ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΤ' (ΚΒ) - ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Mon-Fri – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 25692600
Τηλεομοιότυπο: 25692605
Μενού

72. Τετάρτη 24 Απριλίου - Η διαπολιτισμική ορχήστρα «Μουσική Πολυχρωμία» στο Σχολείο μας

Η διαπολιτισμική ορχήστρα «Μουσική Πολυχρωμία» του ομώνυμου Μουσικού – Κοινωνικού Προγράμματος του Δήμου Λεμεσού αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες του ΙΗ’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, επισκέφθηκε στις 24 Απριλίου 2024 το ΣΤ' Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λεμεσού για να παρουσιάσει στα παιδιά και των 2 κύκλων του Σχολείου μας ένα δείγμα του ρεπερτορίου της.

Η «Μουσική Πολυχρωμία» αποτελεί κοινωνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού, που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΙΗ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου. Μέσω μουσικών εργαστηρίων, συναυλιών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων, παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία τα οποία φοιτούν στο ΙΗ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, διδάσκονται δωρεάν σε απογευματινό χρόνο έγχορδα και κρουστά μουσικά όργανα από έμπειρους καθηγητές, δύο φορές την εβδομάδα, απαρτίζοντας μια διαπολιτισμική ορχήστρα.

Το Πρόγραμμα «Μουσική Πολυχρωμία» στοχεύει στην καταπολέμηση φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων νέων οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, στην ανάπτυξη και προώθηση της κουλτούρας για ειρηνική συμβίωση, στην ομοιόμορφη κοινωνικό-πολιτιστική ανάπτυξη όλων των περιοχών της Λεμεσού, στην κοινωνική ένταξη μέσω της μουσικής και στη βελτίωση των κοινωνικών ικανοτήτων και της αυτοπεποίθησης των παιδιών μέσω της συμμετοχής τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Το πρόγραμμα στηρίζεται από τις οικογένειες Στάθη Παπαδάκη και Μιχάλη Τσιαττάλα. Στο ξεκίνημα του το 2019 στηρίχτηκε επίσης από το ΚΕΠΑΚΥ, Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Σοφοκλέους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κύριοι Απόστολος Ψαράς, Άριστος Αριστείδου και Λοΐζος Μαυρουδής και η Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Άντρη Όθωνος Ζαχαρίου εκ μέρους του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λεμεσού.

Σε σύντομο χαιρετισμό της πριν από την εκδήλωση, η Διευθύντρια του κύκλου Α κ. Μαριάννα Ανδρέου, εκ μέρους των Διευθύνσεων και των δύο κύκλων του Στ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού Αγίου Νικολάου, κάλεσε το Δήμαρχο Λεμεσού να προωθήσει την εφαρμογή του Προγράμματος «Μουσική Πολυχρωμία» και στο Σχολείο μας. Ο Δήμαρχος Λεμεσού στη δική του σύντομη αντιφώνηση υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση και υλοποίηση.

 

71. Παρασκευή 19 Απριλίου - Παιχνίδι Χαμένου Θησαυρού στη Φύση

Η Ε’2 τάξη του Σχολείου μας συμμετείχε σε ακόμα μία δραστηριότητα με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability».

Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά και των τριών σχολείων έπρεπε να λύσουν 15 γρίφους και να βρουν στην αυλή του σχολείου τους τα υλικά από τις απαντήσεις των γρίφων. Στη συνέχεια, δημιούργησαν πρωτότυπες συνθέσεις με τα υλικά αυτά και μπήκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας της καλύτερης σύνθεσης, η οποία θα αποτελέσει και το λογότυπο του πρότζεκτ.

Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού στη φύση έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εργαστούν ομαδικά, ώστε να λύσουν τους γρίφους, να συνεργαστούν στη συλλογή και στη σύνθεση των υλικών, αλλά και να επιλέξουν τη σύνθεση της προτίμησής τους.

70. Τετάρτη 17 Απριλίου - Αθλητική Ημερίδα για τις Στ' τάξεις

69. Τρίτη 16 Απριλίου - Ημερίδα Κρίκετ

68. Τετάρτη 10 Απριλίου - Ημερίδα ενσυναίσθησης, διαφορετικότητας, αποδοχής

Σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο σχολείο μας αθλητές πρότυπα. Αθλητές που σηκώνονται όρθιοι όταν δεν μπορούν. Αθλητές που όσες φορές και αν πέσουν σηκώνονται μια φορά παραπάνω. Αθλητές που μας έκαμαν να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Αθλητές που προετοιμάζονται καθημερινά για το άγνωστο.

Ο Μιχάλης Παυλίδης και ο Χριστάκης Ιωάννου των καλαθοσφαιρικών ομάδων σε αμαξίδιο,  Ήφαιστου και Απόλλωνα, μας έκαναν μαθήματα ζωής. Με την απλότητα του λόγου τους  την αντοχή  τους στις δυσκολίες και την αποφασιστικότητα τους  κέρδισαν τον θαυμασμό όλων.

 Η δράση δεν περιορίστηκε στο άθλημα της καλαθόσφαιρας σε αμαξίδιο αλλά  επεκτάθηκε και στην βιωματική προσέγγιση παραολυμπιακών αθλημάτων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην άρση του αποκλεισμού και των διακρίσεων και στην ισότιμη συμμετοχή.

Έτσι οι μαθητές μας  έστω και 80 λεπτά μπήκαν στη θέση του άλλου.

Έτρεξαν φορώντας μάσκες με τη βοήθεια οδηγού. Έπαιξαν Boccia, παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Ανέβηκαν στα αμαξίδια και δοκίμασαν να μετακινηθούν, να ντριπλάρουν και να σκοράρουν. Ασχολήθηκαν με το goalball άθλημα για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση. Έπαιξαν βόλεϊ καθήμενοι σε σκουτεράκια.

Αντιλήφθηκαν τη δυσκολία της μετακίνησης σε αμαξίδιο. Βίωσαν τη δυσκολία να παίζεις βόλει χωρίς να χρησιμοποιείς τα πόδια σου.  Κατανόησαν με τον πλέον βιωματικό τρόπο την ανάγκη να χρησιμοποιήσεις τις άλλες αισθήσεις σου για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις. Χρησιμοποίησαν την ακοή αντί για την όραση για να υπολογίσουν που είναι η μπάλα και να την αποκρούσουν.

 Το πιο σημαντικό όμως μάθημα ήταν ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για να σταματήσουμε και ότι τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε και τα όρια για να τα σπάμε.

«Αν αξίζει τον κόπο που ήρθαμε δω σε τούτο τον πλανήτη είναι για να ξεπερνάμε τα όρια μας. Για να κατακτούμε το αδύνατο».   Νίκος Καββαδίας

 

67. Παρασκευή 5 Απριλίου - Αθλητική Ημερίδα: "Ρατσισμός - Προκαταλήψεις - Στερεότυπα - Συνεργασία"

Μια μέρα γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια απόλαυσαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου και του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών, την Παρασκευή, 06 Απριλίου 2024. Η Αθλητική Ημερίδα με θέμα:  «Ρατσισμός - Προκαταλήψεις - Στερεότυπα – Συνεργασία», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο σχολείων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 και αποτέλεσε μια εξαιρετικά διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία για όλους.

Η Αθλητική Συνάντηση προώθησε τη φυσική δραστηριότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ενθάρρυνε τους 60 εμπλεκόμενους μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων των δύο σχολείων να συμμετάσχουν, να ενεργήσουν και να συνεργαστούν σε αθλητικές δραστηριότητες καλλιεργώντας τον αθλητισμό στο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα, μέσα από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες κατάφεραν να:

  • Καλλιεργήσουν ηθικές και δημοκρατικές αξίες, όπως είναι: η ακεραιότητα, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός, η αποδοχή στη διαφορετικότητα κ.ά.,
  • Εξασκήσουν την αυτοαντίληψη, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους,
  • Διαμορφώσουν την προσωπική ταυτότητά τους σε σχέση με το φύλο και την κοινωνική ομάδα,
  • Εξασκήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και να καλλιεργήσουν τον καθορισμό και τη δέσμευση για την επίτευξη ενός κοινού ομαδικού στόχου,
  • Ψυχαγωγηθούν και να νιώσουν  τη χαρά της συμμετοχής.

Οι μαθητές/τριες, αφού έπαιξαν όλοι μαζί ένα παιχνίδι καλωσορίσματος, με σκοπό τη γνωριμία και το σπάσιμο του πάγου, χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες, που περιλάμβαναν μαθητές/τριες και από τα δύο σχολεία. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκαν κυκλικά σε 6 σταθμούς.

Σταθμός 1: Ο κόμπος

Σταθμός 2: Ο καθοδηγητής

Σταθμός 3: Το κύπελλο των πρωταθλητών

Σταθμός 4: Παιχνίδια “ Survivor ”

Σταθμός 5:  Το παράξενο ζώο

Σταθμός 6: Πόσο καλά γνωρίζεις την … Ευρώπη;

Κάθε σταθμός έδινε, τόσο σε κάθε παιδί ξεχωριστά, όσο και στην ομάδα, την ευκαιρία για δημιουργική και απολαυστική ενεργοποίηση προωθώντας θετικές αθλητικές συμπεριφορές. Μέσα από τις διάφορες αθλητικές δοκιμασίες τα παιδιά βοηθήθηκαν στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, έχτισαν την αυτοπεποίθησή τους και ανέπτυξαν αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες συνέβαλαν στην ευγενή άμιλλα, το σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανεκτικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Η Αθλητική Ημερίδα ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα όμορφο, δημοκρατικό και ευχάριστο κλίμα σκορπίζοντας πολλά χαμόγελα στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες ανάλογες δράσεις και συνεργασίες με άλλα σχολεία. Τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους δίδαξαν σωστή αθλητική συμπεριφορά και ευπρέπεια. Συνειδητοποίησαν πως ο αθλητισμός από μόνος του είναι ένα μεγάλο σχολείο, το οποίο δε σε προετοιμάζει μόνο για τους αγώνες, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

   

 

 

 

 

66. Τετάρτη 3 Απριλίου - Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Αγώνος

65. Παρασκευή 29 Μαρτίου - Εορτασμός 1ης Απριλίου 1955

Τα παιδιά των Ε' τάξεων του Σχολείου μας, με τη συνεργασία ομάδας παιδιών από το τμήμα Στ1, ετοίμασαν και παρουσίασαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για να τιμηθεί η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955.

64. Παρασκευή 22 Μαρτίου - Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821 και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Τα παιδιά των Ε' τάξεων του Σχολείου μας, με τη συνεργασία ομάδας παιδιών από το Τμήμα Στ1, ετοίμασαν και παρουσίασαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ζωντανεύοντας στη μνήμη απαράμιλλες σκηνές από τα ιστορικά γεγονότα της επαναστατικής περιόδου. Οι παρευρισκόμενοι ένιωσαν τιμή και δέος για τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, που παρά το γεγονός ότι ήταν πενιχρά εξοπλισμένος και ολιγάριθμος, συγκριτικά με τους κατακτητές Οθωμανούς, έδειξε πως διαθέτει τεράστιο ψυχικό σθένος, επιτυγχάνοντας την αποτίναξη του μακραίωνου τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

63. Παρασκευή 15 Μαρτίου - 1η Διαδικτυακή Συνάντηση Σχολείων για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning

Η Ε’2 τάξη του σχολείου μας συνεχίζει τη συνεργασία της με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability».

Τα παιδιά των τριών σχολείων είχαν την πρώτη διαδικτυακή τους συνάντηση, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024. Η συνάντηση ξεκίνησε με μία γνωριμία, καθώς τα παιδιά είπαν το όνομά τους, την ηλικία τους και την αγαπημένη τους ασχολία. Στη συνέχεια, το κάθε σχολείο παρουσίασε φυτά, αρωματικά, θάμνους και δέντρα της πατρίδας του. Η τηλε-συνάντηση έκλεισε με ένα διαδικτυακό κουίζ στο οποίο τα παιδιά έπρεπε να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με θέμα τις παρουσιάσεις που είχαν προηγηθεί για τη χλωρίδα του κάθε νησιού.

Η διαδικτυακή συνάντηση άρεσε σε όλα τα παιδιά, γιατί είχε πολλαπλά οφέλη, τη γνωριμία μεταξύ τους, τη μάθηση φυτών άλλων χωρών και φυσικά, τη διασκέδαση! Η συνεργασία συνεχίζεται με νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες!

62. Τετάρτη 14 Μαρτίου - Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 οι μαθητές της Δ' τάξης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού. Τα παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσειακής αγωγής "ΚΥΠΡΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ" όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Μουσείο μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης. Μέσω της παρατήρησης των εκθεμάτων ανακάλυπταν στοιχεία και γνώσεις που τους οδηγούσαν στην απάντηση ενός γρίφου που τους δόθηκε στην αρχή της ξενάγησης από την υπεύθυνη. Ακολούθως, τα παιδιά, συνοδευόμενα πάντα από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κατέληξαν στο Δημόσιο Κήπο για παιχνίδι και ξεκούραση.

