οργανισμών.

Ανταλλαγή πρακτικών, μεθόδων, ιδεών και εμπειριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ανάπτυξη και μεταφορά καινοτομίας.

Εφαρμογή κοινών δράσεων-πρωτοβουλιών.

Παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων.

Επίτευξη ευρωπαϊκών Προτεραιοτήτων.

Εννέα σχολεία από εννέα χώρες (το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κροατία και την Κύπρο) έχοντας κοινό όραμα και κοινές ιδέες γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της Ρομποτικής, αποφάσισαν να συνεργαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια και να μοιραστούν σκέψεις, ιδέες, καλές πρακτικές, δυνάμεις και προβληματισμούς. Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το “Ecole Communale Robert Andre Flenu» της Mons του Βελγίου και εταίροι τα σχολεία: “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας, το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το “Ceip Juan Garcia Perez, San Isidro Granadilla De Abona” της Τενερίφης της Ισπανίας, το "St. Kliment Ohridski" Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας και το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας.

Όταν το 1803 ο ποιητής William Blake έγραψε στο "Auguries of Innocence", το γνωστό σε πολλούς σήμερα: "What is now proven was once merely imagined" πιθανότατα δεν φανταζόταν ότι μια μέρα θα είχαμε την τεχνολογία για να "βλέπουμε έναν κόσμο σε έναν κόκκο άμμου". Αυτό ισχύει και για τις διαφορετικές πτυχές της ρομποτικής. Είναι σημαντικό, σε αυτόν τον κόσμο, όπου η τεχνολογία και οι ανακαλύψεις εξελίσσονται γρήγορα, να γνωρίζουμε την προέλευση και την ιστορία αυτού που μας περιβάλλει. Η χρήση της ρομποτικής είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Επιθυμία μας είναι να γνωρίσουμε όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στον τομέα αυτό, αφού πλέον οι ρομποτικές συσκευές είναι σχεδόν παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Επιθυμούμε να εξελιχθούμε μέσα από αυτόν τον κόσμο της ρομποτικής και για αυτό επιλέξαμε την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα μας έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά την ενασχόληση με τη ρομποτική στις τρεις διαστάσεις του χρόνου δηλαδή του χθες, του σήμερα και του αύριο, καθώς η δεύτερη αφορά την επίδραση της ρομποτικής στο περιβάλλον και το κλίμα.

Με άλλα λόγια, στα επόμενα δύο έτη συνεργασίας, όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα εννέα σχολεία, ενώνοντας ιδέες, γνώσεις, δεξιότητες, φαντασία και πολλά άλλα, θα έχουν την ευκαιρία, να συνεργαστούν πάνω στο θέμα της Ρομποτικής. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με διάφορους τρόπους, τον υπέροχο κόσμο των ρομπότ, όπως και την επίδραση τους στο περιβάλλον και το κλίμα, καθώς επίσης θα αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες ζωής με ευρωπαϊκή διάσταση.

Από τις 26 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου η 1η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ για τις ανάγκες του Προγράμματος, όπου οι συντονιστές των εννέα εταιρικών σχολείων έθεσαν τις βάσεις για το πρόγραμμα συνεργασίας. Μέσα από ένα δημοκρατικό κλίμα, που ενέπνεε το σεβασμό και την αλληλοκατανόηση, οι συντονιστές οργάνωσαν τις δραστηριότητες της διετούς συνεργασίας και έκαναν καταμερισμό δραστηριοτήτων και υπευθυνοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής και φιλοξενίας των εταίρων στην Κύπρο, οι Ευρωπαίοι καλεσμένοι του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα μέρη της πατρίδας μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας. Ξεναγήθηκαν σε διάφορα μουσεία, γνώρισαν την αρχαία πόλη του Κουρίου και το αρχαίο θέατρο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι, το Μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού, τον χαρουπόμυλο στην περιοχή του Κάστρου, τις πόλεις της Πάφου και Λευκωσίας κ. ά.. Δοκίμασαν την τοπική κουζίνα και ήρθαν σε επαφή με τις συνήθειες και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική εβδομάδα, η οποία κύλησε όμορφα με ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων. Η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς κι ανθρώπους, συνετέλεσε στην ενίσχυση κι ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής μας συνείδησης και ταυτότητας.

Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τα τέλη Νοεμβρίου, στο νησί Τενερίφη των Κανάριων Νήσων στην Ισπανία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Όλοι μαζί, θα εργαστούν πάνω στο θέμα της Ρομποτικής και θα γνωρίσουν το συναρπαστικό και καθόλα εντυπωσιακό κόσμο του.

*Tης Αγγέλας Χριστάκη Φιλίππου

Συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Erasmus+ KA1, KA2

2. Αγιασμός 16 Σεπτεμβρίου 2022

Η νέα χρονιά στο Σχολείο μας ξεκινά με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Την Παρασκευή 16/9/2022, ο π. Χρήστος, εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκε το Σχολείο μας για τον καθιερωμένο αγιασμό.

Έδωσε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, τις ευχές και τις ευλογίες της εκκλησίας, για μια καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Είθε ο Άγιος Νικόλαος να καθοδηγεί τα βήματά μας στον δρόμο της μάθησης και της αρετής!

1. Πρώτη μέρα του σχολείου - 12 Σεπτεμβρίου 2022

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, υποδεχθήκαμε στο Σχολείο μας, τους μαθητές/μαθήτριες Δ', Ε΄ και Στ΄ τάξης, για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.

Η Διευθύντρια του Σχολείου μας, κ. Βασούλα Κούλα, καλωσόρισε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά της Δ΄ τάξης που έρχονται πρώτη χρονιά στο Σχολείο μας. 

Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Σχολείου μας, εύχεται η νέα σχολική χρονιά να είναι όμορφη, δημιουργική κι ευλογημένη!