61. Παρασκευή 8 Μαρτίου - Σχεδιασμός και Κατασκευή Θερμοκηπίου

Τα παιδιά των Ε'2 και Στ'2 τάξεων, αφού παρακολούθησαν παρουσίαση σχετική με τα θερμοκήπια, σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα δικά τους θερμοκήπια από ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι νερού. Στο θερμοκήπιό τους φύτεψαν σπόρους κολοκύθας που μας δόθηκαν από την κ. Χρυστάλλα Πιτσιλλίδου κατά τη διακόσμηση κυπριακού κολοτζιού.

 

60. Πέμπτη 7 Μαρτίου - Τσικνοπέμπτη

Ακολουθώντας τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, οι μαθητές/τριες, πέρασαν ευχάριστα τη μέρα τους παίζοντας παραδοσιακά κυπριακά  παιχνίδια, όπως αυγοδρομίες, μαντίλι, ουρές, διελκυστίνδα (κοινώς "σχοινί"), σακουλοδρομιες κ.ά.. Φυσικά δεν έλειπε η μουσική, ο χορός και το γλέντι από μικρούς και μεγάλους.

59. Τετάρτη 6 Μαρτίου - Διακόσμηση κυπριακού κολοτζιού

Στο πλαίσιο του μαθήματος της εικαστικής αγωγής και με δαπάνη του Προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+, προσκλήθηκε στο Σχολείο η κ. Χρυστάλλα Πιτσιλλίδου στις 06.03.2024 για να μυήσει τα παιδιά στην τέχνη του πλουμίσματος (διακόσμησης) κυπριακού κολοτζιού. Το εργαστήριο πλουμίσματος έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης της σχολικής μας μονάδας και σ’ αυτό τα παιδιά, αφού αρχικά ενημερώθηκαν για τις χρήσεις του κολοτζιού στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων σε προηγούμενες δεκαετίες (ως δοχείο φύλαξης λαδιού, κρασιού, νερού) και τις τεχνικές διακόσμησης, στη συνέχεια ξεδίπλωσαν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους προσπαθώντας το καθένα να διακοσμήσει το δικό του κολότζι.

58. Τρίτη 5 Μαρτίου - Εκπαιδευτική Συναυλία Μουσικού Σχολείου

Στις 05.03.2024 τα παιδιά των τάξεων Στ'1 και Ε'1 επισκέφτηκαν το Λανίτειο Θέατρο, όπου απόλαυσαν την εκπαιδευτική συναυλία της Συμφωνικής Μπάντας του Μουσικού Σχολείου «Μάριος Τόκας». Στο πλαίσιο της συναυλίας, τα παιδιά γνώρισαν τα όργανα που απαρτίζουν τη Συμφωνική Μπάντα και παράλληλα ενημερώθηκαν από τη Διευθύνουσα του Μουσικού Σχολείου για την ημερομηνία και τις προϋποθέσεις εισδοχής στο Μουσικό Σχολείο, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου, το κλίμα εντός του Σχολείου και τις προοπτικές σταδιοδρομίας μετά την αποφοίτηση. Ακολούθως τα παιδιά, συνοδευόμενα πάντα από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, κατέληξαν στο Δημόσιο Κήπο για παιχνίδι και ξεκούραση.

57. Παρασκευή 1η Μαρτίου - ΔΡΑΣΕ+ και συνδιδασκαλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ καθιερώθηκε ο θεσμός του δεύτερου εκπαιδευτικού στην τάξη για στήριξη όλων των παιδιών και ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών. Για τον σκοπό αυτό, οι Χρίστος Βούρας και Τώνια Πίττα, οι οποίοι τη φετινή χρονιά μοιράζονται τη Δ’ τάξη στο Στ’ Δημοτικό Αγίου Νικολάου (ΚΒ) παρουσίασαν δειγματικό μάθημα συνδιδασκαλίας στα Μαθηματικά ενώπιον εκπαιδευτικών και εκπροσώπων του ΥΠΑΝ.

Αν και είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια του θεσμού, ήδη παρατηρείται βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αφού υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση και μεγαλύτερη στήριξη στα παιδιά. Τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα της συνδιδασκαλίας είναι εμφανή τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Κατά τη γνώμη μας, το σημαντικότερο όφελος που έχει η συνδιδασκαλία για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι μπορούν να  διαφοροποιούν ουσιαστικά τη διδασκαλία τους με τρόπο πιο αποτελεσματικό για τα παιδιά, ενσωματώνοντας νέες στρατηγικές. Επίσης  κατά τη διάρκεια της συνδιδασκαλίας οι σχέσεις που χαρακτηρίζει τους εκπαιδευτικούς είναι σχέσεις «συναδελφικής αλληλεπίδρασης», αφού ο ένας εκπαιδευτικός μαθαίνει από τον άλλον, κάτι που βοηθά στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.  Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να ανανεώνονται πνευματικά, γνωστικά, επαγγελματικά και κοινωνικά.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σημαντικά οφέλη από τη συνδιδασκαλία έχουν και οι μαθητές, τόσο αυτοί που έχουν πιο χαμηλές επιδόσεις, όσο και αυτοί με ψηλές επιδόσεις, διότι η μαθησιακή διαδικασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ξεφεύγει από το παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο κλίμα στη τάξη που επιτρέπει όλους τους μαθητές να συμμετέχουν στο μάθημα.

Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που έχει για τους μαθητές η συνδιδασκαλία είναι ότι συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα, δεν είναι πλέον παθητικοί δέκτες, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους και να αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιεχόμενο του μαθήματος, με την χρήση της παράλληλης μάθησης και διδασκαλίας μέσα από μικρότερες ομάδες. 

Ακόμη, στους μαθητές προβάλλεται το ομαδικό πνεύμα που έχουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της συνδιδασκαλίας. Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα της συνδιδασκαλίας είναι ότι οι δυο εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών.

Η  συγκεκριμένη διαδικασία  έχει, λοιπόν, πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχτεί ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στον θεσμό, αφού υπάρχουν και οι δυσκολίες του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα συνεχής στήριξη των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών. Επίσης πρέπει να υπάρχει διοικητική υποστήριξη, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συνσχεδιάζουν και να συμπρογραμματίζουν μαζί τη διδασκαλία.

 

 

 

 

 

56. 26 -28 Φεβρουαρίου - Φορέας υποδοχής το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1

Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου 2024 (26-28/02/2024) επέλεξε ομάδα επτά εκπαιδευτικών από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, για παρακολούθηση σκιώδους εργασίας στο Σχολείο μας, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου. Η παρακολούθηση του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης έγινε στο πλαίσιο του διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο στο Αγρίνιο.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό εκπαιδευτικοί και μαθητές άνοιξαν τις πόρτες των τάξεων τους, για να υποδεκτούν τους φιλοξενούμενούς τους, οι οποίοι πέρασαν τρεις πολύ δημιουργικές, όμορφες και γεμάτες ημέρες, για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού τους πρότζεκτ. 

Οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί αρχικά, ξεναγήθηκαν σε όλες τις τάξεις του Σχολείου (Δ’ – Στ’), ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση από το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και να γνωρίσουν τους Κύπριους συναδέλφους και τους μαθητές τους. Ακολούθως, παρακολούθησαν μαθήματα Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας, σε διάφορες τάξεις και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε τάξη αλλογλώσσων. Και οι δύο πλευρές, αντάλλαξαν καλές πρακτικές, ιδέες, προβληματισμούς σχετικά με τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος του δημοτικού σχολείου, τον τρόπο διεξαγωγής τους στα σχολεία τους, αλλά και διάφορα άλλα θέματα και δυσκολίες που άπτονται της χώρας προέλευσης του μαθητικού πληθυσμό τους.

Είδαν τον τρόπο εμπλοκής και ενεργοποίησης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, για την προσέλκυση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών. Επιπρόσθετα, οικειοποιήθηκαν δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διαφοροποίησης και διαφορετικότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός χαρούμενου, δημιουργικού και ευχάριστου για όλους, σχολείου. Συνάμα, έβαλαν τα άσπρα τους μπλουζάκια και τα τζιν τους και συμμετείχαν με όλο τον μαθητικό και εκπαιδευτικό πληθυσμό στην εκδήλωση για την Ημέρα των Σπανίων Γενετικών Παθήσεων (10 χρόνια ΠΣΣΓΠ – Μοναδικά Χαμόγελα).

Οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεκλέψουν και λίγο χρόνο από την ολιγοήμερη παραμονή τους στο νησί, να γνωρίσουν την κυπριακή φιλοξενία και  κουλτούρα, να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον λαό του. Επισκέφτηκαν το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, τη μαρίνα της πόλης, την παλιά Λεμεσό, τον Άγιο Αμβρόσιο. Έφτιαξαν παραδοσιακό παλουζέ, χαλλούμι, αναρή, καθώς γεύτηκαν τη γνωστή Κουμανταρία και την κυπριακή κουζίνα.

Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου με τη φιλοξενία αυτή, ανοίγει νέο παράθυρο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, λειτουργεί ως φορέας υποδοχής εκπαιδευτικών από άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, με σκοπό να παρέχει μαθήματα παρακολούθησης σκιώδους εργασίας. Από τον Ιανουάριο του 2023 κατέχει τη Διαπίστευση της ΒΔ1, στοχεύοντας στη διεθνοποίησή του. Με τη συνεργασία αυτή κάνει νέα ξεκινήματα, επιδιώκοντας σε διάφορα ανοίγματα, εκπαιδευτικά και μη, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με σχολεία της Ευρώπης προς όφελος ολόκληρης της σχολικής μονάδας, αλλά και όσων σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με αυτήν.

55. Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου - Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Άγιο Αμβρόσιο

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου οι Ε' τάξεις του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το χωριό Άγιο Αμβρόσιο. Εκεί, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΔΡΑ.Σ.Ε.+. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Αμβροσίου, ξεναγήθηκαν στο Αθλητικό Μουσείο “Νενικήκαμεν” και παρασκεύασαν παραδοσιακά προϊόντα, χαλούμι και αναρή.

54. Τρίτη 27 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Μέρα Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου οι δύο κύκλοι του Σχολείου μας (ΚΑ και ΚΒ) ενώθηκαν μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα» για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Μέρα Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων, μέσα από την καθιερωμένη πλέον Παγκόσμια καμπάνια «Wear That You Care». Μαθητές, μαθήτριες και προσωπικό του σχολείου φόρεσαν παντελόνια jeans ως συμβολισμό των γονιδίων (genes) και φωτογραφήθηκαν με τα χέρια ψηλά δείχνοντας έτσι την υποστήριξη στους συνανθρώπους μας με σπάνιες παθήσεις.

     

 

 

 

 

 

53. Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου - "Γνωριμία με την Ελιά"

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με την Κυπριακή παράδοση οι μαθητές/τριες των Δ' τάξεων του Σχολείου μας πραγματοποίησαν την Πέμπτη  22 Φεβρουαρίου  εκπαιδευτική εκδρομή στις Αγγλισίδες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσείο Αιωνόβιας Ελιάς». Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, τις αξίες του τόπου μας.
Η ξενάγηση εκτυλίσσεται σε διάφορους σταθμούς, τη γνωριμία με το  αιωνόβιο δέντρο, τον παλιό παραδοσιακό τρόπο παραγωγής λαδιού, τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής, καθώς και την ετοιμασία της δίκης τους χωριάτικης ελιόπιτας. Σε κάθε σταθμό οι μαθητές/τριες έμαθαν και γνώρισαν πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις.
Στο τέλος, κάθε μαθητής/τρια πήρε αναμνηστικό δώρο από το κοινοτικό συμβούλιο Αγγλισίδων. Ευχαριστούμε θερμά το κοινοτικό συμβούλιο, καθώς και τον κ. Χριστάκη Ανδρέου για τη θερμή υποδοχή.

52. 19 - 25 Φεβρουαρίου - Στην τροπική Μαδέρα για δραστηριότητες Ρομποτικής: Νέα ρομποτικά ταξίδια για το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου με φόντο τον Ατλαντικό Ωκεανό

Στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, πραγματοποιήθηκε η όγδοη κατά σειρά διακρατική κινητικότητα, στα πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2, με θέμα: “Robotics yesterday, today, tomorrow. Its interaction with the environment”. Στην κινητικότητα, η οποία έλαβε χώρα στο χωριό Σαντάνα, το χωριό με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά τρίγωνα σπιτάκια, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα εννέα εταιρικά σχολεία, από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, τη Β. Μακεδονία, την Τουρκία, την Κροατία και την Κύπρο.

Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 18-25 Φεβρουαρίου 2024. Το κυπριακό σχολείο εκπροσώπησαν η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χριστάκη Φίλιππου, συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΚΑ1 και ΚΑ2, οι οποίες συνόδευσαν τέσσερις μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων, τον Γιώργο, τη Μαρία, τον Παντελή και τη Σοφία.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, που έλαβαν χώρα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Σαντάνα, οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του πορτογαλικού σχολείου γύρω από τη Ρομποτική. Εκεί, κάτω από τις οδηγίες και την στήριξη των τοπικών εκπαιδευτικών, αλλά και των εκπαιδευτικών που τους συνόδεψαν, τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους και έφτιαξαν τις δικές τους μηχανές, τα δικά τους ρομπότ. Μέσα σε ένα δημοκρατικό, εποικοδομητικό και ευχάριστο κλίμα, αλληλεπίδρασαν, έδωσαν οδηγίες, έπαιξαν, γέλασαν, χάρηκαν, έφτιαξαν τα δικά τους αυτοκίνητα, έκαναν φίλους από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι διάφορες δραστηριότητες κέντρισαν το ενδιαφέρον και την προσοχή των παιδιών, κι έτσι μπόρεσαν να βελτιώσουν την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων και να αναπτύξουν σε σημαντικό βαθμό την υπολογιστική τους σκέψη.

Επιπρόσθετα, οι παρευρισκόμενοι από τα διάφορα εταιρικά σχολεία μπόρεσαν να γνωρίσουν το νησί και να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Ψηλά καταπράσινα βουνά, υπέροχες διαδρομές με ευωδιές από τροπικά λουλούδια και δέντρα, εξωτικές παραλίες και γραφικές μαρίνες με μαγευτική θέα, ήταν μερικά από τα όσα είδαν και θαύμασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Οι εκπρόσωποι των εννέα σχολείων επισκέφτηκαν το Capo Girão, το θεματικό πάρκο της Σαντάνα, τις περιοχές S. Jorge, S. Vicente, το Porto Moniz, την περιοχή Machico, το τροπικό πάρκο στην πρωτεύουσα Φουνσιάλ, το μουσείο του Κριστιάνο Ρονάλντο, την ανοικτή αγορά, καθώς επίσης ανέβηκαν σε τηλεφερίκ απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από ψηλά.

Η εβδομάδα κύλησε για όλους όμορφα, ευχάριστα και δημιουργικά. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, για άλλη μια φορά, κατάφερε να δημιουργήσει ξεχωριστές αναμνήσεις και να φέρει πολλά χαμόγελα ικανοποίησης και χαράς σε όλους. Το ραντεβού για το Πρόγραμμα της Ρομποτικής ανανεώθηκε για τα τέλη Ιουνίου 2024, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου εκεί οι τοπικοί συντονιστές των εταιρικών σχολείων θα αξιολογήσουν τη διετή συνεργασία και θα ολοκληρώσουν το διακρατικό Πρόγραμμα.

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

51. Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου - Ημερίδα Διαφοροποίησης «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα»

Μια όμορφη εμπειρία έζησαν οι μαθητές της Ε’2 και της Στ’2 του Στ’ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου, στις 14 Φεβρουαρίου 2024, όταν κάθισαν στα ίδια θρανία με τα παιδιά των Ε’ τάξεων του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών. Η ιδέα για συνεργασία με συνδιδασκαλία γεννήθηκε με αφορμή ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ της Βασικής Δράσης 1, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, τον Δεκέμβριο του 2023, με θέμα τη Διαφοροποίηση, το οποίο παρακολούθησαν η διευθύντρια Ιλιάδα Τοφαρίδου και η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χρ. Φιλίππου.

Με βασικό θέμα τη Διαφοροποίηση, αλλά και τη Διαφορετικότητα, οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Παναγιώτου, Μαρία Ελευθερίου και Αγγέλα Χρ. Φιλίππου ένωσαν δυνάμεις, με τη συμβολή και υποστήριξη της διευθύντριας Ιλιάδας Τοφαρίδου, και οργάνωσαν ένα διαθεματικό μάθημα, βασισμένο στο βιβλίο του Νικόλα Ανδρικόπουλου με τίτλο: «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους».

Το πρώτο ογδοντάλεπτο της ημερίδας αναλώθηκε σε διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες γύρω από το περιεχόμενο και την κατανόηση του λογοτεχνικού βιβλίου. Σκοπός ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να εργαστούν, να συνεργαστούν και να δραστηριοποιηθούν μέσα στις μικτού τύπου ομάδες τους, ανάλογα με τον βαθμό και τον τρόπο πρόσληψης της γνώσης από τον καθένα/καθεμιά ξεχωριστά. Έγινε προσπάθεια διαβάθμισης των εργασιών, εντός αλλά και εκτός των ομάδων, στο σύνολο της τάξης. Σκοπός των εκπαιδευτικών ήταν να βοηθηθεί ο/η προικισμένος/η μαθητής/τρια να προχωρήσει βαθύτερα, ο/η «αδύνατος/η» μαθητής/τρια να «στηριχθεί» και να αρχίσει ανοδική πορεία, όπως και σε κάθε άλλο μαθητή/τρια να βελτιωθεί.

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τη στρατηγική διαφοροποίησης: εναλλακτικούς τρόπους Εργασίας/Οργάνωσης, καθώς και μέσω της αξιοποίησης των κέντρων μάθησης/ ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκαν τέσσερις σταθμοί-στάδια μάθησης. Κάθε παιδί, μέσα στην ομάδα του, δραστηριοποιήθηκε δημιουργικά και συνεργατικά περνώντας από όλους τους σταθμούς, οι οποίοι ακολουθούσαν την κυκλική μορφή. Πιο αναλυτικά:

Σταθμός 1 - Κινητικά Παιχνίδια Συνεργασίας

Στον πρώτο σταθμό, τα παιδιά των τεσσάρων τάξεων συμμετείχαν σε αθλητικά, κινητικά παιχνίδια. Εκεί κλήθηκαν να συνεργαστούν σε διάφορες, όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Σταθμός 2 - Ανθρώπινη βιβλιοθήκη

Στον δεύτερο σταθμό, έγινε αξιοποίηση της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, στην οποία οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, η οποία μοιράστηκε εμπειρίες από τη συμμετοχή της σε αποστολή στην Αφρική. Τους έδειξε σχετικό φωτογραφικό, καθώς και άλλο υλικό που μάζεψε από τη μαύρη ήπειρο. Ακολούθως, η εκπαιδευτικός απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριών, τις οποίες ετοίμασαν είτε ατομικά είτε ομαδικά.

Σταθμός 3 - Θεατρικό παιχνίδι

Στον τρίτο σταθμό, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν άλλοτε ατομικά κι άλλοτε σε δυάδες ή σε μεγαλύτερες ομάδες, δραματοποιώντας σκηνή/ές από το παραμύθι της επιλογής τους.  Χρησιμοποιώντας την τεχνική της παγωμένης εικόνας, όλα τα παιδιά εκτέλεσαν άψογα τον ρόλο τους και δημιούργησαν ένα όμορφο αποτέλεσμα, που άλλοτε τα έκαναν να συγκινηθούν, να στενοχωρηθούν, να κλάψουν κι άλλοτε να χαρούν και να σκάσουν στα γέλια.

Σταθμός 4 - Εργαστήριο Αγωγής Υγείας και κατασκευών

Ο τέταρτος σταθμός ήταν ένα Εργαστήριο Αγωγής Υγείας και κατασκευών εικαστικών συνθέσεων, στον οποίο τα παιδιά κλήθηκαν, εμπνευσμένα από τους ήρωες της ιστορίας, «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους», να κατασκευάσουν διαφορετικούς, χρωματιστούς ανθρώπους με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά.

Η όλη προσπάθεια έγινε με πολλή όρεξη και αγάπη από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και το αποτέλεσμα φαίνεται να ευχαρίστησε, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην Ημερίδα. Η ξεχωριστή, προσωπική πινελιά όλων όσοι έλαβαν μέρος, από τους μικρούς μαθητές/τριες μέχρι τους μεγαλύτερους, τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, και το ιδιαίτερο χρώμα καθενός, γέμισαν με χρώματα την ημέρα όλων, όπως και την κάθε μικρή ή μεγάλη γνώση, δεξιότητα και εμπειρία που αποκόμισαν. Η ημέρα, με τον τρόπο και τον ρυθμό που κύλησε, έβγαλε όλους έξω από τη ρουτίνα και τα συνηθισμένα και έφερε πολλά χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης στα πρόσωπα. Γέμισε με χρώματα και αρώματα κάθε στιγμή της μοιράζοντας αισιόδοξα για τη συνέχεια, μηνύματα, αφού στην τελική «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα».

Ευχαριστίες: Στις διευθύντριες των δύο σχολείων, Δρ Ιλιάδα Τοφαρίδου και Βασούλα Κούλα και στους/στις εκπαιδευτικούς Μαρίνο Καραγιώργη (ΒΔ), Αλεξία Μανδριώτου,  Σωτήρη Νικολάου, Έφη Χατζηκωνσταντή, Βασίλη Βασιλείου και Στέλλα Κλεοβούλου για την πολύτιμη βοήθειά και την όρεξή τους που οδήγησε στο όμορφο, χρωματιστό αποτέλεσμα. 

50. Τρίτη 13 Φεβρουαρίου - Storytelling

Στο πλαίσιο του μήνα φιλαναγνωσίας και του μαθήματος των Αγγλικών παρουσιάστηκαν τα παραμύθια ‘The class who came to tea’ στα παιδιά των Δ’ τάξεων, ‘The selfish crocodile’ στα παιδιά των Ε’ τάξεων και ‘The enormous turnip’ στα παιδιά των Στ’ τάξεων.

Τα παραμύθια αποτελούν ένα πολύτιμο διδακτικό εργαλείο στο μάθημα των Αγγλικών, καθώς προάγουν τη θετική στάση των παιδιών απέναντι στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας, ενώ παράλληλα τους ανοίγουν παράθυρα σε άλλους πολιτισμούς.

Το storytelling στο μάθημα των Αγγλικών γίνεται σε τρία στάδια: pre-storytelling, while-storytelling και after-storytelling. Στο πρώτο στάδιο, τα παιδιά προετοιμάζονται κατάλληλα (π.χ. εκμάθηση απαραίτητου λεξιλογίου) για να μπορούν να παρακολουθήσουν την ιστορία. Στο δεύτερο στάδιο, γίνεται η αφήγηση του παραμυθιού και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν ενεργά (π.χ. περιγράφοντας τις εικόνες ή προβλέποντας τη συνέχεια του παραμυθιού). Και τέλος, στο τρίτο στάδιο γίνεται η εξάσκηση και η εμπέδωση του νέου λεξιλογίου, αλλά παράλληλα γίνεται και η συζήτηση για το περιεχόμενο και τα μηνύματα της ιστορίας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να απολαμβάνουν τις ιστορίες και η εκμάθηση της ξένης γλώσσας να γίνεται αβίαστα.

49. Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου - Γνωριμία με τα Ολυμπιακά Αθλήματα

Τη Δευτέρα, 12/2/24, οι μαθητές των Ε' ταξεων του Στ' Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γνωριμία με Ολυμπιακά Αθλήματα" που διεξάχθηκε στο Αθλητικό κέντρο Σπύρου Κυπριανού. Η ημερίδα αποτελείτο από δύο μέρη. 

Στο πρώτο μέρος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον αθλητή σκοποβολής κύριο Λεύκιο Μιλτιάδη, ο οποίος τους μίλησε για τα θετικά του αθλητισμού καθώς επίσης τους έλυσε πολλές από τις απορίες τους. Η ενότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΝ (Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού) με το Αθλητικό Γραφείο του Δήμου Λεμεσού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα παιδιά, με την καθοδήγηση των προπονητών των αθλητικών ομοσποδιών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποια από τα ολυμπιακά αθλήματα καθώς επίσης είχαν τη σημαντική εμπειρία να μάθουν μέσα από την παρουσίαση των κανονισμών και της τεχνικής διάφορων ολυμπιακών αθλημάτων όπως της πετόσφαιρας, του μπατμιντον και της καλαθόσφαιρας. Επιπλέον μπόρεσαν για πρώτη φορά να έρθουν σε επαφή με λιγότερα γνωστά αθλήματα όπως αυτά της άρσης βαρών, της τοξοβολίας και του γκολφ κ.ά..

Στο τέλος της μέρας οι μαθητές έμαθαν ο,τι φεύγοντας από μια προπόνηση θα πρέπει να νιώθουν το αίσθημα της ευχαρίστησης και να τους εκφράζει το άθλημα που κάνουν. Να επενδύσουν χρόνο στον εαυτό τους και όχι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αφού μέσα από τον αθλητισμό μπορούν να χτίσουν ένα υγιές σώμα.

48. Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου - Επίσκεψη στην ΑΕΚ Αρένα

Στο πλαίσιο του Μήνα Γραμμάτων και Τεχνών οι μαθητές των Δ τάξεων και Στ'1 του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου  εκπαιδευτική εκδρομή στη Λάρνακα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενάγηση στην ARENA».

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν ένα αθλητικό γήπεδο αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, στάσεις αθλητοπρέπειας και υγιούς φίλαθλης κουλτούρας.

Η ξενάγηση εκτυλίσσεται σε διάφορους σταθμούς, όπως τα δημοσιογραφικά θεωρεία, την αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου, τα αποδυτήρια, τον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες κ.ά. Σε κάθε σταθμό πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ειδικά φύλλα εργασίας, αλλά και βιωματικές ασκήσεις.

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να ξεκουραστούν στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Τα παιδιά πέρασαν ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό πρωινό και αποχώρησαν ενθουσιασμένα για την αξέχαστη εμπειρία που είχαν την τύχη να βιώσουν.

47. Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου - Λογοτέχνες στο Σχολείο μας

Στο πλαίσιο του μήνα Γραμμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, επισκέφτηκε το Σχολείο η φιλόλογος και συγγραφέας Σύλβια Λουκά στις 05.02.2024 για να παρουσιάσει στα παιδιά των Τμημάτων Δ’1, Δ’2 και Ε’2 το βιβλίο της "Γιαγιά, Σοφία".

Στο βιβλίο, υπάρχουν δύο ηρωίδες:

Η γιαγιά, μόνη της, βλέπει τον κόσμο από το παράθυρο του σπιτιού της.

Η Σοφία, ένα κορίτσι που περνά καθημερινά από το σπίτι της γιαγιάς, την “υιοθετεί” κατά κάποιο τρόπο, αφού πρόσφατα έζησε την απώλεια της δικής της γιαγιάς.

Έτσι, οι καρδιές τους ενώνονται κι ο πόνος τους απαλύνεται.

Στην εικονογράφηση κρύβεται και μια άλλη ιστορία, που αφορά στο δράμα της Κύπρου ως μια υπενθύμιση προς όλους για την πατρίδα μας”.

Η συγγραφέας μέσα από δραστηριότητες υπόδυσης ρόλων και ασκήσεις συναισθηματικής αγωγής, βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τα μηνύματα της ιστορίας.

«Εκεί που κατοικούν τα όνειρα

και περιπλανιέται η ψυχή,

εκεί θα βρεις την ομορφιά.

Μέσα σου.»

Στίχοι από το βιβλίο της συγγραφέως Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, με τίτλο «Ποίηση με Θέα», την οποία είχαμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας, στο Σχολείο μας, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, τη Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024.

Η κ. Γεωργία, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στην πρόσκλησή μας, στο πλαίσιο του αφιερώματος στα Γράμματα, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό μίλησε στα παιδιά των Στ’ τάξεων, για τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

Αφού διάβασε ένα από τα βιβλία της, το «Ομορφαίνει η αγάπη τους ανθρώπους», συζήτησε με τα παιδιά για τα βιβλία, την αξία και τη συνεισφορά τους σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ακολούθως, απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριών που διψούσαν να μάθουν περισσότερα για εκείνην και το συγγραφικό της έργο.

Ο χρόνος κύλησε όμορφα κι εποικοδομητικά, χωρίς κανένας από τους παρευρισκόμενους να καταλάβει πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο χρόνος. Η συνάντηση με τη συγγραφέα μας ολοκληρώθηκε με την εξασφάλιση μιας υπόσχεσης, να την έχουμε ξανά κοντά μας.

Κ. Γεωργία μας, υπέροχή μας συγγραφέα, σε ευχαριστούμε θερμά για την ξεχωριστή σου παρουσία στο Σχολείο μας! 

46. Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Φυτά στο Διάστημα»

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 οι Ε’2 και Στ’2 τάξεις επισκέφθηκαν την Ιδιωτική Σχολή Pascal για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυτά στο Διάστημα». Τα παιδιά μελέτησαν τους λόγους που μπορεί να μας οδηγήσουν να ζήσουμε στο Διάστημα, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος ή ένας πυρηνικός πόλεμος. Παράλληλα, ερεύνησαν τους τρόπους που μπορούμε να τρεφόμαστε σε έναν άλλο – φιλόξενο σε ζωή – πλανήτη, την επίδραση που θα έχει το Διάστημα στους σπόρους και πώς θα καλλιεργούμε την τροφή μας. Επιπλέον, έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια με το ρομπότ και ανακάλυψαν τον κόσμο του εκτυπωτή 3D.

45. Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου - 2η Δραστηριότητα Etwinning - Γνωριμία

Η Ε’2 τάξη του σχολείου μας συνεχίζει τη συνεργασία της με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Etwinning, στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability». Τα παιδιά και των τριών σχολείων έγραψαν στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα Padlet, το όνομα και την ηλικία τους, το αγαπημένο τους μάθημα, ασχολία/ δραστηριότητα και φαγητό, ώστε να έρθουν πιο κοντά παρόλο που βρίσκονται τόσο μακριά.

Η συνεργασία συνεχίζεται και αναμένονται ακόμα περισσότερες δραστηριότητες.

 

 

 

44. Τετάρτη 31 Ιανουαρίου - Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές - "Ευ αγωνίζεσθαι"

Στο πλαίσιο του Μήνα Γραμμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 26/1/24-23/2/24" έγινε στις 31/1/24 και ώρα 9.30 π.μ. εκδήλωση με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές στο Σχολείο μας. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση του Σχολείου σε συνεργασία με τον Δάσκαλο Φυσικής Αγωγής κύριο Αντρέα Βασιλείου και τη Γραμματέα του Σχολείου μας κυρία Φάνη Παπαβασιλείου.Ο στόχος ήταν είναι και θα είναι το "Ευ αγωνίζεσθαι"!
Οι Λοΐζος Μαυρουδής ΑΕΛ,Δημήτρης Μιλτιάδους Τερματοφύλακας ΑΠΟΛΛΩΝ και Μάριος Μακρίδης ΑΡΗΣ, μας μετέφεραν την ατμόσφαιρα της εποχής τους(εγκαταστάσεις,εξοπλισμό,μικροπωλητές έξω από το γήπεδο,κ.ά.).Μαζί τους ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπίδης Ερευνητής/Μελετητής και ο κύριος Τάκης Μιχαήλ,που συντόνιζε την εκδήλωση.
Ο τερματοφύλακας αγωνιζόταν χωρίς γάντια και μέσα στις λάσπες. Ο παίκτης από τις αλάνες σε κλειστό γήπεδο με γρασίδι,που φάνταζε όνειρο.Θα ήθελα να ξεκινήσω από το τέλος.Ο κύριος Λοΐζος Μαυρουδής είπε ότι αυτό που μένει τελικά στην ιστορία δεν είναι πόσα τέρματα έβαλες, αλλά πόσο καλός χαρακτήρας ήσουν. Εκείνο που πρέπει να ανταγωνιστείς είναι πρώτον και κύριον ο εαυτός σου.Δηλαδή να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος.Να σέβεσαι την νίκη αλλά και την ήττα.  Ο κύριος Μάριος Μακρίδης είπε αρχικά ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τη διαφορά του οπαδού από το φίλαθλο. Να είμαστε σωστοί και αξιοπρεπείς φίλαθλοι. Να χειροκροτάμε το τέρμα της ομάδας μας,αλλά και της αντίπαλης ομάδας. Αξιοσημείωτα περιστατικά.Ο τερματοφύλακας Δημήτρης Μιλτιάδους,θυμάται που είχε χάσει ένα τέρμα αδικαιολόγητα.Νόμιζε θα ήταν σέντρα.Έσκυψε το κεφάλι.Πήγε ο παίκτης που σκόραρε. Του λέει:"Μη ντρέπεσαι.Για σέντρα πήγαινα.Τυχαία το έβαλα.Ήθελα να πασάρω!". Ο Λοΐζος Μαυρουδής θυμάται που έπαιζε στην Ολλανδία και απογοητευμένος από το αποτέλεσμα,λύγισε.Πήγε ένας σπουδαίος παίκτης και τον ενθάρρυνε. Του είπε:" Να είσαι περήφανος που παίζεις σε τέτοιας εμβέλειας γήπεδο.Τιμή σου!  Ο δάσκαλος της Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας κύριος Αντρέας Βασιλείου μας παρουσίασε και άλλα βίντεο που δείχνουν "Fair play"-Δίκαιο παιχνίδι με επεξηγήσεις, στην ιστορία του Αθλητισμού γενικότερα. Στη συνέχεια, δύο μαθητές από κάθε τμήμα υπέβαλαν ερωτήσεις.Από τις απαντήσεις φάνηκε ότι ήταν αγαπημένοι και αδελφωμένοι οι παίκτες.Έβγαιναν μαζί, διασκέδαζαν, μοιράζονταν λύπες και χαρές, όχι μόνο έξω από το παιχνίδι,αλλά και μέσα στο γήπεδο.Αφού να φανταστείτε, δεν χώριζαν τους παίκτες της μιας ομάδας από την άλλη στις κερκίδες. Επίσης,όπως είδαμε και σε φωτογραφία τα πόδια των θεατών στις καρέκλες αγγίζουν σχεδόν τα πόδια των παικτών, χωρίς περιφράξεις.Τα πράγματα ήταν ήρεμα,απλά,χαλαρά,φιλικά.Έπαιζαν για να απολαύσουν το  ποδόσφαιρο.Τη δε φανέλα της ομάδας τους,μιας και την φορούσαν δεν την άλλαζαν.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Επιθεωρήτρια Γενικών Μαθημάτων του Σχολείου μας, κυρία Μαρία Τράγκολα.Παρακολούθησε η Διευθύντρια του Ά Κύκλου κυρία Μαριάννα Ανδρέου, καθώς και μέλη του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου μας.

43. Δευτέρα 29 Ιανουαρίου - Ημερίδα Φιλαναγνωσίας

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς να κάνουμε τους μαθητές/τριές μας να αγαπήσουν τα βιβλία. Η ημερίδα Φιλαναγνωσίας είναι ένας τρόπος γι’ αυτό τον σκοπό. Σκοπός της φιλαναγνωσίας είναι η εξοικείωση του παιδιού με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Στο πλαίσιο του στόχου για την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας, πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο μας πολλές δράσεις – κι ακόμη περισσότερες ακολουθούν!

Στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, την 3η και 4η περίοδο έγινε μια εκδήλωση στο Θέατρο του Σχολείου μας. Οι Δ’ Τάξεις (Δ’1 και Δ’2) παρουσίασαν τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Ακόμα, απάγγειλαν δυο ποιήματα για την αξία των βιβλίων. Η έκπληξη της ημέρας ήταν ο δάσκαλος Μουσικής του σχολείου μας κ. Μιχάλης Βασιλείου. Μαζί με τις δασκάλες της Ε’2 κ. Μαρία Ελευθερίου και της Δ’1 κ. Κυριακούλα Κυριάκου ζωντάνεψαν με τις φωνές τους από κοινού, δύο βιβλία. Στο τέλος, ο ίδιος δάσκαλος Μουσικής είπε μαζί με τους μαθητές της Δ’1 τσιαττιστά, που έγραψε η φίλη εκπαιδευτικός Μαρία Κολάνη για την αξία των γραμμάτων.

Την 5η περίοδο έγινε προβολή "Πώς γεννιέται ένα βιβλίο", με κρυπτόλεξο και παντομίμα βασισμένη σε γνωστά παραμύθια. Την 6η περίοδο έγινε προβολή παρουσίασης για το έργο του Τριβιζά. Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την παρουσίαση και κατασκευή "Βιβλιοφάγου" με εξώφυλλα βιβλίων του Τριβιζά. Την έβδομη περίοδο, έγινε κατασκευή σελιδοδείκτη. Στο μάθημα της Τέχνης, Διαγωνισμός Αφίσας για κάθε τμήμα με βραβείο και για όλους τιμητικό δίπλωμα συμμετοχής. Να περιλαμβάνει σχέδιο και σύνθημα για την αξία των βιβλίων.

42. Παρασκευή 26 Ιανουαρίου - Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Λιθόστρωτο Βουνί

Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Στ’ τάξεων επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος ΔΡΑΣΕ, το γραφικό χωριό Βουνί. Εκεί, ξεναγήθηκαν στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού. Είδαν τις βρύσες που φτιάχτηκαν επί αγγλοκρατίας, επισκέφτηκαν το λαϊκό μουσείο, τον παλιό ελιόμυλο, την εκκλησία με τις αγιογραφίες της, το παλιό σχολείο. Ακολούθως, όλοι ανεξαιρέτως συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Φτιάχνω, μυρίζω, γεύομαι…», στην οποία έμαθαν πώς παρασκευάζονται διάφορα παραδοσιακά γλυκά και αρτοσκευάσματα. Έφτιαξαν, μύρισαν και δοκίμασαν καττιμέρια και κουλουράκια με το έψιμα. 

41. Δευτέρα 22 Ιανουαρίου - Διάλεξη για την Οδική Συμπεριφορά

40. 14-20 Ιανουαρίου - Διαστημικές περιπέτειες για το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου

5,4,3,2,1 απογείωση!

Το ΣΤ´ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου ξεκίνησε το ταξίδι του για το διάστημα στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο: "Robotics yesterday, today, tomorrow. Its interaction with the environment and climate". Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Σταθμός (Euro Space Center) στην Transinne του Βελγίου υποδέχτηκε την κυπριακή αποστολή στις 15 Ιανουαρίου 2024. Η αποστολή μας προσγειώθηκε στο σταθμό μετά από μια μικρή στάση για ανεφοδιασμό στη Mons, στις 14 Ιανουαρίου.

Το λευκό του χιονιού μαζί με το επιβλητικό του κτιρίου έδιναν σε όλους την αίσθηση ενός διαστημικού σταθμού στη Σελήνη.

Το πλήρωμα της κυπριακής ομάδας, που το αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Χρίστος Βούρας και Αντρέας Βασιλείου και οι μαθητές Γεγόρ, Σβετλάνα, Κατερίνα, Αντρέας, Ντανιήλ και Ιωάννης, γνωρίστηκε την πρώτη μέρα με τα πληρώματα των άλλων χωρών και ξεκίνησε να ανακαλύπτει το διάστημα.

Ο εντυπωσιακός χώρος, που έδινε συνεχώς την αίσθηση του διαστημικού σταθμού και το καλά δομημένο πρόγραμμα, βοήθησε τους μαθητές μας να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις αποστολές που τους ανατέθηκαν.

Στις πέντε μέρες παραμονής μας στον διαστημικό κέντρο μάθαμε, γνωρίσαμε, εξερευνήσαμε, είδαμε και ανακαλύψαμε πολλά. Περπατήσαμε στο διάστημα, ακούσαμε τη φωνή μας στον Άρη, εξοπλίσαμε δορυφόρο, φτιάξαμε και εκτοξεύσαμε πύραυλο, μάθαμε για τη μικρή και τη μεγάλη άρκτο, τον πολικό αστέρα και τους πλανήτες, περπατήσαμε στη Σελήνη και στον Άρη. Κατευθύναμε διαστημοσυσκευές στον Άρη. Μάθαμε για την καθημερινότητα ενός αστροναύτη, περάσαμε όμως και από τις δύσκολες δοκιμασίες που απαιτούνται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αστροναύτες στις ανάγκες του διαστήματος.

Σε αυτό το ταξίδι δεν ήμασταν μόνοι. Είχαμε συνοδοιπόρους και συνεργάτες τις αποστολές των άλλων χωρών. Η Τουρκία και η Β. Μακεδονία αποτελούσαν τους συνεργάτες μας στις διαστημικές μας αποστολές, ενώ το Βέλγιο και η Ισπανία ολοκλήρωναν την ομάδα στις αποστολές εκείνες που απαιτούνταν περισσότερα άτομα.

Καθημερινά, μετά την ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών, υπήρχε χρόνος για ομαδικά παιχνίδια μνήμης, συνεργασίας, δεξιοτήτων και επίλυσης προβλήματος. Σε κάθε ομάδα υπήρχαν μαθητές από όλες τις χώρες. Έτσι, εκτός από τους συνεργάτες μας στις διαστημικές αποστολές, είχαμε συνεργάτες από Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κροατία.

Οι διαφορετικές γλώσσες δεν μπορούσαν να αποτελέσουν περιοριστικό παράγοντα στην επικοινωνία των παιδιών. Παιδιά από εννέα διαφορετικές χώρες κατάφεραν να συνεργαστούν και να παίξουν. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (ασυνήθιστες για μας) δεν θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο και να στερήσουν από την ομάδα μας την απόλαυση του χιονιού. Στον λιγοστό ελεύθερο μας χρόνο, δεν χάσαμε την ευκαιρία να βγούμε και να παίξουμε παιχνίδια στη χιονισμένη Transinne.

Οι μέρες στον σταθμό πέρασαν πολύ γρήγορα για όλους. Η κυπριακή αποστολή σε μια σύντομη τελετή, στις 19 Ιανουαρίου 2024 στο Euro Space Centre πήρε τα διπλώματά της και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής με ενδιάμεσο πάλι σταθμό τη Mons.

Εκεί οι διοργανωτές, το βελγικό σχολείο, με τοπικούς συντονιστές τον Claude Decleve και την Chrystelle Rainoldi, δεξιώθηκαν όλες τις αποστολές, βράβευσαν την καλύτερη ομάδα και χάρισαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα σε όλες τις αποστολές.

Στις 20 Ιανουαρίου 2024 η ώρα της επιστροφής έφτασε. Το Βέλγιο αποτελεί πλέον μια όμορφη ανάμνηση για όλους. Φεύγοντας παίρνουμε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις, αφήνουμε όμως πίσω τους καινούριους μας φίλους.

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

39. Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 - Κοπή Βασιλόπιτας

Στις 12 Ιανουαρίου ημέρα Παρασκευή γύρω στις 10.30 π.μ. μαζευτήκαμε στο Θέατρο του Σχολείου μας ο Α και ο Β Κύκλος. Είχαμε τη χαρά να μας μοιράσει ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου μας την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Υπήρχε ένα κέρμα για κάθε κύκλο ξεχωριστά, αλλά και ένα για το προσωπικό. Ο τυχερός της χρονιάς κέρδιζε δώρο από το Σύνδεσμο Γονέων. Το πιο ευχάριστο της ημέρας ήταν ότι το φλουρί του Κύκλου Β' κέρδισε ένα παιδί που ήρθε πρόσφατα στο Σχολείο μας από τη γειτονική Συρία!

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  

 

 

 

 

 

38. Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 - Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Etwinning

Τα παιδιά της Ε’2 τάξης του σχολείου μας συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Etwinning στο πρότζεκτ «Green Hands, Great Recipes: Cultivating Sustainability» μαζί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης της Κρήτης και το Σχολείο Circolo didattico san Giovanni Bosco της Κατάνιας στη Σικελία. Στόχος του πρότζεκτ είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της κηπουρικής, τις βιώσιμες πρακτικές και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Σχετίζεται επίσης με την παράδοση των τροφίμων και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η πρώτη δραστηριότητα ήταν η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών οι οποίες κατασκευάστηκαν από φυσικά υλικά που μάζεψαν τα παιδιά από τον κήπο του σχολείου.

 

 

 

 

37. Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου - Talent Show

Το σχολείο μας διοργάνωσε, για την τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο για τις γιορτές, talent show.
Μία ομάδα από μαθητές της Δ2 υποδύθηκαν τους αθλητές της συγχρονισμένης κολύμβησης για το διαγωνισμό ταλέντου που διοργάνωσε το σχολείο μας. Το αποτέλεσμα; Απίθανο αφού έκλεψαν την παράσταση! Με πλήρη απουσία νερού αγόρια και κορίτσια φόρεσαν τα μαγιό τους, τα σκουφάκια και τα γυαλάκια της κολύμβησης και… βούτηξαν πίσω από έναν καταγάλανο μουσαμά, δείχνοντας τι μπορούν να κάνουν στη σκηνή.
Παιδιά των Ε και ΣΤ τάξεων πρόσφεραν θέαμα στο κοινό του σχολείου χορεύοντας break dance, σύγχρονο χορό, παραδοσιακούς χώρους  και τραγουδώντας Χριστουγεννιάτικα τραγούδια . 
Οι μαθητές του σχολείου απόλαυσαν με την ψυχή τους την τελευταία σχολική μέρα πριν το κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

36. Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου - Κλήρωση Χριστουγεννιάτικων Δώρων

Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 ο Άγιος Βασίλης ήταν πολύ γενναιόδωρος μαζί μας. Μαζευτήκαμε στο Θέατρο του Σχολείου μας ο Α' και Β' κύκλος. Έγινε ηλεκτρονική κλήρωση ενώπιον όλων, όπου πολλοί μαθητές από κάθε τμήμα κέρδισαν πολλά και πλούσια δώρα, όπως ποδήλατα, μαθήματα και ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα έγινε κλήρωση και σε κάθε τμήμα ξεχωριστά για άλλα ακόμα  δώρα.Ο Άγιος Βασίλης εδωσε και σε όλους ένα ξύλινο εποχιακό διακοσμητικό.


ΚΑΛΗ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2024! ΜΕ ΠΛΟΥΤΗ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

 

 

 

 

 

 

35. Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου - Ο Άγιος Βασίλης Παραδίδει το Ημερολόγιο στα Παιδιά

34. Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου - Φιλανθρωπικό Παζαράκι με Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές

Το Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κ.Β' οργάνωσε Φιλανθρωπικό Παζαράκι με Χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Θερμές ευχαριστίες από καρδιάς απευθύνουμε στην αγαπημένη φίλη Μαρίνα Βισβίκη που θυσίασε πάρα πολύ κόπο και χρόνο για να ενισχύσει το Παζαράκι μας με τις υπέροχες κατασκευές της! 

Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του!

Γιατί τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς και προσφοράς!

 

 

 

 

33. Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου - Παρασκευή Χριστουγεννιάτικων Μπισκότων

Με λαχτάρα και ανυπομονησία οι μαθητές της Δ1 τάξης του Σχολείου μας περίμεναν τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια να βγουν από τον φούρνο, που με τόσο μεράκι είχαν φτιάξει με τα χεράκια τους. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

 

 

 

 

 

 

 

32. Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου - Σχολικό Ημερολόγιο 2024

Το 2023 ήταν χρονιά επιτυχίας για το Σχολείο μας, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, αφού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την Διαπίστευση για τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1, μέχρι και το 2027. Έχοντας ως θέματα εργασίας, θέματα προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τεχνολογία, την συμπερίληψη, την πολυπολιτισμικότητα και το περιβάλλον, δραστηριοποιηθήκαμε στους τομείς αυτούς, εντός αλλά και εκτός σχολείου, γεμίζοντας τις φαρέτρες μας με γνώσεις, δεξιότητες και μοναδικές εμπειρίες.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας λοιπόν, δημιουργήσαμε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Ημερολόγιο 2024 του Σχολείου μας. Το Ημερολόγιο είναι μια όμορφη προσπάθεια, στην οποία επενδύθηκε μεν χρόνος και κόπος, αλλά δημιουργήθηκε δε, με πολύ μεράκι, αγάπη και ζήλο, ώστε να παρουσιάζει μέρος της δουλειάς που ξεκινήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχίσουμε για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο, αξίζουν πολλά “Συγχαρητήρια” και “ Μπράβο”. Όλοι ανεξαιρέτως, επέδειξαν πραγματικό ζήλο, όρεξη, προθυμία και ενθουσιασμό σε κάθε στάδιο της ενασχόλησης με το θέμα βάζοντας αμέτρητες δόσεις φαντασίας και προσπάθειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ενασχόληση με το θέμα γενικότερα και με το Σχολικό Ημερολόγιο 2024 ειδικότερα, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά μας να επωφεληθούν πολλαπλώς, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Τους δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να δημιουργήσουν και να νιώσουν χαρά και ευχαρίστηση για το τελικό αποτέλεσμα.

Τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας εκφράζουμε στους Υποστηρικτές της προσπάθειάς μας, που χάρη στην ευγενική χορηγία τους, το Σχολικό Ημερολόγιο 2024 έγινε πραγματικότητα και μοιράστηκε ΔΩΡΕΑΝ σε όλα τα παιδιά του Σχολείου μας. Σας ευχαριστούμε όλους πραγματικά πολύ.

Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού  (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου εύχεται σε όλες/όλους σας ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ 2024, ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΈΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ και ΟΜΟΡΦΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Σχολικό Ημερολόγιο 2024

31. Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου - Bowling για Δ' και Ε' τάξεις

30. Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου - Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

Την Παρασκευή, στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου μας στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης της Σχολικής Μονάδας. Για την ετοιμασία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν τα τμήματα Δ1 και Δ2, καθώς επίσης και παιδιά από τις τάξεις Ε1, Ε2, Στ1 και Στ2. Τα παιδιά της Δ Τάξης μετέδωσαν το μήνυμα της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς ανεβάζοντας, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, το θεατρικό «Ο Χιονάνθρωπος με τη ζεστή καρδιά». Ο χώρος της εκδήλωσης πλημμύρισε από χριστουγεννιάτικες μελωδίες που παρουσίασαν με μεράκι τα παιδιά που απάρτιζαν τη σχολική ορχήστρα και χορωδία. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την άφιξη του Άγιου Βασίλη, ο οποίος μοίρασε ευχές, λιχουδιές και χαμόγελα στα παιδιά!

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η διευθύντρια του Σχολείου κ. Βασούλα Κούλα και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γονέων.

29. Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου - Ζεστή Σοκολάτα

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου τα παιδιά του σχολείου μας έφεραν τα φλιτζάνια τους και απόλαυσαν ζεστή σοκολάτα που έφτιαξε το προσωπικό του σχολείου και τη συνόδεψαν με γεμιστά μπισκότα σοκολάτας!

28. Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 - Αντικατοχική Συναυλία

«Θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε, σαν τα δέντρα που μάχεται ο άνεμος…» (Νίκος Κρανιδιώτης)

Με τις ρίζες βαθιά στην Ιστορία του τόπου μας. Γνωρίζουμε την πατρίδα μας- τα ελεύθερα και κατεχόμενα εδάφη μας. Μαθαίνουμε για τον πόλεμο, την εισβολή και τις συνέπειές της. Καταδικάζουμε με σθένος την ανακήρυξη του παράνομου ψευδοκράτους και διαδηλώνουμε ενάντια στην κατοχή. Ατσαλώνουμε την πίστη και διεκδικούμε με ελπίδα την ελευθερία της όμορφης και παράξενης πατρίδας μας. 

Ευχαριστίες από καρδιάς οφείλουμε στους Κούλλη Θεοδώρου και Μαρια Θεοδότου για την παρουσία τους σήμερα στο Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού! 

Μας ταξίδεψαν με τη μελωδική φωνή τους και τραγούδησαν για την πονεμένη μας πατρίδα!

"Χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι..." (Θεοδόσης Πιερίδης)

27. 4-8 Δεκεμβρίου 2023 - Ταξίδι Προγραμματος Διαπίστευσης Erasmus+ KA1 στο Wroclaw της Πολωνίας

Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου ταξιδεύει σε …φόντο λευκό

Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για τη Διαπίστευση Erasmus+, με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Στόχοι Διαπίστευσης Erasmus+ Στ΄ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου

Με τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:

  • Η επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας σε θέματα σχετικά με τις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της πολυπολιτισμικότητας.
  • Η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.
  • Η ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη των παιδιών μας, κυρίως όσων προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες.
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας σε θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης και σύγχρονου ψηφιακού πεδίου για πρόκληση πολλαπλών τύπων νοημοσύνης και προσφορά μεγαλύτερων μαθησιακών ερεθισμάτων.
  • Ο ενστερνισμός καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων και τεχνικών για τη διδασκαλία των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Στο πανέμορφο Βρότσλαβ της Πολωνίας

Άλλο ένα ταξίδι έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 για το Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου, από τις 03 μέχρι τις 09 Δεκεμβρίου 2023. Αυτή τη φορά, σειρά είχε το πανέμορφο Βρότσλαβ της Πολωνίας, που ήταν ντυμένο κυριολεκτικά, στα λευκά. 

Η διακρατική αυτή κινητικότητα ήταν η τέταρτη, κατά σειρά, για τη φετινή σχολική χρονιά, που πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της Διαπίστευσης του Σχολείου μας.  Τους επτά μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων που επιλέγηκαν από το διδασκαλικό σύλλογο για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ταξίδι, και οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν εξ’ αρχής από το Σχολείο, συνόδευσαν η διευθύντρια Βασούλα Κούλα και η εκπαιδευτικός Τώνια Πίττα.

Τα πρωινά, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες παρακολουθούσαν μαθήματα στο Πολωνικό Σχολείο “Prywatna Szkoła Podstawowa i Gimnazjum Językowe Parnas”, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μέσα από τα διάφορα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που οργανώθηκαν για τις ανάγκες της συνεργασίας, τα παιδιά μπόρεσαν να αλληλεπιδράσουν, να αλληλοδιδακτούν, να ηγηθούν εκπαιδευτικών ομάδων, να αποκτήσουν μοναδικές μαθησιακές εμπειρίες. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που κατέκτησαν, οι μαθητές/τριες των δύο χωρών παρουσίασαν τις χώρες τους, στην παρουσία γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου υποδοχής. Τα παιδιά γνώρισαν άλλους συνομήλικούς τους, έκαναν καινούργιους φίλους, έπαιξαν, γέλασαν με την καρδιά τους και απόλαυσαν κάθε τους στιγμή μαζί.

Ταυτόχρονα, το Σχολείο υποδοχής οργάνωσε και μία σειρά άλλων εξωσχολικών παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, την πρώτη μέρα, ξεκίνησαν για το κέντρο της πόλης. Εκεί έπαιξαν το παιχνίδι των νάνων (Find the dwarves). Σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν σκορπισμένα διάφορα αγαλματίδια, που παριστάνουν νάνους, τα οποία έπρεπε να εντοπίσουν και στη συνέχεια να φωτογραφήσουν. Στο παιχνίδι εντοπισμού των νάνων συμμετείχαν παιδιά από την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο. Μοιράστηκαν σε πέντε, μικτές ομάδες, που αποτελούνταν από αγόρια και κορίτσια και από τις τρεις χώρες. Ακολούθως, και μετά από το άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι, περπατώντας στα στολισμένα δρομάκια της πόλης έφτασαν όλοι μαζί στην υπέροχη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βρότσλαβ που, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η ωραιότερη και εντυπωσιακότερη της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την LegoLand, που περιλάμβανε μια μεγάλη συλλογή από εκθέματα κατασκευασμένα από Lego. Επίσης, εκεί είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές. Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν το τρίτο μεγαλύτερο κάστρο της Πολωνίας το Kziaz όπου έμαθαν την ιστορία του, καθώς επισκέφθηκαν και το ορυχείο χρυσού. Τα παιδιά ξέκλεψαν και λίγο χρόνο από τις διάφορες περιηγήσεις τους, για να παίξουν χιονοπόλεμο, αλλά και για να φτιάξουν τους δικούς τους χιονάνθρωπους.

Τέλος, πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κρακοβία, όπου περιηγήθηκαν στην πόλη για να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα ιστορικά μνημεία της και τους μύθους της παλιάς πόλης -The Trumpeter of St Mary’s Basillica, The two Brothers, The Wawel Dragon. Την τελευταία μέρα, οι συμμετέχοντες πήραν τα διπλώματά τους και ακολούθως, επισκέφθηκαν μαζί με τους μαθητές/τριες του Σχολείου υποδοχής το ζωολογικό κήπο. Η ξενάγηση στους χώρους του ζωολογικού κήπου έκοβε πραγματικά την ανάσα του επισκέπτη. Το βράδυ επισκέφθηκαν για μια τελευταία φορά την μαγευτική χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η ώρα της επιστροφής για την Κύπρο όμως έφτασε… Έχοντας όλοι γεμίσει το μυαλό με υπέροχες εικόνες κι εμπειρίες, αποχαιρέτησαν με συγκίνηση τους καινούργιους φίλους τους, κλείνοντας τους για πάντα στην καρδιά τους. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, στην Κύπρο.

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

26. Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 - Ομιλία για τους Αιχμαλώτους του 1974

Ο κύριος Σάββας Ηλία επισκέφτηκε το Σχολείο μας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και μίλησε με λεπτομέρεια στα παιδιά για τις δυσκολίες που πέρασε ως αιχμάλωτος των Τούρκων το 1974. Από τη σύλληψή του και τη μεταφορά στο "Γκαράζ Παυλίδη" στη Λευκωσία, μέχρι το τέλος του Γολγοθά τους. Τις κακουχίες και τα βάσανα που υπέστη μαζί με άλλους στα Άδανα και αλλού για να τους εκδικηθούν.  Αλλά και τη δίψα και την πείνα που ένιωθαν. Ένα απλό παράδειγμα έπιναν από ένα βαρέλι νερό με το ίδιο ποτήρι σχεδόν δύο χιλιάδες άτομα. Άλλο παράδειγμα μέσα στο καζάνι με το φαγητό βρήκαν έναν ποντικό. Έβγαλαν τον ποντικό τον πέταξαν και συνέχισαν να τρώνε. Τόση πείνα είχαν!... Καθώς και για το ότι ήταν με τα ίδια ρούχα για σχεδόν τρεις μήνες και χωρίς μπάνιο. Η ανασφάλεια τι θα απογίνουν τι να περιμένουν ήταν άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα. Το χειρότερο όμως ήταν η στέρηση των αγαπημένων προσώπων. Ευτυχώς με την ανταλλαγή αιχμαλώτων επανενώθηκε η οικογένεια!

 

 

 

 

 

25. Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 - Επίσκεψη Αλέξιας

Από την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο σχολείο μας, σε καθημερινή βάση και σε μη διδακτικό χρόνο, το εγκεκριμένο από το Υ.Π.Α.Ν. Πρόγραμμα Μουσικής Ακρόασης RE-BE που δημιούργησε και προσφέρειδωρεάνη γνωστή ερμηνεύτρια και συνθέτης κ. Αλέξια Βασιλείου. Το RE-BE είναι ένα Εκπαιδευτικό, Πολιτιστικό Πρόγραμμα Μουσικής Ακρόασης που αποσκοπεί στην ανάπτυξη Μουσικής Κουλτούρας, στη διεύρυνση των μουσικών οριζόντων, της δημιουργικότητας και της φαντασίας ατόμων κάθε ηλικίας. Αποβλέπει επίσης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, της ισορροπίας και της ευημερίας των παιδιών, στη βελτίωση της διάθεσης, της συμπεριφοράς και της συγκέντρωσής τους, αλλά και στη μείωση ή και εξάλειψη φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, ρατσισμού, εκφοβισμού και σχολικής βίας. 

Με μεγάλη χαρά και περισσή τιμή υποδεχθήκαμε σήμερα στο Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΑ-ΚΒ) την υπέροχη Αλέξια Βασιλείου! Περπάτησε μαζί με τα παιδιά μας στο προαύλιο του Σχολείου για να αποκομίσει διά ζώσης τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα των παιδιών και των εκπαιδευτικών από την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος! Απολαύσαμε μαζί της τις υπέροχες μουσικές επιλογές της! Μια υπέροχη καλλιτέχνιδα! Ένας υπέροχος και ζεστός άνθρωπος που κέρδισε τις καρδιές μικρών και μεγάλων!

Αγαπημένη μας, ευχαριστούμε για τη μεγάλη χαρά που μας έδωσες σημερα!

Αναμένουμε με αγωνία την επόμενη συνεργασία μας!

24. Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 - Το Καράβι της Κερύνειας

Την Τρίτη 21/11/23 οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το καράβι της Κερύνειας. Σύμφωνα με τον κ. Αντρέα Παφιτη το καράβι είχε μάλλον πλήρωμα τεσσάρων ατόμων αφού τα σκεύη που βρέθηκαν στο αρχαίο ναυάγιο ήταν τέσσερα μικρά πιάτα, τέσσερεις ‘κάνθαροι’ για πόση νερού, τέσσερα δοχεία λαδιού και απομεινάρια από τέσσερα ξύλινα κουτάλια. Το καράβι ήταν εμπορικό και όταν βούλιαξε κουβαλούσε 404 οξυπύθμενους αμφορείς (Ροδιακοί και Σαμιακοί), κάποιοι από τους οποίους έφεραν σφραγίδες. Επίσης μετέφερε και 29 μυλόπετρες κατασκευασμένες από Αιγιακό ηφαιστειογενές πέτρωμα (από Κω, Νίσυρο κτλ). Οι πέτρες αυτές πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν σαν σαβούρα. Βρέθηκαν επίσης μολύβδινα βαρίδια για δίχτυα, σωροί μόλυβδου και σιδήρου που χρησιμοποιούνταν για επιδιορθώσεις, ένας ξύλινος κόπανος, οκτώ μύτες ακοντίων, επτά χάλκινα νομίσματα. 

Όλα αυτά είχαν ανακαλυφθεί από τον Κερυνιώτη δύτη, Ανδρέα Καριόλου το 1967, όπου ανακάλυψε το ναυάγιο στον βυθό της θάλασσας. Το ανέσυραν από το βυθό και το φύλαξαν στο κάστρο της Κερύνειας. Δυστυχώς το 1974, οι Τούρκοι το αιχμαλώτισαν στην σκλαβωμένη Κερύνεια όπως και τη μισή μας πατρίδα. Μάθαμε όμως, ότι το 1982 το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης κατασκεύασε ένα ακριβές ομοίωμα του, το «Κερύνεια 2», το οποίο ταξίδεψε μέχρι και την Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες εντυπωσιαστηκαν από την κατασκευή του και έτσι κατασκεύασαν το ομοίωμα  το "Κερύνεια 3" και το έχουν στο κέντρο της πόλης τους.

 

 

 

 

 

23. Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 - Άσκηση Σεισμού

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε άσκηση πολιτικής άμυνας για αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού. Αρχικά, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τα παιδιά για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασής τους σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού. Εξήγησαν στα παιδιά ότι θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμα και ταυτόχρονα να προστατέψουν το καθένα τον εαυτό του καλύπτοντας το κεφάλι και το σώμα του κάτω από το θρανίο του και μένοντας μακριά από τα γυάλινα παράθυρα για όσο διαρκεί η δόνηση. Στη συνέχεια, ήχησε συνθηματικά το κουδούνι δηλώνοντας την υποθετική εκδήλωση σεισμού. Η μαθητική κοινότητα, αφού πρώτα έλαβε θέσεις αυτοπροστασίας εντός των αιθουσών διδασκαλίας για όσο διαρκούσε ο υποτιθέμενος σεισμός, με τη λήξη του κατευθύνθηκε συντεταγμένα από ασφαλή δρομολόγια στο προαύλιο του σχολείου, όπου λήφθηκαν παρουσίες και οριοθετήθηκε ο χώρος.

22. Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και μάθημα στα παιδιά για τα μερη του ναου

Στις 20 Νοεμβρίου 2023 οι Στ' Τάξεις, στις 23 Νοεμβρίου 2023 οι Δ' Τάξεις και στις 28 Νοεμβρίου 2023 οι Ε' Τάξεις, επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου όπου συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία και στη Θεία Κοινωνία.  Ακολούθως, ο ιερέας της Ενορίας Πατήρ Χρίστος έκανε μάθημα στα παιδιά. Για τα μέρη του Ναού (Κυρίως Ναός, Ιερό Βήμα, Πρόναος).  Τι χρειάζεται για τη Θεία Κοινωνία: κρασί, νερό, πρόσφορο.  Τα σκεύη είναι: Άγιο Δισκάριο, Άγιο Ποτήριο, Αγία Λόγχη, Αγία Λαβίδα, Άγιο μαντήλι, Αστερίσκος, Αέρας. Τέλος, έγινε αναπαράσταση της Προσκομιδής των Τιμίων Δώρων, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ντυθούν με τα άμφια, να κρατούν τα εξαπτέρυγα, το πρόσφορο, το θυμιατό και τις λαμπάδες που συμβολίζουν τις προσευχές μας που παίρνουν οι άγγελοι στον ουρανό!

 

 

 

 

 

21. Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 - Εκπαιδευτική Εκδρομή στα Πυργά

Στο πλαίσιο του δεκαπενθήμερου δραστηριοτήτων «Δεν ξεχνώ», το Στ’ Δημοτικό Σχολείο (ΚΒ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 17/11/23 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ»το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου που οδηγεί στα Πυργά. Το ίδρυμα αποτελείται από τον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου και τον οίκο των Αγνοουμένων.
Τα παιδιά αρχικά αντίκρισαν,στον περίβολο της εκκλησίας, τους τάφους του μακαριστού Οικονόμου Χριστόφορου, της αείμνιστης συζύγου του πρεσβυτέρας Έλλης και του παιδιού τους Αλέξανδρου, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν στην περιοχή Τράχωνα και ταυτοποιήθηκαν το 2017.
Ακολούθως τα παιδιά μπήκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου, όπου τους υποδέχθηκε η πρεσβυτέρα Δέσποινα Μαππούρα και η οποία μίλησε στα παιδιά για την τουρκική εισβολή και τους αγνοούμενους μας. Τους διηγήθηκε την ιστορία του Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου, ο οποίος υπηρετούσε στον τρίτο λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού. 
Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1995 με πρωτοβουλία και δαπάνη του μακαριστού οικονόμου Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, ο οποίος υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλέξανδρο, όνομα που φέρει και ο γιος της οικογένειας. Στο εσωτερικό του δυτικού τοίχου υπάρχουν αναρτημένες οι φωτογραφίες όλων των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής του 1974. 
Ακολούθως τα παιδιά επισκέθφηκαν τον οίκο των αγνοουμένων που περατώθηκε το 1998. Στην αυλή του συγκροτήματος τα παιδιά θαύμασαν τρία γλυπτά που αποτυπώνουν τον πόνο για την απουσία των αγνοουμένων. Στην πινακοθήκη θαύμασαν τους πίνακες εκλεκτών καλλιτεχνών. Οι πίνακες συμπλήρωσαν τις εντυπώσεις των παιδιών και ένιωσαν βαθύτερα τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων.
Στο τέλος τα παιδιά χαλάρωσαν απολαμβάνοντας φαγητό και παιχνίδι στο εστιατόριο cosmopolis στον Κόρνο.

20. Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 - Θεατρική Παράσταση "Η κυρά της Λαπήθου"

Στο πλαίσιο του δεκαπενθήμερου "Δεν Ξεχνώ" στις 16/11/23 οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την θεατρική παράσταση "Η κυρά της Λαπήθου" την ηρωίδα Ευφροσύνη Προεστού. Η κυρά Ευφροσύνη έγινε η μάνα και η προστάτιδα 12 εθνοφρουρών που κρύβονταν σε σπηλιά στο κέντρο της Λαπήθου και τους τροφοδοτούσε με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό μέχρι τη μοιραία ημέρα που συνελήφθησαν από τους Αττίλες. Γι’ αυτή της την προσφορά οι εθνοφρουροί την ονόμασαν Κυρά της Λαπήθου. Επίσης έμαθαν για το πώς βγήκε το όνομα του χωριού της Ακανθούς. 

 

 

 

 

 

19. Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 - Αντικατοχική Εκδήλωση Καταδίκης Ψευδοκράτους

Καταδικάζοντας τα σαράντα χρόνια ντροπής και μη ανέχοντας άλλο την ανακήρυξη της μισής μας πατρίδας σε ψεύτικο κράτος, τα παιδιά και οι δάσκαλοι του σχολείου μας κατέβηκαν με συνθήματα και πανό στο γήπεδο για να διαδηλώσουν, να φωνάξουν να ακουστεί να δείξουν ότι τους πνίγει το δίκιο.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΚΤΑΣ

18. Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 - Επίσκεψη Κοινοτάρχη Ριζοκαρπάσου

Ο Κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου κ. Μιχάλης Μικέλλης που επισκέφθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023 το Σχολείο μας το πρωί, για να μας μιλήσει για το χωριό του καθώς και για τα Κατεχόμενα Σχολεία του Ριζοκαρπάσου μας συγκίνησε και συγκινήθηκε και ο ίδιος. Μας είπε ότι πριν την Εισβολή είχε περί τους 3 330 κατοίκους και τώρα είναι περίπου 250.Τα παιδιά που φοιτούν είναι 12 στο Νηπιαγωγείο, 15 στο Δημοτικό με τέσσερις δασκάλες και 17 στο Γυμνάσιο. Στο Ριζοκάρπασο ένα μήνα περίπου μετά την Εισβολή και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου 1974, επέδραμαν Τούρκοι στρατιώτες. Έβαλαν τους κατοίκους σε περιορισμό το βράδυ. Τους μάζεψαν στην Πλατεία του χωριού το πρωί έξω από την Εκκλησία του Αγίου Συνεσίου. Χώρισαν τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους από τους άντρες, τους οποίους συνέλαβαν και έστειλαν στην Τουρκία. Έφεραν Τούρκους εποίκους οι οποίοι ήταν νηστικοί και αναγκαζονταν μεταξύ άλλων κακών να κλέβουν. Έκλεισαν το Γυμνάσιο. Ο ίδιος αναγκάστηκε να αποχωριστεί από τους γονείς του, όπως και όλοι οι συνομήλικοί του και να έρθει στη Λεμεσό για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο. Ξένος στον ίδιό του τον τόπο. Μας μίλησε και για την Αγία Τριάδα, ένα άλλο κατεχόμενο χωριό που μένουν Εγκλωβισμένοι κυρίως ηλικιωμένοι και ένας νέος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πάτερ Ζαχαρίας, ο μοναδικός ιερέας των Κατεχομένων, αποχωρίστηκε από την οικογένειά του και διανύει περίπου 22 χλμ κάθε μέρα για να πηγαίνει στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Όλες τις θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες) αυτός τις τελεί. Θέλει να μένει αφανής. Τον ξεγέλασαν μόνο μια φορά και τον πήραν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, για να τον τιμήσουν.
Ο Κοινοτάρχης τελείωσε με μια ευχή: Να κάνουμε σύντομα εκδρομή στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου!

 

 

 

 

 

 

17. Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 - Επίσκεψη Χωρεπισκόπου Αμαθούντος κ. Νικόλαου

Στις 14/11/2023 ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00 π.μ. επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντας κ.Νικόλαος. Η Διευθύντρια του Α' Κύκλου κ. Μαριάννα έκανε την Προσφώνηση και τα παιδιά του Κ.Μ.Σ του Σχολείου μας τον υποδέχτηκαν με δώρα και λουλούδια. Οι Γ' Τάξεις είπαν δύο τραγούδια: "Ελεύθερος" και "Ν' αγαπάς". Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος απήφθηνε στα παιδιά τον δικό του λόγο και μοίρασε βιβλιαράκι για την Παναγία σε όλους.

16. Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 - Παρουσίαση για την Αμμόχωστο

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του δεκαπενθήμερου "Δεν Ξεχνω" είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Πάμελα Αναστασίου και το βιβλίο της "Όνειρα στην άμμο". Τα παιδια ταξίδεψαν παρέα με τον Τεύκρο και την Κωνσταντια στην όμορφη Αμμόχωστο. Έκλεισαν τα μάτια τους και πέταξαν, σαν πεταλουδίτσες στην Αμμόχωστο. Ονειρεύτηκαν μαζί τους και τους ευχήθηκαν να μπορούν σύντομα να γυρίσουν στη χρυσή αμμουδιά της.

15. Δευτέρα 6 και Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 - Παιχνίδι Προσανατολισμού και Ζωολογικός Κήπος

Οι μαθητές της Στ' τάξης του Σχολείου μας, τη Δευτέρα 06/11/2023 και οι μαθητές των Δ' και Ε' τάξεων τη Δευτέρα 27/11/2023 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Παιχνίδι Προσανατολισμού», το οποίο διεξήχθηκε στον χώρο του Δημόσιου Κήπου της πόλης της Λεμεσού. Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στον Ζωολογικό Κήπο, όπου είδαν από κοντά διάφορα ζώα της Κύπρου, αλλά και του εξωτερικού και προβληματίστηκαν για τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. 

14. Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 - Άσκηση για Εχθροπραξίες

13. Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 - Καθαριότητα Σχολείου 

Στο πλαίσιο Let's Do It! Cyprus 2023! το Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού - Αγίου Νικολάου (ΚΒ) ανέλαβε την καθαριότητα πάρκων, δρόμων και του σχολείου της περιοχής.
Let's Do It Cyprus

12. Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 - Εκδήλωση 28ης Οκτωβρίου

Η Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα στο Σχολείο μας. Οι Στ' τάξεις του Σχολείου μας διοργάνωσαν και παρουσίασαν το Χρονικό της 28ης Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε χορούς, τραγούδια, ποιήματα και θεατρικό.

Συγχαρητήρια αξίζουν στις/στους μαθήτριες/μαθητές των Στ' τάξεων και στις/στους εκπαιδευτικούς τους!

11. 14 - 21 Οκτωβρίου 2023 - Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) συμμετέχει σε δραστηριότητες Ρομποτικής, στο Σαλέρνο της Ιταλίας

Για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2

Ακόμη μία επιτυχημένη διακρατική κινητικότητα LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) πραγματοποίησε το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, την τέταρτη κατά σειρά, αυτή τη φορά στο Σαλέρνο της Ιταλίας, από τις 16-21 Οκτωβρίου 2023. Έξι μαθητές, των Ε’ και Στ’ τάξεων και οι δύο εκπαιδευτικοί τους, η Αγγέλα Χριστάκη Φίλιππου, Συντονίστρια του Προγράμματος και η Μαρία Ελευθερίου, Βοηθός Συντονίστρια, έζησαν μοναδικές εμπειρίες ζωής στην 4η Διακρατική Κινητικότητα. Στην κινητικότητα παρευρέθηκαν κι άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα εννέα, συνολικά, συνεργαζόμενα σχολεία της Ευρώπης.

Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι το “Ecole Communale Robert Andre Flenu» της Mons του Βελγίου. Εταιρικά σχολεία είναι: το “Escola Básica e Secundária Bispo D. Manuel Ferreira Cabra” της Santana της Πορτογαλίας, το "St. Kliment Ohridski" Primary school” της Bitola της Β. Μακεδονίας, το “Istituto Comprensivo "Don A. De Caro" Fisciano-Lancusi” του Fisciano της Ιταλίας, το “Osnovna skola Matije Gupca” του Zagreb της Κροατίας, το “Diyarbakirli Ekrem Ergun Ilkokulu” του Çanakkale της Τουρκίας, «Ceip Juan Garcia Perez» της Ισπανίας, το “Osnovno Uchilishte Professor Ivan Batakliev” του Pazardzhik της Βουλγαρίας και το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου.

Με θέμα τη «Ρομποτική», οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία, για τρεις ημέρες, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο. Εκεί, αλληλοεπίδρασαν, έδωσαν οδηγίες, έπαιξαν, γέλασαν, χάρηκαν, έκαναν φίλους από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, καθώς έκαναν και μια άλλη, διαφορετική παρέα, την Pepper, ένα όμορφο ρομπότ. Μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες, τα παιδιά μπόρεσαν να βελτιώσουν την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, την κριτική τους σκέψη, τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ τους. Η αυτοπεποίθησή τους τονώθηκε, αφού κατάφεραν να αντιληφθούν έννοιες, να κτίσουν, αλλά και να προγραμματίσουν ρομπότ.

Πέραν από τα εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν μαθητές/τριες και τις συντονιστικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών, οι Ευρωπαίοι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να γνωρίσουν σημαντικά αξιοθέατα του τόπου. Ως γνωστόν, η Ιταλία, γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, μαζί με την Ελλάδα, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στον κόσμο, έχοντας αξιοσημείωτα μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα. H κυπριακή ομάδα, μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, επισκέφτηκε την πόλη του Σαλέρνο, πρωτεύουσα της περιοχής Καμπανία, την παλιά πόλη, τον Καθεδρικό Ναό και την Κρύπτη του Αγίου Ματθαίου. Επιπλέον, επισκέφτηκε το εργοστάσιο Μοτσαρέλας, τους ελληνικούς ναούς στο Paestum, την Πομπηία, την περιοχή Αμάλφι. 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Σχολείου στην Ιταλία, τη χώρα της πίτσας και της μακαρονάδας, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί τους απόλαυσαν την ιταλική κουζίνα στο μέγιστο. Δοκίμασαν ακόμη, τα θεσπέσια γλυκά, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα τιραμισού, οι μπαμπάδες, τα κέικ με λεμόνι, οι διάφορες τάρτες κ.λ.π.

Η ολιγοήμερη παραμονή στην πόλη κύλησε ήσυχα και ωραία δημιουργώντας όμορφα συναισθήματα, αναμνήσεις κι εμπειρίες σε όλους. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, ίσως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαθητές/τριες του Σχολείου μας που ανήκουν, κυρίως, στις ευάλωτες ομάδες, κατάφεραν να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές και να ταξιδέψουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την Ιταλία.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ κατάφερε, για άλλη μια φορά, να φέρει ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, θρησκειών, κουλτούρων κλπ. πιο κοντά, μέσα από μια ωραία συνεργασία, κάτω από την κοινή ομπρέλα της Ρομποτικής. Το Πρόγραμμα κατάφερε, με άλλα λόγια, να γκρεμίσει γεωγραφικά σύνορα, να μειώσει τις όποιες διαφορές, να δώσει ευκαιρίες εμπλοκής σε ανθρώπους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας τη διαπολιτισμική συνείδηση και ταυτότητα των συμμετεχόντων.

Το Πρόγραμμά μας, της Βασικής Δράσης 2, με θέμα τη «Ρομποτική», θα συνεχίσει να προσφέρει εμπειρίες και ευκαιρίες και αυτή τη σχολική χρονιά, μέχρι και τον Ιούνιο του 2024, όπου και θα ολοκληρωθεί. Το επόμενο ραντεβού ανανεώθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου 2024, στην περιοχή Libin του Βελγίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η 5η συνάντηση LTTA με τη συμμετοχή άλλων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του Σχολείου μας. Εκεί, μαθητές/τριες και των εννέα συνεργαζόμενων σχολείων θα μπορέσουν να βιώσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που θα τους κάνουν να γνωρίσουν τον τρόπο εκπαίδευσης των αστροναυτών.

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

10. Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 - Φιλανθρωπικό Παζαράκι  Στ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού – Αγίου Νικολάου

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού – Αγίου Νικολάου, οργάνωσε Φιλανθρωπικό Παζαράκι. Στο παζαράκι πουλήθηκαν κυρίως παιγνίδια και βιβλία τα οποία προσφέρθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, τον Σύνδεσμο Γονέων και τον φιλανθρωπικό όμιλο Ερήμης Λεμεσού, ‘Δια χειρός και αγάπης’. Σκοπός ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, για ανακούφιση οικογενειών του Σχολείου που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Συγκεκριμένα, όλα τα έσοδα από το παζαράκι αγάπης θα αξιοποιηθούν για τη σίτιση των άπορων μαθητών του ολοήμερου του Σχολείου μας.

Στα έσοδα από την εκδήλωση προστέθηκε και χορηγία €500 από το γραφείο της Βουλής. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας τόσο προς τους υπάλληλους του γραφείου της Βουλής όσο και προσωπικά στην πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου για την ευγενική τους χορηγία. 

Το παζαράκι λειτούργησε με εθελοντική συνεισφορά των παιδιών των Στ’ τάξεων και έτσι, μέσα από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, επιτεύχθηκαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί στόχοι. Αρχικά, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Επίσης, οι μαθητές, στα πλαίσια της παιδικής επιχειρηματικότητας, ανέλαβαν υπευθυνότητες, δουλεύοντας σε πρακτικό επίπεδο για να ετοιμάσουν τον χώρο πώλησης, να διαφημίσουν, να προωθήσουν τα προϊόντα και να πετύχουν το ανάλογο κέρδος. Επιπρόσθετα, είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις δεξιότητες λόγου και επικοινωνίας τους, αλλά και να εφαρμόσουν μαθηματικές γνώσεις, σε πραγματικές συνθήκες.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, δουλεύοντας μαζί, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, μπορούμε, μέσα από την εθελοντική προσφορά σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον!

9. Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 - Ναυταθλήματα

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, τα παιδιά των Στ ταξεων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορα αθλήματα νερού, όπως Dragon Boat, καγιάκ, υδατοσφαίριση, κολύμβηση, αλλά και παιχνίδια παραλίας Beach Soccer και Beach Volley. Τα παιδιά πέρασαν όμορφα απολαμβάνοντας τη θάλασσα και έζησαν εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες.

 

 

 

 

8. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 - Erasmus Days

Οι Ημέρες Erasmus+ είναι μια γιορτή του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ που υποστηρίζει την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

7. Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 - «Γνωριμία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων» - Επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτας Δημητρίου, στο Στ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΑ + ΚΒ).

Στο πλαίσιο Δράσης με θέμα «Γνωριμία με την Βουλή των Αντιπροσώπων", που οργάνωσε το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ), τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου είχαν την τιμή και τη μεγάλη χαρά να γνωρίσουν από κοντά την έντιμη Πρόεδρο της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία επισκέφθηκε το Σχολείο, την Παρασκευή 06/10/2023.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, τα παιδιά του Στ’ Δημοτικού (ΚΒ) παρουσίασαν ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμή της Προέδρου της Βουλής και των παρευρισκομένων. Παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία καλωσόρισαν τους καλεσμένους στη δική τους γλώσσα. Επίσης, χόρεψαν χορούς από διαφορετικές χώρες. Ταυτόχρονα, με τα τραγούδια τους μετέφεραν την αγωνία για το εθνικό μας πρόβλημα και την επιθυμία τους για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Επίσης, διεμήνυσαν σε όλους μας πως τα παιδιά είναι ο κόσμος μας και αναμφίβολα η ελπίδα και το μέλλον μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε στα παιδιά του ΚΒ’ του Σχολείου μας, τον ρόλο και τις εξουσίες του νομοθετικού σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών. Ακολούθως, έγινε συζήτηση και η Πρόεδρος άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις των παιδιών.  Στη συνέχεια, τα παιδιά απηύθυναν ερωτήσεις προς την Πρόεδρο της Βουλής κι αυτή απάντησε με μεγάλη προθυμία.

Στο τέλος, τα παιδιά του ΚΜΣ, εκ μέρους όλων των παιδιών του Σχολείου, ζήτησαν από την Πρόεδρο της Βουλής κι απ’ όλη την πολιτική ηγεσία να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.  Επίσης, τους ζήτησαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να επικρατήσει ειρήνη σε όλον τον κόσμο, να σταματήσουν οι πόλεμοι και όλα τα παιδιά να έχουν στέγη, φαγητό, υγεία και παιγνίδια.

Η συνάντηση και η γνωριμία με την Πρόεδρο της Βουλής αποτέλεσε μια  πρωτόγνωρη και εποικοδομητική εμπειρία, τόσο για τα παιδιά, όσο και για  τους εκπαιδευτικούς.  Η παρουσίαση της Προέδρου, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε, βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τον ρόλο και την αποστολή της νομοθετικής εξουσίας της χώρας μας.

Εκφράζουμε από καρδιάς τις πιο θερμές μας ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Βουλής κ Αννίτα Δημητρίου που, παρά το βεβαρημένο της πρόγραμμα, πρόθυμα αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να επισκεφθεί το Σχολείο μας, δείχνοντας έμπρακτα την έγνοια της πολιτείας για τα παιδιά, που θα αποτελέσουν τους αυριανούς πολίτες και το μέλλον της ημικατεχόμενης πατρίδας μας!

6. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 - Εβδομάδα Κινητικότητας Be Active

Στo πλαίσιo της εβδομάδας κινητικότητας, που έχει σκοπό να καλλιεργήσει καλές συνήθειες για τη βελτίωση της υγείας μας με την άσκηση, προγραμματίστηκαν για όλα τα παιδιά του σχολείου μας διάφορες δραστηριότητες. Με σύνθημα το Be Active, παιδιά και προσωπικό με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής συμμετείχαν σε ολιγόλεπτες ασκήσεις εκγύμνασης.

5. Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 - Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Έτσι, και το δικό μας σχολείο τίμησε τη μέρα αυτή με διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες.

4. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 - Επίσκεψη του Φυσιολάτρη Γιώργου Παπαπέτρου

Η ΦΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΕΙ
Στο πλαίσιο της καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης, οι μαθητές/ριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την Παρασκευή, 22/9/23 διάλεξη με θέμα: «Μαθαίνω, Σέβομαι, Αγαπώ, Προστατεύω» από τον φυσιοδίφη Γιώργο Παπαπέτρου. Τα παιδιά γνώρισαν άγνωστες πτυχές της πανίδας του τόπου μας, είδαν εξαιρετικές παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να λύσουν απορίες!

Ευχαριστούμε κ.Γιώργο Παπαπέτρου για την εξαιρετική παρουσίαση! Μίλησες στις καρδιές των παιδιών και τα συγκίνησες.

3. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Παράδοση Ρουχισμού - Μαθητικής Στολής από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του ξενοδοχείου, "Parklane a Luxury Collection Resort and Spa".

"Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν".

Έμπρακτη απόδειξη αγάπης "προς τον πλησίον" και ενσυναίσθησης αποτελεί η πράξη της Εθελοντικής ομάδας του ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό!

Σε μια πράξη αλτρουισμού κι ανθρωπιάς τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας παρέδωσαν, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο Στ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού - Αγίου Νικολάου, Ρουχισμό - Μαθητικές Στολές για να δοθούν για τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού του Σχολείου μας.

Τέτοιες πράξεις αποτελούν έμπρακτη απόδειξη πως γύρω μας υπάρχει ακόμα Ανθρωπιά, Αλτρουισμός, Ενσυναίσθηση, Σεβασμός κι Αγάπη προς τον πλησίον!

Τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου μας, στέλλουν τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους στα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του Parklane για την όμορφη κι αξιέπαινη πράξη τους!

2. Αγιασμός 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η νέα χρονιά στο Σχολείο μας ξεκινά με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Την Παρασκευή 15/9/2023, ο π. Χρήστος, εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκε το Σχολείο μας για τον καθιερωμένο αγιασμό.

Έδωσε στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, τις ευχές και τις ευλογίες της εκκλησίας, για μια καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Είθε ο Άγιος Νικόλαος να καθοδηγεί τα βήματά μας στον δρόμο της μάθησης και της αρετής!

1. Πρώτη μέρα του σχολείου - 11 Σεπτεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, υποδεχθήκαμε στο Σχολείο μας, τους μαθητές/μαθήτριες Δ', Ε' και Στ' τάξης, για τη νέα σχολική χρονιά 2023 - 2024.

Η Διευθύντρια του Σχολείου μας, κ. Βασούλα Κούλα, καλωσόρισε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά της Δ' τάξης που έρχονται πρώτη χρονιά στο Σχολείο μας. 

Η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Σχολείου μας εύχεται η νέα σχολική χρονιά να είναι όμορφη, δημιουργική κι ευλογημένη!